Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Připojím historku ze života mého prastrýce, který byl politický vězeň.

Aby to nevypadalo, že se chlubím příbuzenským vztahem s hrdinou, po pravdě napíši, že se bratr mé babičky dostal za mříže v podstatě z neznámých důvodů. Zatkli ho v autobuse, odvedli do vazby a přišili mu absurdní paragrafy a on se do nejdelší smrti nedozvěděl, proč si vybrali zrovna jeho. Nebyl ani nějak protirežimní, ani to nebyl nějaký soudruh, jako když komouši dělali čistky mezi sebou. Asi potřebovali vykázat nějakou aktivitu a vybrali si prastrýce čirou náhodou. Možná kdyby se v tom autobuse posadil o dvě sedadla dále nebo o tři sedadla blíže, nechali by ho být a zatkli by toho, kdo by seděl zrovna tam, kde můj prastrýc seděl v reálu.

Dostal dvacet let, ale pustili ho po sedmi letech v návaznosti na uvolňování nejhoršího kultu osobnosti.

Opravdu divné.

A nyní k té historce z jeho života:

V ten den, do Stalin umřel, měl prastrýc narozeniny. Dovolili mu dort od rodiny. Ten však přišel s jednodenním zpožděním, tedy v den, kdy Stalinova smrt byla oznámena.

Prastrýci bylo jasné, že nemůže organizovat oslavu, ale řekl:

"Chtěl jsem vás pozvat na oslavu, ale to teď není možné, když je státní smutek. Nicméně vás zvu na to, že to sníme jako každou jinou potravinu, aniž byste mi třeba podávali ruku a blahopřáli k narozeninám."

Někdo práskl i tohle a volali ho k veliteli. Naštěstí i jeden z dozorců dosvědčil přesně tuhle jeho formulaci a i ten komunistický velitel měl tolik rozumu, že řekl, že "když jste to neorganizoval jako oslavu svých narozenin a pouze jste správně usoudil, že šlehačkového dortu by byla škoda, kdyby se měl zkazit, a rozdělil jste to mezi své kamarády jako potravinu a nikoli jako předmět oslavy, tak vás nemám za co potrestat".

2 0
možnosti
SB

Pane Zieglere, chybička se vloudí. Nic ve zlém. Já jsem dnes do jedné diskuse zase napsal "dením" místo "denním". Nevím, jak se mi to mohlo stát.

Od smrti Džugašviliho uplynulo nikoli osmdesát let, jak nesprávně píšete, nýbrž pouze sedmdesát.

0 0
možnosti
Foto

Masový vrah to byl, o tom není žádná, ale v prostředí sovětů, nyní i v Rusku, naplňuje všechna kritéria žádaného a velebeného vůdce.

3 1
možnosti
JP

J10i22r73i 94P17i46l38n85y

6. 3. 2023 17:16

Stalina velebí hlavně Gruzínci. Co vy na to Rusobijče?

0 9
možnosti
JZ

No a co? To není omluva.

1 0
možnosti
OD

Normálního Gruzínce v Mockbě buď umlátí gangy na tržnici nebo okamžitě deportují fízlové i když má bumážku a ti stejní "nadslované", kteří považují kohokoliv z Kavkazu za zvíře, se plazí před Džugašvilim.

"Je to náš geroj, protože nás povraždil ještě více než Ivan Hrozný."

Čím více mrtvol a gulagů, tím více Adidas.

4 0
možnosti

J21a52k68u70b 26Š20o62l96c

6. 3. 2023 15:17

Stalin rozhodně není člověk hodný obdivu, ale hlupák to rozhodně nebyl. To, jak dokázal vyvraždit všechny soudruhy kolem sebe, je slušný výkon.

Také smlouva s Hitlerem nebyla hloupým tahem. Poslal Hitlera proti západu.

A jak si dokázal na Churchillovi s Rooseveltem vynutit v podstatě vše, co chtěl, bylo také docela chytré.

Totální bezcitný šílenec. Ale chytrý.

1 1
možnosti
Foto

Není to smutné, je to logické.

3 0
možnosti
Foto

Nemci stavi sochy Marxovi, pojmenovaji po nem ulice.

Oboji se mi nelibi.

3 5
možnosti
JZ

Akorát, že Marx byl pouhý mýlící se teoretik. Stalin vrahounem. A proč to sem vůbec taháte? Blog je o Stalinovi, vy akorát omlouváte Stalina.

6 4
možnosti
Foto

Myslím, že život v nacistickém Německu a SSSR byl diametrálně odlišný. Ale jakákoli glorifikace tohoto masového vraha je šílenství. Z mého osobního hlediska byl horší než Hitler. A to bych mezi ně možná v klidu i vrazil Mao Ce-tunga. Jinak pochopitelně karma.

13 1
možnosti