Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to vypadá, když se zákon pustí do sexu a nenávisti

Hanobení a podněcování k nenávisti a násilí jsou morálně nízké společenské jevy a společnost by se jim měla umět účinně bránit. Vzhledem k závažnosti a historickým zkušenostem je prevence na tomto poli velmi významná. 

Jak to vypadá u nás a jinde ve světě? Naprosto laické a apolitické zamyšlení ve třech rovinách: Řecko, USA a Česko. Tři země, kde u  kolébky stála demokracie, jako sudička, nikoliv nástroj moci. Úvodem krátké zamyšlení na potírání nenávisti trestním zákonem.

Demokracie (podle starořeckého demokratia - vlády národního státu, vzniká sloučením demos  a kratia, čili pravidla lidu. Bývá také překládána a vysvětlována jako  "demos kratein" - vláda lidu. Demokracie je také vláda většiny, ta většina je demos, human - lidé. Lidé se mají řídit morálními pravidly, nikoliv zákazy. Pokud zákazy nabývají převahu nad morálkou, demokracie se mění v tyranii.

Účinnost obrany se snižuje jejím odebíráním hlavnímu subjektu lidu (demos) a přesouváním jej do rukou žalobců a soudců. V takovém případě lid, odevzdává svoji vládu (kratein) vyšší moci a ztrácí vůli i vládu se bránit sám, ztrácí tak přirozený pud sebezáchovy. Podotýkám, že se pohybujeme v rovině svobody slova a projevu. Obrana státu, zajištění bezpečnosti, patří plně do kompetence institucí státu.

Sex, zákon, nenávist a logika

Sex znamená láska, anglicky pohlaví, latinsky šest. Láska - sex dává život, zaslouží si chránit. Aby ochrana byla efektivní, účinná a komplexní, nelze jmenovat kdo si ochranu zaslouží, neboť takový seznam nebude nikdy úplný. V prvé řadě platí, že všichni jsme si rovni. V neposlední řadě se najdou vykukové, kteří paragrafy otočí a nebudeme se stačit divit. Je výčet množiny skupin úplný? Kam spadají například senioři nebo děti. Třídně spadají do sociální vrstvy např. do skupiny kapitalistů, věk by třídu určovat neměl. Obdobně se může jednat o zpěváky, herce, spisovatele a blogery.

  • "Všichni blogeři jsou volové, patří je vyhnat z webů atd.", tedy není hanobení.
  • "Blogeři z Moravy jsou volové, patří jim zablokovat web!". Je to hanobení?
  • "Čehůňští blogeři jsou volové, urazit ruce a nečít!". Je to hanobení?
  • "Všetkí blogari só voli, ale rát je fšecki čtu.", je hanobení. Ne blogerů ale jazyka.

Vynechám nelogičnost, že víra v kontextu s právem se jinak označuje v Ústavě - LZPS (víra a náboženství), jinak ve Všeobecné deklaraci lidských práv OSN (náboženství) a jinak v trestním zákoně (vyznání). Znění paragrafů 355 a 356 trestního zákona je uvedeno níže.

Řecko - Tanec v Parlamentu

Řecko zápasí s předlužením a migrační vlnou. Včera, 21. dubna se odehrála zvláštní věc - Tanec v Evropském Parlamentu. Poslanci vystoupili z lavic a tančili tanec "serra". Naše média jistě budou pilně informovat, co vedlo tyto muže vystřídat nudná vlekoucí se jednání projevem daleko živějším. "Řecko je krok před obnovou. Země je v poslední zatáčce a je potřeba tlačit dopředu a nesmí jít dozadu. ", vyjádřil se Alexis Tsipras v řeckém tisku pod fotografií u řečnického pultu s A. Mekelovou.

USA - Tom Hanks

"Jsme největší, nejodolnější národ v historii, z civilizované, ve všech civilizaci. Pracovali jsme sami ven z mnohých nástrah (děr), mnohokrát znovu a znovu." Hanks uvedl, že nemůže předvídat, zda GOP front-runner bude prezidentem.

"Nemám žádné pravomoci jasnovidectví, nebo géniů ve sdělovacích prostředcích," řekl. "Neříkám, že bude prezidentem Spojených států." Ale Hanks řekl, že očekává zábavné měsíce vedoucí k všeobecným volbách.

