Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

velky bratr

1. 4. 2010 2:20
Par poznamek

Predevsim mi prijde zvlastni se nejak trumfovat v zodpovednosti - mnoho z nas nese odpovednost, ktera muze v extremnim pripade vest ke ztratam na zivotech. Staci ridicak, s trochou nepozornosti se da udelat nehoda, pri niz zahyne vice lidi nez je  v prumernym baraku delniku...

S ohledem na provazanost dnesniho sveta papirovymi penezi a virtualnim bankovnim systemem, lze predpokladat, ze spravne slozenej bankovni system muz<e mit slusne nasledky ve ztratahc na zivotech - zachranka nenacepuje palivo, nezustuje se platba za teplo...

Jde spise o to, jak snadno jsme se stali na nespolehlive technice zavislymi, u pocitace je jaksi "normalni", ze ma nejaky problem, vzdycky se to nejak na neco svede a je vyreseno. Od vetsiny veci, ktere pouzivame spolehlivost vyzadujeme, od te, na niz se stale vice spolehame nikoliv...zvlastni...

0 0
možnosti

vlasec

10. 4. 2010 17:25
Spolehlivost

Selhat může kdeco. Mohou shořet záznamy, které jsou v papírové podobě (u nich je zálohování méně snadné). Může selhat spousta věcí, které nejsou na IT nijak závislé, třeba brzdy v autě (ok, ve starém autě, ať mě nenapadáte, že v novém modelu XYZ už to je) a způsobit ztráty na životech. Jsou spolehlivé?

Počítače mohou být spolehlivé. Pokud svou zkušenost zakládáte na nespolehlivosti Microsoft Windows se spoustou nainstalovaných hovadin, pak se ale není čemu divit. Správný server ale nevypadává, to by se IT mohli zbláznit.

0 0
možnosti

admiral666

1. 4. 2010 1:12
uvaha o nicem

Tak ze vetsina nerdu se podda svemu nerdstvi a v kombinaci s modrou chorobou (viz ten banker) je to strasne asocialni kombinace, asocialita manazerske ODS se snoubi s ciselnou asocialitou programatoru. Jsou i IT pracovnici levicovi, KSCM, CSSD volici a s temi je obvykle prijemna rec, podporuji squatterstvi, jsou pro odstraneni soukromeho vlastnictvi investicnich prostredku a nestiti se symbolu che guevary a rozhodne nenosi oblek.

Na druhou stranu humanisti taky maji vedet, kde je jejich misto, ne ze stylem "a ted jsem plnohodnotny VS" s nejakou genderologii ci romistikou se zacne domahat mit vliv na zakazani experimentu v CERNu a snazi se zbavit evropu jadernych elektraren v domeni, ze podobne veci se resi panelovymi diskusemi.

0 0
možnosti

Mablung

31. 3. 2010 22:36
lidský život

Cena lidského života je velice individuální. Jsou lidé do kterých dáváme miliony korun ročně aby žili, další zemřou i když by je zachránil lék za 200 Kč, který ovšem není společnost ochotna zaplatit.

Abych byl konkrétnější, život Afričana pro mě, a myslím že pro nikoho z nás nemá cenu ani pětistovky měsíčně. Pokud pro Vás má, běžte do nějaké charity a přispějte černouškovi na stravu. Pokud nepoběžíte, jste na tom stejně jako já.

Já vím že to je hnusné, ale cena lidského života vyčíslit jde a často je její hodnota malá (v objektivních metodikách může být klidně mínusová). Vzpomeňte si vždy na toho černocha v Africe, až vám zase bude znít v hlavě fráze o nevyčíslitelnosti ceny lidského života.

Jinou věcí je, že o podobných věcech se ze slušnosti nemluví s Vaším typem lidí

0 0
možnosti

petrhajek.blog.idnes.cz

1. 4. 2010 0:32
Re: lidský život

souhlas - cena zivota jde vycislit a je to jen o konkrtnim pripadu a situaci.

A kdyz zajdu o krok dal - cena zivota je i to, za kolik penez vas je nekdo schopen zabit. Ze profesionalni vrah si za nekoho rekne statisice, ukrajinec jineho ubije za tisice a nahodny lupic nekde v temne ulicce nehoho klepne kvuli penezence, kde nakonec najde v hotovosti 98Kc.... i to je cena zivota (alespon tech obeti).

0 0
možnosti

Fermi

31. 3. 2010 19:31
karma

Taky nezapomínejte jak nakonec bylo využito jaderné štěpení. To, že je nějaký nový vynález či princip vojensky zneužit, je celkem běžné. Slyšel jsem, že počet mrtvých během výbuchů v Nagasaki a Hirošimě byl menší než počet mrtvých, kteří by zemřeli v průběhu bojů v tichomoří bez použití jaderných zbraní. Osobně se mi to moc nezdá, ale stojí to za úvahu.

