Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je navýšení MM o 3-6.000 Kč "neevropské" a přehnané?

 - Německo má minimální mzdu 8,5 eur ale pro určité profese mají spolkové země nastaven minimální plat tak, aby neodrážel pouze minimum. Takže např. prodavač, skladník nesmí dostat pod 10,3 aby nedělal za minimální mzdu, což je ponižující.

--- Tímto rozdíl mezd (MM a skladníka, prodavače) činí v přepočtu cca 8.000 Kč.

- Opět např. v Německu řidiči kamionu, strojvedoucí a lidé co mají zaměstnání, že nemohou být denně s dětmi, dostávají na každé dítě ještě příplatek 180 eur aby s nimi mohli někam jít a věnovat se jim, když s nimi nemohou být doma denně.

--- Pět dní mimo domov tak představuje zhruba náš průměrný měsíčná plat - kolem 25.000 Kč. 

PROČ srovnání s Německem?

- Náklady státu v přepočtu na jednoho obyvatele mají oba státy srovnatelné, Německo pak o něco nižší, také má vyrovnaný rozpočet  a od letošního roku splácí svůj státní dluh. Náš náklad na hlavu činí 115.400 Kč na rok, v Německu 101.676 v přepočtu na Kč.

DŮVOD?

- Jedním z nich může být skladba zaměstnanců. U nás převažují  profese byrokratické a státně správní.: Policie,  st. úředníci, učitelé, ...

0 0
možnosti
Foto

Největší zaměstnavatelé v Česku (k 31.12.2014)

Armáda, justice, železnice, finanční správa.....

(Třetím největším zaměstnavatelem v Česku je ministerstvo obrany s 28 351 pracovníky. Jde hlavně o 21 011 vojáků z povolání).

1. Ministerstvo vnitra66 2312. Česká pošta31 7423. Ministerstvo obrany28 3514. Ministerstvo spravedlnosti26 0675. Kaufland ČR26 0006. Škoda Auto24 6007. Skupina České dráhy24 1638. Ministerstvo financí23 4789. Agrofert22 90910. Ministerstvo práce a sociálních věcí20 841

0 0
možnosti

fajn ... deti nemam a ani nechci, oba rodice jiz delsi dobu po smrti, jinych blizkych pribuznych taktez nemam ... znamena to tedy, ze si mohu nechat vse, co vydelam ?

a ano, na svuj vlastni duchod se dokazi zabezpecit sam mnohonasobne lepe, nez me nabizi "moudry strycek stat" ... a ne, cizi duchody me nijak zvlast netrapi.

0 0
možnosti

Zvýšení nejnižších mezd o 6 000 Kč je   n á d h e r a .   To se ovšem zvýší platy cca 1/4 zaměstnanců.  Ovšem myslíte, že kvalifikovaný dělník bude pak brát jako uklizečka? Jistě ne. Nikde na světě. Takže tomu zvýšíme plat úměrně - také o 60 % (z 15 tisíc na 24 tisíce). Prima.  Může to mít nejméně jeden za tří důsledků (ale spíše jejich kombinaci)

1.  Výrobek bude neprodejný, protože konkurence z ostatních států bude lacinější  (ani podnikatel si totiž peníze netiskne).

2. Vyletí inflace i bez zásahů ČNB (teoreticky až na 60 %) - a ekonomika se vrátí do stávajícího stavu, jen papírků budeme mít každý o polovinu víc (a o polovinu víc jich za chleba vydáme)

3. Podnik nebude mít zisk - bude tedy bez inovací drancovat co postavil dříve. Než nám to spadne na hlavu. To dobře známe - tak hospodařilo socialistické Československo.

   Nevěřte, že toto vše Sobotka či Střehula neví (o Marksové si jist nejsem). Jen je jim jedno budoucnost tohoto státu. Je jim jedno budoucnost Vaše i Vašich potomků.  Záleží jim na přítomném zadku ve vypolstrovaných židlích.

1 0
možnosti
Foto

Poněkud jste to zjednodušil zpětným pohledem. PROČ opět a znovu asi po 5. je nutno opakovat, že 

* 3-6.000 je v časovém horizontu, postupně aby nenabouralo ekonomiku.

1. 25 let je nám jasné, že výrobu musíme inovovat, tak aby výrobky byly prodejné. nejsme nějací burani z Tramtárie abychom to za 25 let nezvládli.

