Pečení chleba postaru - II

Chcete-li upéct chleba tak, jako to dělaly naše babičky a prababičky, potřebujete pec. Zděnou,solidní.A postavit jí, to není tak snadné, jak by se mohlo zdát. No, snadné to je pro toho, kdo už to někdy dělal. A to já nejsem

            Venkovní pec, pro kterou jsem se rozhodl, vychází ze stoletím prověřeného starého principu. Jednoduchá cihelná klenba je zahřívána ohněm ze dřeva a vyzařuje, po odstranění zbytkového popela, své uložené teplo do těsta. Výhodou tohoto principu trouby je jeho jednoduchý design a zvláštní chuť chleba vznikající přímým kontaktem s ohněm ze dřeva.Venkovní pec by měla být postavena na jaře, aby měla dostatek času na důkladné vyschnutí a byla možnost ji již koncem léta roztopit a používat.

           Místo na postavení pece jsem určil pod košatými duby, které máme za naší chalupou. Měl jsem tak jistotu, že budu pracovat ve stínu.Vykopal jsem základ, položil základní, ale jen tenkou, betonovou desku a postavil jsem sokl pod pec.Na stavbu soklu jsem použil staré cihly a vápennou maltu. Vše šlo jak po másle. Až do doby, kdy jsem měl začít stavět vlastní pec. Totiž klenbu pece z cihel spojovaných jílem.Nikdy jsem nic podobného nedělal a tak jsem poprosil několik zedníků o pomoc.Všichni odmítli s tím, že klenbu nikdy nestavěli a spojovat cihly jílem považovali za bláznovství. Musel jsem se tedy do stavby klenby pustit sám. Cihly jsem měl z původní pece v chalupě, "šalunk" jsem si udělal a zbývalo jen nakopat jíl a správně ho namíchat. Zase mi pomohl internet a na ruských webových stránkách jsem se poučil. Jíl se musí míchat s pískem a vodou v určitém poměru, který si musí každý odzkoušet a upravit. Jíl mám vlastní a je všude. Stojí na něm chalupa, z cihel z něj vyrobených je i postavená. Písek jsem si nakopal v lese a mohl jsem začít. Na jeden díl jílu jsem přidal tři díly písku, vodu a malta byla připravená. Ani to tak dlouho netrvalo,klenbu jsem nahoře zajistil vrcholovým klenákem a bylo hotovo. Kamarádi zedníci chodili moji práci okukovat, vyjadřovali se pochvalně a jsem si jistý, že pochybovali o tom,zda klenba vydrží.

 

Když byla klenba dokončena, musel jsem ji zaizolovat.Na to se použije asi 10 cm dlouhá sláma a hliněné bahno (konzistence asi jako husté mléko) a obě složky se spolu smísí. Na zemi ( plachtě ) a vlastníma nohama.Naboso. Dříve se na šlapání a promísení jílu používaly ovečky, Není to lehká práce, ale jde to. Zvláště,když pomůže manželka. Výslednou hmotu jsem pak nanesl asi v tloušťce 10 - 15 cm na oblouk pece. Vše jsem uhladil, vytvaroval vstup do pece a bylo hotovo. Tedy "zedničina" byla hotová.

Protože jíl by dešťová voda rozmočila, je třeba celou pec zakrýt střechou. To byla již tesařina, práce kterou zvládám a tak to šlo docela snadno. Výsledný efekt se i mně líbil.

Hotová pec na chleba

A nyní už zbývalo jen čekat, až pec dokonale vyschne a teprve pak se v ní může zatopit. Napřed zvolna,aby nedošlo k jejímu poškození. Už jsem se těšil na první vlastnoručně upečený chleba. Voňavý,křupavá kůrka,výborná chuť. Ale o tom, jak se chleba peče a jak jsme se to učili zase někdy příště.

 

Petr Ziegrosser - chalupář 

Autor: Petr Ziegrosser | středa 2.12.2020 5:22 | karma článku: 21,82 | přečteno: 661x

Další články autora

Petr Ziegrosser

Jak dva důchodci postavili v Kojákovicích kapličku

Malých sakrálních staveb není v naší zemi nikdy dost a ani jich nikdy dost nebylo. A také jsme se někdy v minulosti k nim nechovali dobře. V poslední době však zažívají renesanci.

