Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Nevlastní syn popraveného strýce Mašínů:

S jejich vyznamenáním bych se neztotožnil.

2 1
možnosti
JZ

Blog je o filmu.

1 4
možnosti
KH

Slysel jsem o nich v dobe kdyz se to stalo; film jsem nevidel. Ze "socialismu" se dalo utect i bez nasili, osobne vim o nekolika prikladech. Na drobnosti se neda prihlizet bez celkoveho ramu obdobi, ktere bylo zlocinecke bez toho ze by si to ti kteri v tom zili uvedomovali. Mnozi Nemci pod Hitlerem cejtili ze to neni docela spravne, stejne jako Cesi pod Gottwaldem, Rusove pod Stalinem, atd.. Nynejsi doba neni docela rozdilna od tech ne docela davnych dob...

0 4
možnosti
DP

Za socialismu padesatych (pro hnidopichy od roku 1951, kdy bylo dokonceno zadratovan hranic do Bavorska, predtim to sice slo, ale s velkym rizikem) a poloviny sedesatych let se nedalo utect, hranice byly zadratovane, pod proudem a castecne i zaminovane. Pak se to trochu volnovalo, ale od 1969 zase utuzovalo. Pokud mel clovek nejaky politicky skraloup nebo ho nekdo nemel rad bud v podniku ci domovni duvernice, pas a vyjezdni dolozku na zapad nedostal.

3 0
možnosti
RK

Někteří diskutující přesně potvrzují slova vyšetřovatele státní bezpečnosti ze závěru filmu. Film sice neviděli, soudy však mají pevné.

Parafrázuji:

"Možná dobře, že jsme je nezabili. Udělali bychom z nich mučedníky. Takhle z nich můžeme udělat vrahy "

A to píšu jako divák, který odcházel z kina rozpolcený.

4 2
možnosti
JZ

Důležité upozornění, blog je recenzí filmu, nikoliv o činech skupiny bratří Mašínů.

0 0
možnosti
ZZ

Na tlapkovou patrolu ten film nemá.

Diváci tomu dětskému trháku dali zatím 4 x větší tržby.

2 2
možnosti
MB

"...Je nutno říci, že oba esenbáci sloužili rudým tyranům a za to zaplatili..."

"...Obou žen je mi líto, na rozdíl od sluhů násilnického komunistického režimu..."

A není právě skupina bratří Mašínů ukázkou toho, že rozeznat v tehdejší době sluhy/odpůrce bylo často velmi těžké? Maminka Mašínů vstupuje do KSČ v březnu 1948, zůstává ve straně i přes popravy Heliodora Píky (1949) a Milady Horákové (1950), vyloučena je v létě 1951 - a až poté začínají bratři se svou radikální činností (podle historika Petra Blažka). Strýc Ctibor Novák, také člen KSČ, využívá Reicinova OBZ k prominutí zločinů, jichž se dopustil po válce. Blízký přítel maminky Mašínů Zbyněk Roušar pracuje pro OBZ, coby konzul v Kongu udává svého spolupracovníka, který se pokusil spojit s Hubertem Ripkou. Kdo posloužil komunistům víc - příslušník SNB a pokladník, nebo vykonavatel rozkazů Bedřicha Reicina a Karla Vaše?

3 1
možnosti
RK

A to měli soudit dvacetiletí kluci?

2 1
možnosti
JZ

Rozumím tomu, že film Bratři budí vášně. Nicméně převažují pozitivní hodnocení. Na ČSFD má 71%, na KInoboxu dokonce 74%

Bratři (2023) | ČSFD.cz (csfd.cz)

Bratři [Brothers] (2023) | Kinobox.cz

Film Bratři byl za Českou republiku nominován na Oscara. V tom případě to nemůže být špatný film. Je faktem, že on nehodnotí, ale předvádí děj.

V oscarové bitvě zastoupí Česko Bratři, příběh sourozenců Mašínů - iDNES.cz

0 0
možnosti
MB

"Je faktem, že on nehodnotí, ale předvádí děj"

Děj ale vychází z knihy Barbary Masin (která zkrátka nestranná není). A jestliže dva nejkontroverznější momenty jsou představeny jen nepřímo, pak lze sotva říct, že film nehodnotí...

2 1
možnosti
Foto

Máte tátu neskutečného frajera, který za války dokázal to, co málokdo. Celá skupina Tři králů věděla moc dobře, jak riskují i jak skončí a přesto neutekli, nerezignovali. Válčili za svobodu, proti tyranovi až do úplného konce. Tátu vám pak mučí a popraví. Následně jednu totalitu vystřídá druhá. Nedivím se jim, po tom všem, co zažili. Fašisté, tak i následně komunisté odsuzovali a popravovali nepohodlné. Padesátá léta byla plná strachu. Horáková, Heliodor Píka. Ten byl stejně jako jejich táta členem protinacistického odboje v zahraničí a jak s ním komunisté zatočili. Jak obětoval Gottwald Slánského. Kecy, že zabili nevinné jsou důsledkem téměř čtyřiceti let lhaní komunistů a vykládání jen jejich "pravdy".

11 2
možnosti
Foto

Tak, jen pro zapomětlivé - asi 230 lidí popraveno na základě zinscenovaných procesů, asi 300 zabito při pokusu o přechod hranic, počty neprávem odsouzených a poslaných do lágrů a na uran, co to nepřežili - atd.

A ti pohraniční střelci se tím dodnes chlubí. A to nebyli vrazi?

Jenže tohle lidí s rudě vymytým mozkem nechtějí vědět.

6 0
možnosti
LU

Ďakujem za typ, určite si film pozriem.

Karma.

2 0
možnosti
RK

Bylo jasné, že téma Mašínů komunisty spolehlivě nadzvedene. Ostatně jako vždy. Je to každoroční folklor kolem říjnových oslav. Jejich pohnutky v kontextu s dobou jsou pochopitelné. Pokud tento historický kontext vynecháme, můžeme mít problém.

3 0
možnosti

Dík za normální myšlení a za propagaci!

2 0
možnosti