Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Ve srovnáním s Německem máme dvoutřetinovou produktivitu, ale mzdy ve výši 40% německých mezd.

Těch 26%-ních bodů rozdílu je to, co si tak zahraniční vlastníci (u nás vlastní 75% firem) pochvalují.

Jejich zájem pochopitelně není mzdy zvyšovat.

A tak nerostou.

Jiná odpověď na vaši otázku položenou v názvu není rozumná.

Prachy nás zajímají a tak jsme zjistili, že v okolních zemích - přes podstatně vyšší mzdy - nakoupíme levněji než u nás.

0 0
možnosti
PK

Je zajímavé, že třeba Rakousko se rozjelo až po odchodu Rudé armády, a i když nemá německou průmyslovou sílu, turistických destinací je na celém světě atd. - tak v podstatě je ve mzdách na německé úrovni. Pravda nemusí po r.89 táhnout DDR balvan. Takže musí být lepší a  nestaví dálnice, které se po roce zvlní. Jedna věc ale je - ten kdo si diktuje, tak líže smetanu.

1 0
možnosti
PK

Vzala jste to "od podlahy", probrala vše, až moc, ale lepší než opakovat "pravicové" fráze o nízkých daních, štíhlém státu, svobodném trhu a vystoupení z EU. Ne, že by se mi nízké daně nelíbily, ale nedočkáme se jich, nezavedou je ani Svobodní ani Babiš. 

Částečně víme, co by se mělo dělat, ale ty představy se až příliš liší a druhá věc je je uskutečnit - navíc ve stále více politicky rozhárané republice. 

Že by rostly mzdy v nejbližší době - stagnace, nezaměstnanost, na to zapomeňte. Nebo nějaký ten nárůsteček sežere inflace, která je většinou pro běžné lidi vyšší než se vykazuje. Bez výrazné změny struktury ekonomiky Vám žádný kapitalista - v průměru - moc nepřidá. Polepší si tak kromě nejvyšších tak silové složky. To je obvyklé v dějinách.

1 1
možnosti
ZK

Z46d28e61n51a 57K32o20č49í

10. 11. 2013 18:29

Čeští podnikatelé, kteří vyrábí pro omezený tuzemský trh, nedovolí zásadní růst mezd, protože marže je minimální. Zavedení výrobci  kteří vyrábí pro zahraničí možná mzdy o něco zvýší, ale budou spíš uvažovat o přesunutí výroby do Polska, či na Ukrajinu. Řešením by byli další investoři. ;-)

Paní Zdenka je ale úplně vedle, když si myslí, že většina lidí bere 25 tis hrubého.

Naopak. Většina je hluboko pod touto hranicí příjmu. !!

0 0
možnosti
Foto

Velikost mezd v dané oblasti je přímo úměrná počtu kapitálových statků vztažených k jednotlivci.  Jakékoliv arbitrární navýšení minimální mzdy zlikviduje mnoho pracovních míst, která by vznikla, pokud by minimální mzda určená nebyla.   Uvažujete jen tak jak vás stát naprogramoval tzv. indoktrinancí.

1 1
možnosti
VH

Paní uvažuje zdravým rozumem. To se u vás říci nedá.  Máte nějakou studii, která prokazuje souvislost, kterou tvrdíte ? Jde jen o vaše ideologické přesvědčení. To ovšem nechápe, že zaměstnanec je taky zákazníkem. Tím netvrdím, že by se pro vaše tvrzení nějaký důkaz přeci jen nenašel. V otrokářské a komunistické společnosti byly příjmy otroků téměř nulové, takže si otroci nestěžovali na nezaměstnanost. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 637x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.