Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náš dnešní i další svátky, naše milé děti

"Hlavně aby děti se měly dobře", "věnujme se dětem", "důležité jsou děti" a další obdobné slýcháme často. Běžné bývalo v případě nebezpečí zabezpečeit prvně ženy, děti a starce, o zbytek se starali mužové, jejich ochránci. V Čapkově matce zaznělo: "Zabíjí tam malé děti..".  Dnes se slavil Mezinárodní den dětí, neslaví však děti těch, na jejichž vzpomínku byl svátek ustanoven, část z nich byly též československé děti. Jako by tento blog navazoval na blog minulý - Proč je demokracie rodu ženského. ___________________________________________________________________________

Děti jsou důležité, jsou pokračovatelé života, snad proto se slaví jejich den a to vícekrát do roka.

23. dubna 1920 - První podnět k založení dne, který by oslavoval děti, vznikla v  Turecku, při založení Národního shromáždění, během Turecké války za nezávislost, tehdejším ochráncem národních práv. Byl jím Mustafa Kemal, prohlásil, že důležitou součástí k budování nového státu jsou děti. Den dětí se slaví dodnes a je státně uznávaným svátkem.

1. červen 1949 - Mezinárodní demokratická federace žen vyhlásila Den pro ochranu dětí. Důvodem k vyhlášení bylo masové zabíjení žen a dětí v Lidicích (v roce 1942) a také ve francouzském Ouradouru (v roce 1944). Datum 1. červen, který připomíná sirotky v San Franciscu (1925) a první konferenci, jež se zabývala blahem dětí.

Konference  pro blaho dětí  v San Franciscu proběhla 1. června 1925. Den dětí však nebyl vyhlášen. Tento denden se zde konal festival Dračích lodí, na jejichž oslavu čínský generální konzul shromáždil mnoho čínských sirotků, aby poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem dětí. 

Den pro ochranu dětí a Den dětí, někde také Mezinárodní den dětí, se začal slavit rok po jeho vyhlášení, v roce 1950, v Československu, nyní Česku pod názvem Mezinárodní den dětí.

20. listopad - V roce 1952, usilovala Mezinárodní unie pro péči o dítě o vyhlášení dne, který by oslavoval výhradně děti. Na toto OSN zareagovala a v roce 1954 vyhlásila Světový den dětí. Cílem vyhlášení bylo, aby každý stát jednou v roce upřel pozornost na nejmladší obyvatele, včetně poskytnutí dobrých podmínek pro jejich zdravý vývoj a přístupu ke vzdělání. Valným shromážděním OSN bylo všem státům doporučeno, aby oslavovaly děti ve stejný den. Datem oslav byl zvolen 20. listopad, proto, že v tento den v roce 1959 VS OSN přijalo Deklaraci o právech dítěte a ve stejný den v roce 1989 přijalo Úmluvu o právech dítěte.

Některé státy si i přesto ponechaly datum oslav na začátku června, jiné státy datum oslav přesunuly na listopad podle doporučení OSN a některé státy si ponechaly červnové datum a přijaly také oslavy dětí v listopadu. Během roku se slaví asi 6 dalších dní věnovaných dětem. Například: těm, které se staly obětí agrese, ztracených dětí, nenarozených dětí, afrických dětí.  

Podklady čerpány z Wikipedie.

___________________________________________________________________________________

Život není jen o oslavách ale i o strádání, útlaku i zabíjení. Na oslavu vítězství a také na připomenutí jejich možného opakování vznikají připomínkové dny. Za pár dnů bude další takový den, Den "D", den vylodění spojeneckých vojsk v Normandii 6. 6. 1944, též nazývaný operace Overlord, tehdy i dosud chápaný jako významný zlom v dění 2. světové války, posun k onomu vítěznému "V".

Všichni, kteří tam i jinde ve válkách padli, byli také dětmi, jen díky událostem už nemohli mít další skvělé děti. Naši vzpomínku si zaslouží všichni, mohli tu být a opravdu slavit s námi. Nebýt válek, zášti a nenávisti, mnohdy uměle živené. Nenarozené děti mají svoji pietu 25. března. 

Myšlenka oslav dítěte, její historie jde napříč světem, napříč kulturami, více náboženstvími, nezná vlastně žádných hranic, děti se rodí všude. Není otázkou globalizace, je věcí více kultur, více vyznání, je otázkou multukulturní. Slovo "multikultura" je na stejném listu knihy života jako "lidská práva", přesto o nich neradi slyšíme nebo zaměňujeme s něčím jiným. Bát bychom se a šítit měli válek, stydět se, že ani za staletí válek jsme se nepoučili. Když ne z jného důvodu, pak právě kvůli těm malým, milým dětem.

Brzy bude každý den v kalendáří pietou a připomenutím. Války, zabíjení a útlak přesto pokračuje dál. Vojáci vracející se z front mnohdy propadají depresím. Hrůzy válek, vidiny obětí, se jim neslučují s tím, co vidí po návratu z frontu do "mírových" podmínek. "Zírají na svět udiveně jako malé děti.", říká se. 

Autor: Zdenka Wagnerová | neděle 1.6.2014 20:15 | karma článku: 4,81 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.