Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji za článek. Vlastně i za to, že jste ho k výročí Polska napsal. Mám k té zemi zvláštní vztah daný tím, že můj otec, jeho otec i dědeček - a další do minulosti, totéž se týká i babičky a jejích předků, ti všichni, ač Češi, narodili se v Polsku. Nemohu vyloučit, že do rodokmenu proniklo i něco polské krve, ale to teď není důležité. V článku je hodně pravdy, třeba o rozdílném chování Němců k Čechům (díky vývoji po 15. březnu 1939) a Polákům (kvůli vývoji po 1. září 1939). Češi měli jiné postavení (podrobili se Hitlerovi) než Poláci (s Hitlerem bojovali), a to se projevovalo v mnoha oblastech (tuším, že i v množství potravinových lístků a jiných věcech). --- Připojuji se k Vaší gratulaci hrdému polskému národu. Příjemný sváteční den.

8 0
možnosti
LK

... Češi měli jiné postavení (podrobili se Hitlerovi) než Poláci (s Hitlerem bojovali)...

Nesmysl, Češi měli jiné postavení, protože měli rozvinutý zbrojní průmysl, který Říše potřebovala i s jeho dělníky. Existovala někde v Polsku továrna, která dokázal vyrobit ročně 6,5 tis. děl do ráže 280 mm (Škodovka), 1400 tanků a samohybných děl (ČKD) nebo 1000 letadel (Avia, Letov) ?

1 0
možnosti
JZ

Zase Kratochvílovo zjednodušení. Češi měli lepší postavení než Poláci hlavně z rasových důvodů. Koneckonců na totálním nasazení to mohlo být jedno, ale i tam Češi měli lepší postavení než Poláci a ostatní Slované. Němci brali přece jenom Čechy jako více sobě rovné a z velké části schopné poněmčení.

4 0
možnosti
LK

Generalplan Ost - po vítězství likvidace nebo přesun za Ural - 80-85 % Poláci, 60-75 % Češi, 75 % Bělorusové, 65 % Ukrajinci. Zbytek poněmčit. Moc rozdílů tam nevidím, vy rasový důvode.

0 0
možnosti
JZ

J66a18n 22Z76i23e69g23l46e13r

12. 11. 2018 15:50

Máte špatné informace Kratochvíle, Češi byli určeni z větší části k poněmčení než Poláci.

2 0
možnosti