Podzimní dobrota: Horký mrkvový koláč s jablky a medem

Podzim. Přichází taková ta lezavá doba, kdy má člověk chuť zahuhňat se do vlněné deky, pít svařené víno a dívat se jak na orosené sklo dopadají kapičky deště. Zalézt do spousty dek a uložit se k zimnímu spánku. Nebo alespoň zpoza těch dek nevylézt dál, než na noční stolek pro knížku a hrnek čaje. A protože jsem hrozný mlsoun, automaticky mi na mysli vytanula také dýňová polévka, pečené brambory a horký, z trouby právě vytažený koláč.

Ilustrační obrázek

 Obzvláště dneska, mrholilo když jsem odcházela z práce a já, zabalená do pašmíny jako vánoční dáreček nadávaje, že jsem si zapomněla v kaceláři deštník, v tu chvíli mi na mysli vytanula představa jablečného koláče s medem a rozinkami. A jak ta představa postupně začínala nabývat konkrétních tvarů, okamžitě jsem se po návratu domů pustila do její realizace.

 A toto je prosím zhmotnění mé imaginace.

Nastrouhala jsem pět mrkví, smíchala je s hrnkem polohrubé mouky a hrnkem moučkového cukru, přidala jsem bílý jogurt, trochu mléka a půl hrnku oleje a připravila jsem sníh ze tří bílků. Žloutky jsem přidala do směsispolu s jedním Prdopečem a všechno důkladně promíchala. Na závěr jsem opatrně vmíchala bílkový sníh.

Směs jsem nalila na vysypaný plech a pokryla směsí z pěti nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a oříšků. Povrch koláče jsem ještě dochutila skořicí, zázvorem a nadyánem a pokapala medem. Všechno sjem to dala péct na stoosumde do předehřáté trouby a nechala třicet minut.

Na upečený koláč jsem ještě přidala zakysanou smetanu a panečku, je to bašta! Ještě teď, když tenhle recept dopisuju, mám pusu plnou horkýcj jablek a rozinek :) 

Autor: Martina Žilková | čtvrtek 26.9.2013 16:32 | karma článku: 3,00 | přečteno: 51x