Zdraví

Fermi

0 0
možnosti

admiral666

1. 4. 2010 1:05
Re: karma

Ale samozrejme, ty prvni atomove bomby byly takove prskavky, dnes se teze sily dosahuje konvencnimi zpusoby (palivovzdusne bomby). Ani Hirosima a Nagasaki nebyly buhvijake megapole, ten zaver druhe svetove proste nelze brat optikou apokalyptickeho zniceni soucasnych obrich mest soucasnymi strategickymi zbranemi.

Vzdyt v epicentru, tam, kde dnes zbude obri krater, prezily betonove mosty, nektere pole sice spadly, ale i tak. Dojem ulicni site s odfouklymi bloky staveb byl vyvolan tradicni drevopapirovou zastavbou tech mest, nebyly tam zadne velke zdene domy.

0 0
možnosti

DarkSicek

31. 3. 2010 18:05
toto neni vec ajtaku a neajtaku

ale vec charakteru. Ac ajtak, reknu vam, ze ten clovek je vul

0 0
možnosti

DarkSicek

31. 3. 2010 18:09
Re: toto neni vec ajtaku a neajtaku

navic docela namyslenej. rekl bych ze svoji ulohu dost precenuje. ono admina dneska muze delat cvicena opice, s tim jak jsou systemy samy o sobe blbuvzdorne

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

31. 3. 2010 16:06
Záleží na úhlu pohledu

a ten komik se díval z úhlu poněkud .... nelidského.

-

Předpokládám, že byl mladý, první pobyt v nemocnici s vážnou chorobou jeho neho jeho blízkých (pokud někoho takového má) mu umožní vidět problematiku trošku odjinud. ;-)

0 0
možnosti

petrph

31. 3. 2010 14:06
tak tos holka narazila na libovýho frajera

Neboli, silně pochybuju že by nějaký ajťák měl  sám na starost správu sítě bankovních účtů. Řekl bych, že tohle je řešeno mnohem komplexněji,(a mnohem dráže) prostřednictvím celých IT útvarů, vazbou na externí dodavatele, a hlavně s odpovědností někde vysoko ve vedení banky.

0 0
možnosti

Glock Mark III

31. 3. 2010 15:30
Re: tak tos holka narazila na libovýho frajera

Ajťák bude mít na starosti správu systému, ale k datům ho nikdy nepustí. Admin nikdy nemá přístup do celého systému, tj. podívat se do zašifrovaných informací nemůže.

To nebyl "libový frajer", to byl "relativistický nekňuba". Na tyhle týpky platí otázka "Je moje pěst ve Tvém obličeji také relativní???" Přemoudřelé hulváty nemá nikdo rád.

0 0
možnosti

baki

31. 3. 2010 13:54
Máte strašně povrchní názor

To je blbost. Nezáleží na tom, co kdo dělá za práci ale na člověku samotném. Hloupost si myslet, že humanisti jsou ti hodní a technici jsou ti povrchní. On Josef Goebbels byl taky velký humanista ;-D

0 0
možnosti

Wolf778

31. 3. 2010 13:47
Ajťáci

žádnou pořádnou zodpovědnost opravdu nenesou, a to říkám jako programátor. Chyby, jejich opravy a opravy těch oprav, jsou mým denním chlebem a není divu, protože při vývoji se vesměs hledí spíš na produktivitu než na co nejmenší chybovost. Jistě mohou existovat oblasti, kde je tomu jinak (bankovnictví, databáze, řídící systémy apod.), ale většina vývojářů si IMHO z chyb velkou hlavu nedělá. O správcích sítě, "rádobysprávcích sítě" a různých skládačích PCček už nemluvím vůbec. Každá řidič autobusu nese mnohem větší zodpovědnost.

 

Pravdou ovšem je, že lidský život obecně NEMÁ v penězích nevyčíslitelnou hodnotu. Jistě, když Vám zemře někdo blízký, tak to PRO VÁS představuje ztrátu, kterou nelze penězi kompenzovat. Ale ať se Vám to líbí nebo ne, všem ostatním je to šumák. Společnost si dnes lidský život vesměs cení na několik milionů Kč - tolik je například ochotná za lidský život zacálovat v rámci našeho "bezplatného" zdravotnictví.

0 0
možnosti

Wolf778

31. 3. 2010 13:57
Re: Ajťáci

Kdybychom měli více prostředků, tak by to třeba bylo několik desítek milionů ale nikdy ne nekonečno - holt realita je prevít a na humanistické ideály ohledy nebere. Ale to není žádný cynismus kapitalistického zbohatlíka. Kdyby měla společnost prostředků méně, tak by i lidský život měl mnohem nižší "finanční" hodnotu. Před 200 lety by za lidský život dal hodnotu odpovídající dnešním několika milionům jen opravdu málokdo.

 

Co si myslíte např. o té známé vše-obhajující frázi "I kdyby to mělo zachránit jen jeden lidský (nejlépe dětský) život, tak to má smysl"? Podle mě je naivní proklamace, hojně zneužívaná a často vyslovovaná jako demagogický blábol.

0 0
možnosti

DolevaP

31. 3. 2010 13:38
Imho

lol

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x