30.9.2021 v 12:03 | Karma: 15,03 | Přečteno: 210x | Diskuse | Občanské aktivity

Petr Ziegrosser

Kojákovické štíty

Kojákovice, malebná vesnice v Jižních Čechách nedaleko Třeboně.Místo, které mám rád. Pokusím se vám ho trochu přiblížit několika fotografiemi.

19.2.2021 v 3:04 | Karma: 20,79 | Přečteno: 403x | Diskuse | Cestování

Petr Ziegrosser

A je tu znovu Štědrý den.....

Zažil jsem jich více jak sedmdesát.Jeden hezčí než druhý.A na každý z nich jsem se těšil. Jo, Štědrý den je holt jen jednou v roce.

24.12.2020 v 2:46 | Karma: 16,15 | Přečteno: 252x | Diskuse | Osobní

Petr Ziegrosser

Pečení chleba postaru IV.

Pečení chleba postaru velice dobře popsal můj dlouholetý přítel František Libosvár. Třeba vás jeho povídání zaujme tak jako zaujalo mne.

5.12.2020 v 18:27 | Karma: 22,97 | Přečteno: 602x | Diskuse | Hobby

Petr Ziegrosser

Pečení chleba postaru III.

Pec je postavená, dostatečně vyschlá a je připravená na první zatopení a sázení chleba. Přichází čas ji vyzkoušet. Ale to se nejdřív musí řádně vytopit, musí se uhníst těsto a s Boží pomocí bochníky nasázet do pece.Jak se to dělá?

2.12.2020 v 19:01 | Karma: 22,72 | Přečteno: 915x | Diskuse | Hobby

Nejčtenější

Obří výpadek elektřiny ochromil velkou část Česka. Energetici řekli příčinu

4. července 2025  12:11,  aktualizováno  21:48

Sledujeme online Velkou část Česka včetně Prahy a dalších velkých měst postihl masivní výpadek proudu. Bez elektřiny...

Plovoucí bary a „nepřevratitelný“ raft. Na Vltavě kvete zvláštní vodácký byznys

6. července 2025  14:16

Je deset hodin ráno a na jezu v Herbertově, dva kilometry po Vltavě od Vyššího Brodu na jihu Čech a...

Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů

7. července 2025  9:35

Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní...

OBRAZEM: Stano odhalil Bartoškův poslední portrét. Dakota si napravila reputaci

7. července 2025  1:17

Jak naposledy zvěčnil renomovaný fotograf Tono Stano Jiřího Bartošku, se můžete jít podívat do...

Čečenský princ. Kadyrov oženil 17letého syna, k velkolepé svatbě blahopřál i Putin

3. července 2025  14:21

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov dál připravuje syna Adama na převzetí moci. Jeho sedmnáctiletý...

Policie v Německu provedla razie, měla informace o plánech na teroristický útok

9. července 2025  6:38,  aktualizováno  7:58

Německá policie provedla ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko několik razií, jejichž cílem...

Pršelo méně, než se čekalo. Řeky zatím nestoupají, povodňový stupeň neplatí nikde

9. července 2025  6:54,  aktualizováno  7:55

Sledujeme online Situace na řekách na severovýchodě Česka byla přes noc a brzo ráno klidná. Na žádné stanici do 6:30...

Vědci na západě Peru objevili tři nové druhy žab, vyznačují se pronikavým kvákáním

9. července 2025  7:36

Tým peruánských vědců objevil tři nové druhy žab v pohoří na severozápadě země. Žáby se nacházely v...

O výnosech z hazardu pro stát místo pro obce rozhoduje Ústavní soud

9. července 2025

Ústavní soud ve středu dopoledne vyhlásí, jak rozhodl o návrhu skupiny senátorů na zrušení několika...

Krásné vlasy každý den? S multifunkčními pomocníky to zvládnete snadno
Krásné vlasy každý den? S multifunkčními pomocníky to zvládnete snadno

Každá z nás touží po krásných, zdravých a upravených vlasech, ale jen málokdy máme čas věnovat se jim se stejnou péčí, jakou by dostaly v salonu....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 871x
Lovec. Cestovatel. Na stará kolena dobrodruh.Majitel fenky Jack Russel Teriera :-)

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.