Pečení chleba postaru - II
Venkovní pec, pro kterou jsem se rozhodl, vychází ze stoletím prověřeného starého principu. Jednoduchá cihelná klenba je zahřívána ohněm ze dřeva a vyzařuje, po odstranění zbytkového popela, své uložené teplo do těsta. Výhodou tohoto principu trouby je jeho jednoduchý design a zvláštní chuť chleba vznikající přímým kontaktem s ohněm ze dřeva.Venkovní pec by měla být postavena na jaře, aby měla dostatek času na důkladné vyschnutí a byla možnost ji již koncem léta roztopit a používat.
Místo na postavení pece jsem určil pod košatými duby, které máme za naší chalupou. Měl jsem tak jistotu, že budu pracovat ve stínu.Vykopal jsem základ, položil základní, ale jen tenkou, betonovou desku a postavil jsem sokl pod pec.Na stavbu soklu jsem použil staré cihly a vápennou maltu. Vše šlo jak po másle. Až do doby, kdy jsem měl začít stavět vlastní pec. Totiž klenbu pece z cihel spojovaných jílem.Nikdy jsem nic podobného nedělal a tak jsem poprosil několik zedníků o pomoc.Všichni odmítli s tím, že klenbu nikdy nestavěli a spojovat cihly jílem považovali za bláznovství. Musel jsem se tedy do stavby klenby pustit sám. Cihly jsem měl z původní pece v chalupě, "šalunk" jsem si udělal a zbývalo jen nakopat jíl a správně ho namíchat. Zase mi pomohl internet a na ruských webových stránkách jsem se poučil. Jíl se musí míchat s pískem a vodou v určitém poměru, který si musí každý odzkoušet a upravit. Jíl mám vlastní a je všude. Stojí na něm chalupa, z cihel z něj vyrobených je i postavená. Písek jsem si nakopal v lese a mohl jsem začít. Na jeden díl jílu jsem přidal tři díly písku, vodu a malta byla připravená. Ani to tak dlouho netrvalo,klenbu jsem nahoře zajistil vrcholovým klenákem a bylo hotovo. Kamarádi zedníci chodili moji práci okukovat, vyjadřovali se pochvalně a jsem si jistý, že pochybovali o tom,zda klenba vydrží.
Když byla klenba dokončena, musel jsem ji zaizolovat.Na to se použije asi 10 cm dlouhá sláma a hliněné bahno (konzistence asi jako husté mléko) a obě složky se spolu smísí. Na zemi ( plachtě ) a vlastníma nohama.Naboso. Dříve se na šlapání a promísení jílu používaly ovečky, Není to lehká práce, ale jde to. Zvláště,když pomůže manželka. Výslednou hmotu jsem pak nanesl asi v tloušťce 10 - 15 cm na oblouk pece. Vše jsem uhladil, vytvaroval vstup do pece a bylo hotovo. Tedy "zedničina" byla hotová.
Protože jíl by dešťová voda rozmočila, je třeba celou pec zakrýt střechou. To byla již tesařina, práce kterou zvládám a tak to šlo docela snadno. Výsledný efekt se i mně líbil.
A nyní už zbývalo jen čekat, až pec dokonale vyschne a teprve pak se v ní může zatopit. Napřed zvolna,aby nedošlo k jejímu poškození. Už jsem se těšil na první vlastnoručně upečený chleba. Voňavý,křupavá kůrka,výborná chuť. Ale o tom, jak se chleba peče a jak jsme se to učili zase někdy příště.
Petr Ziegrosser - chalupář
Petr Ziegrosser
Jak dva důchodci postavili v Kojákovicích kapličku

Malých sakrálních staveb není v naší zemi nikdy dost a ani jich nikdy dost nebylo. A také jsme se někdy v minulosti k nim nechovali dobře. V poslední době však zažívají renesanci.
Petr Ziegrosser
Kojákovické štíty

Kojákovice, malebná vesnice v Jižních Čechách nedaleko Třeboně.Místo, které mám rád. Pokusím se vám ho trochu přiblížit několika fotografiemi.
Petr Ziegrosser
A je tu znovu Štědrý den.....

Zažil jsem jich více jak sedmdesát.Jeden hezčí než druhý.A na každý z nich jsem se těšil. Jo, Štědrý den je holt jen jednou v roce.
Petr Ziegrosser
Pečení chleba postaru IV.

Pečení chleba postaru velice dobře popsal můj dlouholetý přítel František Libosvár. Třeba vás jeho povídání zaujme tak jako zaujalo mne.
Petr Ziegrosser
Pečení chleba postaru III.

Pec je postavená, dostatečně vyschlá a je připravená na první zatopení a sázení chleba. Přichází čas ji vyzkoušet. Ale to se nejdřív musí řádně vytopit, musí se uhníst těsto a s Boží pomocí bochníky nasázet do pece.Jak se to dělá?
Další články autora |
Skokem do propasti Macocha ukončila život matka oběti střelby na fakultě
Skokem do Macochy ukončila o víkendu život matka jedné z obětí tragické střelby na Filozofické...
Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident
Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...
Bili ho, řezali a natáčeli, jak umírá. Mladíci umučili třináctiletého kluka, pro zábavu
Premium Mladistvý spolu s kamarádem zabil v Děčíně před třemi lety třináctiletého chlapce. Nebývale...
Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty
Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...
Dan Bárta si traumaticky poškodil sluch, J.A.R. přesouvají vyprodané koncerty v Lucerně
Populární kapela J.A.R. musela přesunout na jiný termín dva vyprodané koncerty v Lucerna Music Baru...
Hnutí SPD je v průzkumu poprvé na třetím místě před Starosty, nadále vede ANO
Sněmovní volby by nyní vyhrálo ANO s 33 procenty, koalice Spolu by měla 19,8 procenta. Poprvé v...
Na Pardubicku hoří sklad se slámou, hašení komplikuje nestabilní střecha
V Dolanech na Pardubicku zasahují od soboty hasiči u požáru zemědělského objektu. Uvnitř budovy je...
Putin vyhlásil velikonoční příměří. Těsně předtím k nám vyslal drony, tvrdí Zelenskyj
Sledujeme online Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil velikonoční příměří. Rusko zastaví boje od sobotního večera...
EU přiznává příliš byrokracie. Změny se mají týkat i GDPR, což nahrává lobbistům
Nejkomplexnější a nejznámější nařízení EU o ochraně osobních údajů, tedy GDPR, má doznat velkých...

Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 15
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 868x