Pečení chleba postaru III.
Když je pec dostatečně vyschlá, může se v ní zatopit. Poprvé jen opatrně, ne moc velký žár. Je nebezpečí, že pokud by v tělese pece zůstala nějaká voda, proměnila by se v páru a ta by pec roztrhla. Já jsem dodržoval všechna doporučení, netopil jsem hned na plný výkon a spíše jsem zkoušel, kolik paliva bude pro optimální vytopení pece potřeba.Pro zjištění správné teploty je zapotřebí buď teploměr nebo nějaké zkušenosti.Já jsem se rozhodl pro obojí. Nicméně, existují některé jednoduché způsoby, jak zjistit správnou teplotu pece. Pokud se všechny saze na klenbě spálily,cihly jsou čisté, pak je pec dostatečně vyhřátá. Naše babičky,a já to dělám také, vhodily do pece hrstku mouky a pokud mouka shořela nebo zčernala, byla pec ještě příliš horká a musela být zchlazena. Pokud mouka zhnědne, je pec vyhřátá akorát. Pokud mouka zůstane bílá, je pec málo vytopená. Na vytopení pece má vliv mnoho faktorů.Množství,kvalita a vlhkost palivového dřeva, druh dřeva,počasí,venkovní teplota a pod. Staré hospodyně věděly, že musí dřevo do pece mít uskladněné zvlášť, hlídat si ho, aby neprošlo sporákem, dřevo že musí být řádně vyschlé a pak jen z praxe věděly, že na roztopení pece jim stačí 22 štěpin. Já jsem šel cestou "pokus - omyl".A vypomohl jsem si teploměrem! Dnes již, po roce a půl praxe vím, kolik polínek a jaké kvality a jak dlouho topit. Ale stejně mám jednou vytopenou pec více, podruhé méně.Smířil jsem se s tím.
Když je pec po třech až čtyřech hodinách vyhřátá, vyhrabe se žhavé uhlí a popel se vymete. Za časů našich babiček se vymetal jedlovou chvojí.Následně se pec vytře vlhkým hadrem a může se sázet chleba.
Zatím co já se starám o vyhřátí pece, moje manželka zadělává těsto na kváskový chléb. Poslouží jí k tomu robot, který jí usnadňuje práci. Následně se těsto nechá vykynout, několikrát se promísí a následně se položí do slaměných ošatek na poslední kynutí. Zhruba v 11.00 hod je připravena vyhřátá pec a můžeme sázet.Pěkně postaru za pomoci dřevěné lopaty. Každý chlebíček se potře vodou, pokřižuje a šup s ním do vyhřáté pece. Někdy sázíme čtyři, jindy šest bochníků. Pec se uzavře, zhruba po 20 ti minutách se podíváme dovnitř ( případně pecny přesuneme- přední vyměníme za ty zadní ) a po 45 ti minutách je hotovo. Pec se otevře, lopatou se horké pecny vyndají, přesunou na dřevěnou mřížku a nechají vychladnout. Je to vždy překvapení, radost a příjemný pocit.
Přes to, že by byl o chleba zájem, neprodáváme ho.Pečeme pro radost svoji, sousedů a našich známých. A také pro radost dětí z letního tábora.
Kdo si chleba sám neupekl, neví, o čem mluvím. Nikdy nemůže prožít tu radost, když se dílo podaří a chléb se povede. Vlastní chléb je holt vlastní chléb! Dobrý je i z elektrické trouby, ale tomu našemu, který při poklepání zespoda duní a má v bílé kůrce zbytky dřevěných uhlíků, tomu se žádný jiný na světě nevyrovná!
Vždy, když mojí babičce upadl nedopatřením kousek chleba na zem, tak ho opatrně zvedla a políbila. Byl to pro ni Boží dar. Jako dítě jsem se tomu divil. Dnes vím, proč to dělala.
Hezký den ! Petr Ziegrosser - chalupář
Petr Ziegrosser
Jak dva důchodci postavili v Kojákovicích kapličku

Malých sakrálních staveb není v naší zemi nikdy dost a ani jich nikdy dost nebylo. A také jsme se někdy v minulosti k nim nechovali dobře. V poslední době však zažívají renesanci.
Petr Ziegrosser
Kojákovické štíty

Kojákovice, malebná vesnice v Jižních Čechách nedaleko Třeboně.Místo, které mám rád. Pokusím se vám ho trochu přiblížit několika fotografiemi.
Petr Ziegrosser
A je tu znovu Štědrý den.....

Zažil jsem jich více jak sedmdesát.Jeden hezčí než druhý.A na každý z nich jsem se těšil. Jo, Štědrý den je holt jen jednou v roce.
Petr Ziegrosser
Pečení chleba postaru IV.

Pečení chleba postaru velice dobře popsal můj dlouholetý přítel František Libosvár. Třeba vás jeho povídání zaujme tak jako zaujalo mne.
Petr Ziegrosser
Pečení chleba postaru - II

Chcete-li upéct chleba tak, jako to dělaly naše babičky a prababičky, potřebujete pec. Zděnou,solidní.A postavit jí, to není tak snadné, jak by se mohlo zdát. No, snadné to je pro toho, kdo už to někdy dělal. A to já nejsem
Další články autora |
Nesnesitelná fotka. Mrtvý pasažér z boeingu vykolejil i otrlého reportéra
Seriál Kde je úcta k obětem? K pozůstalým? Snímky mrtvých cestujících ze sestřeleného letu MH17 vyvolaly...
Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy
V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...
Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr
Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...
Propadl jí syn, obula se politička Stačilo! do Nerudové. Hnus, říká europoslankyně
Kandidátka hnutí Stačilo! Petra Rédová zaútočila na syna europoslankyně Danuše Nerudové (STAN). Na...
Nevinný záběr Kiss Cam odhalil nevěru šéfa velké firmy, video je hitem internetu
Neškodný okamžik na koncertě skupiny Coldplay se změnil v PR katastrofu. Video, které se momentálně...
Na nudapláži v Podolí zasahovala policie. Dva návštěvníci se tam málem poprali
Pražští policisté vyjížděli v sobotu večer k nahlášenému konfliktu mezi návštěvníky nudistické...
Dr. Zlo. Ruský lékař odpíral ukrajinským zajatcům léky, nutil je štěkat
Ukrajinští váleční zajatci z trestanecké kolonie číslo 10 čelili bití a týrání. Více než na strážce...
Nechci s Hrou na oliheň zůstat až do smrti. Ale nikdy neříkej nikdy, tvrdí režisér
Premium Když korejský režisér Hwang Dong-hyuk před lety začínal psát scénář ke Hře na oliheň, šlo o velmi...
Domovní čísla máme 255 let. Na vesnicích leckde platí systém Marie Terezie dodnes
Premium Představte si, že ve městě, kam jste poprvé v životě zavítali, hledáte vzdálené příbuzné. Jenže je...
- Počet článků 15
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 871x