Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě

Mezi poslanecké lavice unikla nová koncepce zahraniční politiky České republiky, která vzbudila mnoho ohlasů napříč politickým spektrem. Již na první stránce můžeme vidět opravdové směřování zahraniční politiky, které rozhodně není na Západ.

Koncepce se dotýká téměř všeho, na co bychom si mohli vzpomenout. Od přeměny světového řádu až po inspirování se reformním komunismem. Co je ale podle mě nejvíce v textu špatně, to jsou pasáže o východní Evropě. Spolupráce s Ruskou federací je dána do kontextu s bezpečností, stabilitou a prosperitou regionu. Tohle mohlo platit možná tak v letech 2008 – 2013, ale rozhodně ne teď. Rusko je agresor a Rusko porušilo téměř vše, co bylo v Evropě od Helsinských dohod ustanoveno. A jak pak dále může Rusko pro nás představovat důležitého politického a ekonomického partnera, když to v této době v rámci unijní politiky ani nejde?!

Rusko změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě, o tom nemůže být pochyb. Proč tedy o těchto změnách nikde nevidím ani zmínku? Kam se poděla otázka Krymu či východní Ukrajiny? Nehledě na to, že hrozba Islámského státu se nás očividně také nedotýká, protože opět v koncepci chybí. Nemluvě o pojetí lidských práv, která jsou chápána již jen jako práva sociální, a ve vztazích vůči Číně již očividně taky nehrají roli.

Proto mi otázka, zda opravdu chceme vyměnit Havla za Rusko, přijde k tomuto textu velmi vhodná. Pokud pan premiér souhlasí s tímto návrhem, pak hrál při odhalování busty Václava Havla před celým světem divadlo, protože koncepce neobsahuje slovo "Havel" ani jednou a jako zdroje orientace zahraniční politiky jsou zde zmíněni TGM, reformní komunisté a disidentské hnutí.

Autor: Marek Ženíšek | pátek 5.12.2014 20:27 | karma článku: 22,24 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Marek Ženíšek

Vládní bilance roku 2015

S blížícím se koncem roku se premiér Sobotka na svém twitterovém účtu pochlubil úspěchy vlády v roce 2015.

30.12.2015 v 15:56 | Karma: 20,43 | Přečteno: 452x | Politika

Marek Ženíšek

O jakých zákonech bude sněmovna jednat, nesmí rozhodovat Babiš

Považuji za velmi důležité, aby včerejší úspěšná snaha zablokovat poslanecký návrh poslance Volného, byla opakovaně vysvětlována.

7.10.2015 v 16:46 | Karma: 15,91 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Marek Ženíšek

Dvojí dilema Merkelové

Vzhledem k událostem nejen na Ukrajině, nýbrž i v Řecku, jsem přemýšlel nad shrnutím všeho, co se okolo nás za poslední dny událo. Ze zpráv pomalu mizí záběry z války na Ukrajině, nebo se uchylují k věcným komentářům, zda jsou, či nejsou dodržovány Minské dohody. S tím souvisí debata o sankcích, která mě poslední dobou čím dál více udivuje. Z několika států zaznívá, že Rusko a separatisté na východní Ukrajině stahují těžké zbraně z fronty, tudíž dodržují Minské dohody, tím pádem by měly být sankce zmírněny. Za odměnu. Bohužel, spousta politiků i novinářů již zapomněla na to, že sankce nebyly uvaleny kvůli minským dohodám, nýbrž kvůli anexi Krymu. Kvůli tomu, že Rusko porušilo téměř všechny dohody, které byly ustanoveny od Helsinských dohod.

21.4.2015 v 12:53 | Karma: 14,66 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Marek Ženíšek

Máme Ukrajině pomoci dodávkami zbraní?

Vláda stále hledá třetí cestu. Ukazuje se to na postoji některých koaličních poslanců k Ukrajině, na snaze vytvořit nová spojenectví, například s neutrálním Rakouskem, na úkor proamerického a rozhodného Polska. Naši severní sousedé nedebatují, jestli Východ, nebo Západ. Mají jasno. My ale stále hledáme. Ano, situace na Ukrajině je velmi kritická i po podepsání dohody v Minsku, a rozhodně se nedá jednoduše shrnout. Já to však vidím takto – na Krym se úplně zapomnělo, teď se hraje o to, jak udržet příměří na východní Ukrajině. Pokud ale oblast konfliktu opět rozmrzne, budeme svědky dalšího opakování dějin z ruských územních záborů. Z protiústavních separatistů se stanou ozbrojené síly podřízené však již jen autonomním oblastem.

17.2.2015 v 15:21 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1178x | Politika

Marek Ženíšek

K nové bezpečnostní strategii ČR

Vláda představila novou bezpečnostní strategii ČR, která reflektuje aktuální mezinárodní, bezpečnostní a jiné hrozby, byť v základu je to pouze aktualizovaný dokument z roku 2011. Nicméně mám dobrý pocit z některých závazků, které se vláda tímto dokumentem zavazuje dodržet, jako je například posilování schopnosti přijímat na území ČR ozbrojené síly spojenců, či že ČR aktivně podporuje rozvoj a budování územní protiraketové obrany NATO a zkoumá možnosti konkrétního zapojení do tohoto systému. Vláda si je nadále vědoma hrozby tzv. zahraničních bojovníků, do toho spadají opatření proti radikalizaci a rekrutování teroristů. Vláda pak správně za velkou hrozbu považuje možné útoky v kyberprostoru jako nevojenské hrozby. Do této kategorie pak spadá i migrace, kde se vláda zavazuje k nastavení souvisejících politik, nicméně je se třeba ještě zamyslet, jak efektivně kontrolovat migrační toky v ČR a se sousedskými státy.

5.2.2015 v 17:55 | Karma: 6,50 | Přečteno: 383x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 904x
Vysokoškolský pedagog, politolog a 1. místopředseda TOP 09. Do 1.8. 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví České republiky.V současné době poslanec za Plzeňský kraj.