Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

parlost18

24. 6. 2010 16:04
Probém kvality výuky

Velmi pěkně napsáno. Autorka má nesporně literární talent.

Vysoké školství má velmi mnoho problémů a obávám se, že školné je nevyřeší. Souhlasím s autorkou v tom, že na univerzitách jsou tací, kteří se pouze baví. Obávám se ovšem, že zavedení školného na toto nebude mít moc velký dopad. Z mé zkušenosti vím, že ti, kteří se nejvíce bavili, byli velmi dobře finančně zajištění.

Náklady na studium jsou už nyní velmi vysoké. Většina lidi diskutujicích toto tema navíc neuvažuje implicitní náklady, což vlastně činí ušlou mzdu za studium. To se bude blížit za pět let studie k hranici 1 mil. Kč a to už je velká cifra.

Osobně se obávám, že zavedení školného ani nezvýší kvalitu výuky, pokud jeho dopad nebude takový, že změnší počty studentů dosti zásádním způsobem. Problém kvality totiž je často spojen s množstvím studentů. Kvalitní výuka se pojí s množsvím prvotřídních odborníků v daném oboru. Těch je samozřejmě omezený počet (talent je vždy vzácný).

0 0
možnosti

parlost18

24. 6. 2010 16:11
Re: Probém kvality výuky

S velkým počtem studentů nejsou schopni výuku kvalitně pokrýt a musí je suplovat nezkušení doktorandy, jejichž odborná činnost mnohdy ani nekoresponduje s tím, co musí učit. Navíc použití nejlepších odborníků pro výuku omezuje i nutnost vědecké práce, která je u nich logicky a prvním místě.

Velký počet studentů samozřejmě snižuje průměrný inteligenční potenciál. Pokud je nechceme vyházet, je nutné snížit úroveň výuky, což se dotkne i těch talentovaných.

Všechno toto se projeví na kvalitě výstupu - čili hotových absolventů. To trh práce velmi rychle zjistí a samozřejmě to snižuje prestiž všech studentů, i těch dobrých.

Ve výsledku to znamená, že mnoho studentů by se se zavedením školného zadlužilo a místo, aby našli uplatnění, tak hurá na úřad práce, kde budou spolu se stovkami dalších studentů, kteří vyšli ze školy s ním.

Řešením by možná bylo, kdyby studenti měli volbu. Ale oni dobře ví, že pokud nechtějí být outsidery, tak na vysokou školu musí.

0 0
možnosti

Jarous1

13. 6. 2010 17:21
Školné na VŠ

"V první řadě zůstanou na vysokých školách ti, kteří studovat opravdu chtějí. Navíc si ho začnou vážit."

Aby to nakonec nevypadalo spíše tak, že pak studenti za ty peníze také budou chtít vidět nějaký výsledek, v tomto případě vysokoškolský diplom za každou cenu, když už si ho "předplatili" ;-)

0 0
možnosti

Bedra

13. 6. 2010 11:12
Dobrý článek,

dobrá analýza poměrů. Tak nějak jsem to cítil, myslím, že jste mi to však dokonale vyjasnila! Díky za to.

0 0
možnosti

simsII

13. 6. 2010 9:28
Dnes to chodí tak,

že VŠ vypíše přijímací řízení bez zkoušek - v důsledku tedy vezmou každého, ať je to člověk z gymplu, tak z výučáku s maturitou. Potom se zavede nepovinná docházka na semináře a přednášky a studenta pak vyučující nevidí 3 měsíce, má jej jen v seznamu. Pak přijdou testy a zápočty, student se objeví. Snaží se domluvit samé výhody, test ten a ten den, protože má lukrativní práci a nemůže se uvolnit,  seminární práci zatím nestihl, prosí o posunutí termínu, má toho nyní moc. Takže se to nějak všechno výmluvami splichtí. Vyhodit studenta? No to nejde, vždyť jsou za něj platby a když to jinak nepůjde, tak si na vyučujícího podám stížnost a hotovo. Že jsem nesplnil ani jednu věc z předepsaných, to nevadí, ale on ten

kantor je proti mně zaujatý, půjdu na jeho nejvyššího nadřízeného a

budu si stěžovat.  

