Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

JMNT

14. 2. 2010 21:59
Pěkný článek, ale CO je demokracie?

Jen obtížně lze říci, že někde existuje demokracie, je-li takřka nemožné definovat pravý význam slova "demos", tedy "lid". Domnívám se, že nic, jako demokracie neexistuje, existuje pouze "míra demokracie".US. politolog (Yale) Robert Dahl tvrdí, že západní formy vlády, hrdě samy sebe označující "demokraciemi", nejsou ničím víc, než tzv. "polyarchiemi", tedy "vícevládami" - systémy, založené právě na vyvažování protichůdných názorů. Definujeme-li normativně nějaký ideál "demokracie" a posléze s ním polyarchie porovnáme, zjistíme, že polyarchie jsou velmi demokratické. Ale nejsou demokraciemi. Jinak, osobně si myslím, že největší chybou současné společnosti, je přespřílišné rozšíření rovnoprávnosti a rovnostářství. Bezhlavé boření censů v půběhu 20. století velice zdeformovalo jakýkoli demokratický systém. A ukazuje se to bohužel až od 90. let - úsvitu internetu...

0 0
možnosti

jsoud

14. 2. 2010 18:47
Schopnost voličů vybrat správnou stranu?

Pokud občan chce řídit auto, tak se musí vzdělávat a udělat i praktickou zkoušku. Pro účast ve volbách stačí, že mu bylo 18 let. Žádné vzdělávání ani zkoušky. Podle toho vypadají výsledky voleb.

Politici jsou takoví herci, kteří se prosadí v nějaké politické sektě (straně). To už je důkaz, že jsou schopni se vypořádat s konkurenty ať regulérně nebo podpásovkami. A s voliči je to většinou snadné. Ti jsou natolik zaměstnáni v praktickém životě, že vůbec nemají čas sledovat práci politiků. Nemají tedy šanci bez zkušeností a informací vyhodnotit, kdo je pro ně prospěšný. Nebudeme si přece nalhávat, že volič je tak uvědomělý, aby myslel na budoucí generace. To se nepodařilo ani komunistům, aby občany o tom přesvědčili.

Autorka se jen tak mimochodem snaží namluvit čtenářům, že Paroubek je ten největší šibal. Kdoví, možná kdyby měl k dispozici svých 110 poslanců, že by udělal větší umělecký dojem než dosud. Vládnout s koaličním partnerem (KDU) není zase tak velká výhra.

0 0
možnosti

Brkoslav IV

14. 2. 2010 14:57
hmmmm......

Precist si volebni programy? Ale no tak..... :-) Ja bych navrhoval, zamyslet se na tim, co ktera strana uz pro nas udelala za poslednich dvacet let. A teprve podle toho hodnotit....Strana je jako zenska. Kdyz ji chcete rozumet, nemuzete poslouchat co rika, ale divat se co dela.... ;-)

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

14. 2. 2010 14:28
Zajímavé shrnutí výhrad

vůči demokracii. R^

-

Souhlasím, že má demokracie hodně chyb. I ta fungující. A hodně jí přitěžuje když moc dobře nefunguje, jako ta naše. Někde jsem četl, že zatímco v monarchii vládnou ti, kteří byli celý život připravováni k tomu, aby vládli, v demokracii vládnou ti, kteří mají největší talent prodrat se k moci, ale k samotnému vládnutí nemusí mít vůbec vlohy. ;-)

-

Mimochodem, myslel jsem, že Platón považoval za nejhorší systém tyranii, ačkoli je pravda, že s demokracií se taky moc nemazlil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x