2. Inflace byla, je a bude. Více jí pomáhají ty vysoké platy.

3. Nejde jen o podniky výrobní. Život a ekonomika není jen o výrobcích, kterých je všude nadbytek. Je jich nadbytek, tlačí se cena dolů a my tomu neumíme konkurovat. Tak  se hojíme 500 na těch, co inovace nezavádějí. Na PROMOPRO. Blanku a další jsme nějak pozapomněli. Na vině je nenasytný pracující, která z platu ani nezaplatí za bydlení a jídlo pro děti. Ještě ho musí dotovat stát ze socilálního.

Dobře to zde vedeme, jen co je pravda.

V závěru, o tom čemu věřit a ne s Vámi souhlasím.

0 0
možnosti

To je jak z dob centralizovaného plánování. Kdybych už připustil, že by "stát" navýšil platy státním zaměstnancům, nechápu, jak by to mohl přikázat soukromým firmám. :-P

0 0
možnosti
Foto

Navyšováním minimální mzdy.

0 0
možnosti

Mladá paní, situace je daleko složitější než zde uvádíte. Uvádíte pouze pro a zapomínáte na proti. Jestli to nevíte, tak práce je zboží. Zdražením jakéhokoliv zboží dochází k inflaci, a tudíž ke zdražování, ke znehodnocování úspor atd. Z toho důvodu je Váš článek pouhou demagogií.

0 0
možnosti
Foto

Demagogií, která nás třeba probudí :-)

Mzda - práce - zboží. Pokud se poskytne mzda například na   vzdělání, kulturu, inovaci, MŮŽE se cena práce  optimalizovat. 

Váš nenapravitelný optimista, věřící, že všechno jde, když se chce.

Poslední co můžeme říct je: "Důchodce v ČR nechceme!"

0 0
možnosti
Foto

"za lepší plat se radostněji pracuje"

To je ale nesmysl. Plat je odměnou za práci a nikoliv že práce je odměnou za plat. Čili nejdříve je potřeba lépe pracovat a pak být za to náležitě odměněn. 

Nízké mzdy jsou mimo jiné důsledkem přílišné regulace podnikání. Chcete ochranu státu? Ta něco stojí. A zaplatí to samozřejmě ten, kdo si nemůže svůj příjem příliš ovlivnit a je závislý na někom jiném. Můžete zákonem nařídit vyšší mzdy. Jediným efektem, který z toho vzejde, bude vyšší nezaměstnanost.

3 0
možnosti
Foto

Zajímavá , leč neuskutečnitelná úvaha. Náš mzdový a důchodový systém je vysoce rovnostářský a další nivelizace ( nebo jak jinak nazvat ještě větší přibližování se platů) by byl naprostým popřením veškerých osobních iniciativ , soupeření , konkurence. To je dle mého názoru nutné pro další pokrok , rozvoj. Všichni budou mít své jisté ... pohoda tabáček....

Žena učí na gymplu a ta paní , co jí uklízí v kabinetu , má mzdu +- o 20% menší. Když paní uklízečce přidáme těch 3- 6 000 .- , budou míti stejně.

To je snad Cimrmanova slepá ulička.....:-)

4 0
možnosti
Foto

Znovu opakuji: 3-6 tisíc je v časovém horizontu, je to výhled, směr, cíl. Bohužel žádný z ekonomických parametrů se nenastavuje skokově ale postupně. Ale stanovují se s určitým cílem. My ten cíl snad nehledáme ani nehodláme dosáhnout.

Bojíme se změn. Bojíme se i vyšší životní úrovně?

0 0
možnosti
Foto

Svatá prostoto!

7 0
možnosti

P74e45t62r 86T25o17m37e16k

24. 5. 2015 23:14

A jak byste si představovala, že by se důchody měly navyšovat ?

0 0
možnosti
Foto

Je tam odkaz, kde ta představa je uvedena. Dokonce to, že s ní byli seznámeni poslanci. Neuvedla jsem jediné - oběma poslancům se návrh líbil a řekli, že je logický. Bylo to tuším v březnu -dubnu 2014.

Myslíte že ten návrh  má či nemá opodstatnění?

0 0
možnosti

Když přidáte na minimální mzdu 3až6 tisíc jak píšete, tak se do minimální mzdy dostánou další tisíce lidí. Proč by ti kteří dnes berou o 3 až 6 tisíc víc než je minimum měli pak dělat za minimum? To by jste musela přidat všem.

5 0
možnosti
Foto

Bude záležet na časovém horizontu, kdy bude přidáno oněch 3-6 tisíc. Myslíte, že ostatní nezvládnou fakt navýšení mzdy? 

Zvláštní je, že všichni se bojí navýšení mezd a nikdo rostoucí chudoby a rozevírajících se nůžek mezi chudobou a blahobytem... 

Pozor bída je něco úplně jiného a odlišení chudoby a bídy bylo uvedeno.

0 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.