Důležité je dát lidem ...

Kdo vlastně rozhoduje, co je pro lidi důležité? Titulky novin které evokují  hesla z roku raz-dva: "Republice více práce, to je naše agitace!". Následně se mi vybavila slova jednoho pedagoga: "Chtějí nás co nejvíce oblbnout". Jak to tedy je, je nebo není práce? Je všechno uděláno? __________________________________________________________

Titulek: "Důležité je aby lidé měli práci" a další úryvky z článku mně dost ohromily. Opravdu nedokážeme uvažovat jiným směrem? Je zřejmé, že nikdo nevymyslí práci pro 630-800 tisíc nezaměstnaných, nevymyslel dosud, nevymyslí ani za volební období. Nevymyslí, poněvadž nezaměstnaných bude přibývat, také jak se zvyšuje odchod do důchodu, vlivem narůstající chudoby a krize.

"MPSV vytvoří akční plán  boje proti nezaměstnanosti". Spousta chytrých hlav vymýšlí staletí, jak práci ušetřit usnadnit. My budeme práci vymýšlet. Krom toho, akční plán PROTI je předem odsouzen k zániku, bojuje se ZA, ne proti.

"Důležité je zaměstnat ženy po mateřské, matky samoživitelky a osoby nad 55 let". Co dodat? Děti potřebují matky a stařší lidé klid. Ale možná bude lepší běžet v 05:15 na autobus a dítě předat prababičce, pokud zrovna nehledá práci.

"Lidí nad 50 let bez práce přibývá", navýšíme věk odchodu do důchodu, ať mají čas si zvyknout.

Výraz: "zvláště ohrožených skupin nezaměstnaných" burcuje k otázce: Čím jsou tedy ohroženi? Že jim chybí práce nebo nemají na živobytí? Ano, zvláštní ohrožení, to už jde o život.

PROČ ty titulky a úryvky zní tak budovatelsky, jak z padesátých let? PROTOŽE nedokážeme uvažovat jiným směrem, při tom vymýšlení "práce pro lid" jsme zapomněli na jedno, přestáváme umět žít. Cílem života je práce nebo smyslem života  je tvořit? 

Ministerstvo PRÁCE práci nedá, měl by zakázku předat ministerstvu KULTURY nebo LIDU. Lid si nakonec vždycky poradí sám, bude muset. Práce je dost ale jinde, na poli jak práci ušetřit, usnadnit život, ne jej ještě víc sešněrovat. Sociální rovná se společnost, společenské, ne přerozdělování jak toto slovo převážně vnímáme.

Opět máme jen dvě možnosti:

a) Přerozdělovat a milostivě určovat, rozdávat sociální dávky, udržovat lid v ohrožení.

b) Chovat se sociálně a začít tvořit hodnoty.

Ad a) je současný stav a věčné sledování HDP. Ad b) je začít zjištěním, co zde opravdu chybí a dle toho seznamu začít tvořit. Sociálně - společensky, společně a pro blaho společnosti pracovat na její vyspělosti. Nemůžeme se pořád motat v duchu padesátých let a hesly typu: "Kdo nepracuje ať nejí". Nebylo by marné vyjít z předpokladu: Mnoho lidí je bez práce, všechna práce je udělána. Není to tak práce je hodně.

Mnoho nezaměstnaných = všechno je uděláno, všechno je hotovo...

Chybí jediné, zabránit chudobě.

Pokud to MPSV myslí vážně, nechť zaměstná ty, kteří vědí, umí tvořit  hodnoty a také ví JAK naložit s úsporou času, nenazývají tento jev nezaměstnaností, prostě lidé kreativní. Ministrování ministerstvu, lid-občané pak tvořivé společenství na poli reálné práce. Na mInisterstvu zůstane, jak reálnou, skutečnou práci zaplatit, to je jeho poslání. Finance určené na boj PROTI může nasměrovat tam kam patří. Nesměrovat je do projektů, manuálů a směrnic, které za čtvrt století vytvořily to, co máme.

Boj nebo sociální smír?

 

 

 

Autor: Zdenka Wagnerová | úterý 18.2.2014 8:53 | karma článku: 9,75 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89