0 0
možnosti

kaktusak

12. 6. 2010 23:01
Komunisti školné stejně jednou zruší,

tak jako všechny další pravičácké pokusy na lidech. Šetřit se bude na "mírových misích", na byrokracii a na předražených státních zakázkách.

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

12. 6. 2010 20:37
Člověk se samými trojkami zaplatí školné a je OK

zatímco premiant se samými jedničkami půjde od válu, protože nezaplatil ? Zajímavé zvyšování úrovně škol !

0 0
možnosti

Kolumbo

12. 6. 2010 20:57
Re: Člověk se samými trojkami zaplatí školné a je OK

Furt lepší, než jít od válu kvůli nepříznivému posudku uličního výboru, kvůli třídnímu původu rodičů popřípadě jejich nedostatečné  politické angažovanosti. A proč by premiant nezaplatil, když má o studium zájem a má možnost si půjčit? Minimálně strycek-Joe mu rád přispěje, co by totiž neudělal pro vzestup společnosti po spirále Pokroku, nemám pravdu?

0 0
možnosti

strycek-Joe Ltd.

12. 6. 2010 20:33
Škoda slov, stačí zveřejnit platební kalendář na 2 studenty:

To se rodiče prohnou:

Září = 2*8.500+10.000školné=27.000,-

Říjen=2*8500=17.000,- ; Listopad = 17.000,- Prosinec = 17.000,-+dárky Leden=17.000,- Únor=2*8.500+10.000školné=27.000,- Březen=17.000,- ... atd. atd. atd.

0 0
možnosti

blastula

12. 6. 2010 20:17
Ještě vám chybí argument,že studenty financujeme všichni

z daní, že je tim zvýhodňujeme a  proč že  bychom to měli dělat atd atd. tenhle argument se objevuje v mnoha článcích a v mnoha diskuzíchZvláštní, že nad tím, že financujeme z daní nedobrovolně taky různé politické  strany a církve, jejichž nejsme ani členy a ani s jejich názorovou platformou nesouhlasíme, nad tím se nepozastavuje nikdo,  nikdo nepíše články, že by se měly tyhle spolky živit samy pouze z členských příspěvků

0 0
možnosti

blastula

12. 6. 2010 20:10
Děvenka je buď naivní,nebo má úplně vymytý mozek

a realita  a princip příčiny a následku jí uniká. Zavedení školného je stejná pitomost a bude stejně efektivní, jako zvýšení spotřební daně u nafty. Do montoven pro Asiaty, které se tu naopak podporují škola potřeba není a lidi se vzděláním klidně dovezeme, jak jinak. Třeba z Mongolska nebo Rumunska, že.

0 0
možnosti

rohatey

12. 6. 2010 20:17
Re: Děvenka je buď naivní,nebo má úplně vymytý mozek

Nikoliv tohle je daleko horší , to je jako  zavedení další a velmi přesložité daně, s výběrem, žádostmi, úvěry, splácením, vymáháním atd. a to jen proto aby stát takhle přesložitě vybral nějakých 5 mld ročně. Pravice lže jako když Rudé právo tiskne, 20 let tady slibují jednoduchý stát a když se dostanou k moci tak dělají naprostý opak.

Jednoduchý stát by byl návrat k nějaké mírně progresivní dani a vybrání těch peněz od těch vysokoškoláků kteří mají statisticky daleko vyšší příjmy v rámci normální daně z příjmů.  

0 0
možnosti

stařec bez moře

12. 6. 2010 20:04
Málokdy dávám karmu.

Tentokrát ji máte. Chceš získat informace a zběhlost v určité profesi? Spočítej si, co tě to bude stát a co ti to přinese a pokud se miska vah přesune k ano, jdi do toho. Nejen na VŠ. Všude po ZŠ by se mělo platit. Chceš se stát řemeslníkem? Zaplať. Až se jím staneš, taky nebudeš pracovat zadarmo.  Na druhou stranu by se měly snížit daně.

0 0
možnosti

blastula

12. 6. 2010 20:20
...a chceš- li dobré místo, zvaž, co ti vynese a zaplať

Přeci bys nechtěl dobrý flek zadarmo?

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x