Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Titanic a Victorie

Chcete změnit život, v přístavišti kotví dvě lodě, Titanic a Victoria. Jedna veliká, luxusní, rychlá, nová loď nabízející pohodu plavby, luxus i pozornost široké veřejnosti. Druhá fregata, pomalejší  méně luxusní.

Titanic a Victorie přeplují Atlantic v různých časech, volba je na cestujícím do Nového Světa. Vlastně ani netuší, co tam cestující čeká, má však vizi, s ní se vydává na vlny oceánu, společně s cestujícími a posádkou lodi.

Obrazný příklad naší volby, neboť vždycky máme jen dvě možnosti. Ani v přístavu nekotvila loď třetí, musela by to patrně být ponorka abychom rozlišili plavidla: parník, fregata, ponorka. Třetí možností je zůstat na starém kontinentě, to je ovšem jen druhá možnost prvního rozhodnutí, změnit kontinent, možnost říci NE cestování, ne změně. Příklad lodí  je dobrý proto, že za plavby lze přestupovat z lodě na loď těžko a dělá se to jen ve vyjímečných případech. Ten se stal, na scénu brzy vstoupila loď Carpathia.

Výsledek osudného dne 14. dubna byl 1.500 mrtvých, v 02:20 h, 15. 4. 1912 pak potopení Titanicu, lodi s téměř 900 člennou posádkou. Nedávno uplynulo 102 let od této události, kdy zaoceánský "tygr" klesl ke dnu. Zpětné rozhodnutí pro cestující neplatí, volba fregaty Victorie se dnes zdá vhodnější ale rozhodování zpětně se jen málokdy v životě naskytne. Zpětně zpravidla soudíme, kritizujeme a hodnotíme.

Osudy cestujících z fregaty Victorie neznáme. Dá se tušit, že prodělali mořskou nemoc, chlad, ke hladu důvod nebyl ani důvod proč společně nesledovat širý oceán, východy slunce a vplutí do přístavu.  Dokonce loď mohla mít i jiné jméno, Victoria proto, že dorazila bezpečně k břehům a tím zvítězili všichni na palubě, také čekající na břehu, vítajíce svoje milé, životní partnery či nové společníky.

Někdo z nich pak určitě nastoupil po pár letech, v roce 1944 do lodi válečné flotily a v den "D" se vylodil v Normandii na jedné ze tří pláží, přinést ono vítězné "V" Evropě. Letos, 6.6. 2014 uplyne 70 let od další osudové operace, vedené pod vlajkou VICTORIA, oním vítězným "V". Ztráty byly daleko větší  a operace tvrdá, mnohdy až nelítostná, nelidská.

Lidé se nemají vraždit a střílet, mají plout oceánem světa pod vlajkou míru s nápisem PACE, s oním vítězným "V" před očima, plout k poctě Victorie. Vybojovaných met si vážit, jinak budeme brázdit vlnobitím a svobody vybojovávat stále dokola znovu. "Vybojovávat" je nejen slovní nesmysl, je to nesmysl jako každý boj. Znovu dobývat je pro ty, co si výdobytků dost nevážili v pravý čas, v rozhodujícím čase.

Jsou však životní situace, kdy se rozhodnout musíme, změnit prostředí, nenechat vše jak je. Lodě, letadla a vše co se hýbe jen pozorovat a stát na zemi jak tvrdé "Y".  Jsme opět u Ypsilonek, často jim říkám rozcestníky rozhodnutí. Všichni jsme "Y", máme právo rozhodnutí, život je o rozhodování. Stálém rozhodování, nenechat za sebe rozhodovat druhé, byť všichni na jedné lodi. Někdo je cestující a někdo posádka, opět věc rozhodnutí. Posádky by nebyly bez cestujících a naopak :))

Závěr: Není to nic extra článek, spíše odpovědi na otázky, co denně přináší život. "Hodím to na papír" a mám hlavu prázdnou pro další rozhodování a oblíbené Ypsilonky. Odklepnuto téměř v Pravé poledne s.č. 

Krásné velikonoce o Velkém pátku přeji všem a všem v míru :-)) 

Autor: Zdenka Wagnerová | pátek 18.4.2014 12:54 | karma článku: 7,31 | přečteno: 417x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.