Bude lépe?

V základě jsem rád, že se konečně rýsuje skutečná šance pro vznik nové vlády, jejíž legitimita bude odvozena od parlamentu a skončí tak pětiměsíční vláda Miloše Zemana, která byla bez důvěry. Z toho, co je zatím veřejnosti známo musím říci, že neexistuje žádný objektivní důvod, proč by pan prezident neměl pana Sobotku jmenovat premiérem, i když víme, že se panu prezidentovi líbí jeho vláda v demisi. Ale ať už s výhradami, či bez výhrad by měl jmenovat navrhované ministry, nevidím důvod, aby tak neučinil.

TOP 09 předem dala najevo, že rodící se koalice nemůže s naší důvěrou počítat. Je to pochopitelné, tisková konference při podpisu koaliční smlouvy už naznačila, že tam nebudou žádné konkrétní změny, ani konkrétní návrhy řešení, co chtějí změnit. Před volbami jsme viděli ohromné množství sloganů, jak je vše špatně, že minulá vláda způsobila mnoho škod, a jak to chtějí dát do pořádku.  Žádné konkrétní cesty ani v předvolební kampani nebyly navrženy, pouze jsme se mohli dozvědět, že bude lépe.  A reálně? Zaznamenal jsem pouze výroky z od předsedů opozičních stran, které obíhaly kolem jedné osy: že se musí seznamovat s resorty, že se musí v zásadě změnit pohled na řízení těchto resortů a myšlení úředníků a že se budou hledat nějaké úspory.

Obecně vnímám problém v celém rámci koaliční smlouvy, protože je tam uvedeno mnoho věcí, na které nebudou finanční prostředky. Když skutečně sečteme to, co se tato vláda chystá udělat, jako je zrušení poplatků u lékaře, zvýšení minimální mzdy, zavedení porodného na druhé dítě atd., vidíme velké čerpání z rozpočtu.  Jelikož se ale vláda nechystá zvyšovat daně, tak to nepůjde bez zadlužení země. Schodek za loňský rok je o 20 miliard nižší než předloňský. Bohužel, tento námi prosazovaný trend snižování byl nesmyslně otočen rozpočtem na rok 2014, který schvaluje zbytečně vysoké výdaje. A do dnešních dnů jsme neslyšeli jasné stanovisko, jak se bude šetřit, kde ty finanční prostředky, potřebné na splnění předvolebních slibů, budou brány a pořád se točíme okolo závazných proklamací, že je potřeba šetřit, že se utrácí. To je to, co již v předvolební kampani uváděl pan předseda Babiš, byť neřekl, jakým způsobem toho chce dosáhnout.

Bohužel, výroky a odpovědi představitelů budoucí koalice mě utvrdily v názoru, že "nebude lépe", jak hlásaly billboardy všech stran budoucí koalice.

Autor: Marek Ženíšek | středa 8.1.2014 9:57 | karma článku: 10,50 | přečteno: 379x