Česko - Czechia

Česko zatím může jen závidět radostná očekávání Řeků a Američanů. Zatím postrádáme jejich schopnost se nadchnout a radovat se z dílčích úspěchů, věřit své vlastní velikosti. Velikosti ducha i odkazů historie. Ale hledá se. Hledá, ztrácí se i nachází, naděje, vize, osobnosti, víra.

Závěr

"Prý tady demokracii máme, ale je dost očesaná", zaznívá komentář z pléna. Nemohl ji očesat nikdo jiný než demos - lidé. Lidé nevážící si jí, neznalí jejich principů i historie. Stát máme, chybí nám osobnosti, chybí demokraté.

Je třeba charismatických osobností - vůdců, ale také vizí a jejich vizionářů, inteligentních partnerů a partnerství. Mnozí vizionáři, vůdcové, osobnosti však žijí v izolaci. Kooperace se nekoná, inteligentní a osvícení lídři žijí často ve svých "poustevnách", jak se vyjádřil J. Grossman: "zpívají si své hity doma na půdě".

Pokud jde o osobnost nejvyšší, hledá se státník, ne politik. Jeho pozice má být založena ne bojem o Hrad, financováním billboardů a z noname-účtů, ale díky oblibě u lidí. Sysifovská práce  na hoře mediokracie a obliby Tele-Vize. "Lidé by měli chtít nějakou osobnost za prezidenta a tu mít rádi tak, že ho na tu pozici prostě dotáhnou, ať chce, nebo ne. Nemělo by to být tak, že kandidáti dělají množství rozličných věcí, jen aby se stali prezidentem.", říká Stanislav Grof, odborník na psychiatrii a laik v oblasti politiky.

Politika je ovládaná velkými společnostmi, u nás, v USA, v EU. Obchodními giganty, nikoliv společnostmi lidí. Nebezpečí, že se demokracie změní v byznysokracii graduje, nejvyšší čas to zlomit, způsobem jež lámou krize - změnou uvažování. Nakonec i krize akciových trhů jsou převážně věcí emocí a odrazem očekávání. Bod zlomu krize máme, nyní stačí odhalit kořen zla. Toho zla, co budí nízké společenské pudy. Také umět krátit slova, krátit seznamy a motání se v kruhu obav. 

___________________________ Příloha _________________________________

Novelizované paragrafy:

§ 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině nebo třídě, národnost, politické přesvědčení, sexuální orientaci, pohlavní identitu, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356 Podněcování k nenávisti nebo násilí vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti nebo násilí vůči skupině osob nebo jednotlivci pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině nebo třídě, národnost, politické přesvědčení, sexuální orientaci, pohlavní identitu, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání nebo k omezování jejich práv a svobod, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Třídou se chápe typ sociální vrstvy z hlediska sociální stratifikace. Jde tedy o sociálně vymezenou skupinu lidí, kteří mají obdobné sociální pozice a status – životní styl, prestiž, práva, autoritu, ale i majetek, příjmy, vzdělání atd.  Dále se zavádí pojem "sexuální orientace" a „pohlavní identita“. Zákon bude potřebovat dalších prováděcích předpisů a vysvětlení nově vytvořených pojmů "nad rámec" třídy.

______________________________________

Definice z Charty základních práv EU: Ochrana před diskriminací, článek 21. Je zakázaná jakákoliv diskriminace, zejména na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, etnického či sociálního původu, geneticky daných vlastností, jazyka, náboženského vyznání či přesvědčení, politického či jiného smýšlení, příslušnosti k národnostní menšině, majetku, původu, postižení, věku či sexuální orientace.

http://www.euroskop.cz/gallery/6/2090-charta_zakladnich_prav_1.pdf

Poznámka: Pohlavní identita zde není, naopak je zde věk a vyznání upřesněno "náboženským". Náš návrh je opět nedokonalý a neodpovídá chartě ani VDLP OSN.

______________________________________________________________________

Jsme také národ vzešlý z velké historie, mnohé z ní dosud nebylo objeveno a mnohé zapomenuto. Nám nehrozí nenávist, hanobení, nejhorší je malost.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Wagnerová | pátek 22.4.2016 10:53 | karma článku: 16,26 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.