Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Dalo by se s tim souhlasit, nebyt nadpisu a posledniho odstavce, kde ukazal herr Ziegler svuj komplex z Ruska a jejich pratel

0 0
možnosti
Foto

Ten titulek mel byt "Jak cesi kvuli Stalinovi ..."

1 1
možnosti
Foto

Jako maly kluk jsem nemohl Americanum prijit na jmeno, kdyz jsem se ve skole dovedel, ze Americane slavili [popijeli] v Plzni a Cesi umirali v Praze. Mnohem horsi to bylo ve Varsave

4 0
možnosti
KV

Nevsedne hloupy titulek.

11 3
možnosti
VV

Nevsedne hloupy diskusni prispevek.

3 9
možnosti
Foto

Dne24. 04. 1945 sovětský generál Antonov oznámil Eisenhowerovi, že Československoje operačním územím sovětské armády. Eisenhower odpoví, že americké jednotkybudou postupovat směrem K. Vary a bude-li třeba, budou pokračovatv útocích až k linii, která je ohraničena Vltavou a Labem. Sovětskévelení žádá generála Eisenhowera, aby spojenecké síly nenechal proniknout nalinii České Budějovice, Plzeň,  K. Vary.Dne 06. května se Eisenhower rozhodne vyhovět sovětskému velení a zastavujeamerické jednotky na linii České Budějovice, Plzeň, K. Vary. Dne 05. 05. 1945začíná v Praze povstání.  Americkýgenerál Omar Bradley se obrací na maršála Koněva, zda by nebylo možné provéstosvobození Československa společně. Koněv, zná Stalina a ví, co vy následovalo,kdyby tento návrh přijal, a odmítne jej. Následně se generálové obrátí načeskoslovenskou vládu v Košicích s žádostí, zda by souhlasila, abyarmáda USA postoupila na linii Vltava Labe. Naše vláda tuto depeši neobdrží aza ní odpoví Višněvski ( možná jsme to zkomolil) a sdělí, že česká vláda si tonepřeje. Armáda USA pošle delegaci do ČNR, zda si ČNR rada přeje, aby armádaUSA pomohla v povstání v Praze. Jak v radiu uvedl Smrkovský v roce1968 a na záznamu letos v květnu, byl návrh odmítnut, protože podleSmrkovského bylo politické neúnosné, aby Prahu osvobodila armáda US. Takže v Praze krváceli lidé jenom proto, že pomoc ze strany USA byla pro politická neúnosná.

4 3
možnosti
Foto

ona byla politicky neúnosná především pro USA, protože by nutně vzbuzovala podezření, že chtějí rozpoutat konflikt s SSSR. A protože tehdy chtěly USA potřebovaly ještě pomoc SSSR ve válce s Japonskem, tak se musely chovat velmi zdrženlivě.

Naproti tomu ta sovětská odpověď byla velmi vstřícná. Za prvé přenechávala USA Rakousko, za druhé ta formulace zněla v tom smyslu, že Sověti by byli rádi...

4 2
možnosti
Foto

Pane Černý, když podle vás vypuklo Pražské povstání aby se německé jednotky nedostaly k Američanům, proč  byla s německými jednotkami dne 08.05. 1949 podepsána kapitulace a byl jim umožněn odchod po složení zbraní. Takže dne 09.05. 1949 už žádné německé jednotky v Praze nebyly, mimo pár fanatiků, ktedří odmítali uznat kapitulaci. Ty vaše fantazie o schozu zbraní z Italie pro Varšavské povstání a pro povstaní v Praze, je čirá vaše fantazie a nemá to s realitou nic společného. To žádná historická studie o těchto událostí neobsahuje.

4 0
možnosti
Foto

Tak sakra, vojensky se nemohla Praha sama udržet, nic jiného už nezbývalo. Taky ten akt vojenské velení povstání později odskákalo. Nakonec i Smrkovský, ale ten mírně.

2 0
možnosti

Tak Škutina "mystifikoval" ... :-) ještěže jsou po ruce nějaká ta historická fota. František Schwarzenberg za Pražského povstání zde

http://nassmer.blogspot.com/2009/12/prohlaseni-prislusniku-historicke.html

Foto Ludvíka Svobody vyznamenávajícího Karla VI. Schwarzenberga Československým válečným křížem je ovšem kouzelné. Nevypadá to, že by z toho předávání byl Ludvík nadšen. Jenže, co zbývalo ... :-) Česká šlechta se za války chovala příkladně.

Karma. :-)R^

3 2
možnosti

Ještě něco : mnoho jsme si toho v minulých desetiletích mohli přečíst o bombardování Plzně Američany v posledních dnech války (více než 700 mrtvých). O ruském bombardování českých měst (Mladá Boleslav, Litoměřice, Těchlovice, Zámostí, Vrchovany, Dubá a Mělník) ve dnech 8. - 9. 5. 1945 (1300 mrtvých Čechů)  nic. To jen aby to nezapadlo.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/309216-ceskoslovenske-tabu-na-konci-valky-zabijely-bomby-s-rudou-hvezdou/

3 3
možnosti
Foto

Vinou Rusů? Ti Češi povstali na výzvu vysílání moskevského rozhlasu?

4 3
možnosti
Foto

Ještě bych dodal, že se počítalo s ozbrojeným vystoupením v Čechách, počítalo se shozy zbraní, letadla čekal nastartovaná v Itálii, ale pod dojmem silných německých jednotek v Protektorátu, dále rozbitím části vojenského odboje v březnu 1945, se celé odvolalo jako zbytečné možné krveprolití. Praha byla důležitým dopravním uzlem na cestě do amerického zajetí. Proto museli komunisté povstání pomoci vyvolat, aby se německé jednotky nedostaly k Američanům. pomohlo jim k tomu nařízení o odstranění dvojjazyčných nápisů, které ony nepokoje nastartovaly. A když k povstání došlo, měly se uskutečnit shozy zbraní, ale startující letadla byla odvolaná ještě nad sev. Itálií. Kdo se o to postaral, těžko říci. Mnohé dokumenty v Anglii jsou stále nedostupné v archívech.

4 2
možnosti
VV

To mate odkud? Ja o tom nikdy neslysel.

2 2
možnosti
Foto

Vladimír Škutina rád mystifikoval a upravoval si děje. Ba co více .... Ale o mrtvých jen dobře.

3 1
možnosti