Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PKL

Politicky korektní lež

9. 10. 2011 19:20
stačí jméno

a pro jednoznačnou identifikaci bych nechala i rodné číslo. Prokazovat kde bydlím jsem ještě nikdy nepotřebovala. ˇuřady mají přístup do centrální evidence obyvatel. Eventuelně by také na občance mohlo stačit, aby byla uvedena část obce.

Co se týče příbuzenského vztahu, ten prokážete oddacím či rodným listem. Doporučený dopis vám pošta dá bez dokladů, jste li v době doručení na místě. pokud ne tak vám na poště stejnak ten dopis nedaj, pokud nemáte kartičku zmocněnce vystavenou od pošty. Dopisy do vlastních rukou pak pošta vydá jen konkrétnímu člověku.

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

9. 10. 2011 19:31
Re: stačí jméno

"Co se týče příbuzenského vztahu, ten prokážete oddacím či rodným listem. " - A není jednodušší mít to zapsané v občance? Nerada s sebou tahám jakýkoliv papíry, byť jsou to třeba "jenom" notářsky ověřené kopie. Stejně - za zapsání nepovinných údajů, které chcete doplnit mimo povinnou výměnu OP, se platí, tak co? Vdám se, jdu nahlásit rodinný stav a změnu příjmení, tak si tam rovnou zapíšu manžela. Bezplatně. Narodí se mi děti, chci si je tam zapsat - zaplatím. A mám to v peněžence, nemusím tahat všude papíry a hlídat si, jestli mám všechny.

0 0
možnosti
JV

Jan Vrana

9. 10. 2011 18:42
Slouží? Jak komu...

Ja jen s udivem ziram, ze nekdo obhajuje neco tak hnusneho a nepraktickeho jako je soucasna obcanka. Co na te nove  bude napsane, je mi lhostejne, pokud bude odpovidat mezinarodnim standardum. Hlavne, aby se vesla do penezenky a neznicila se pouhym nosenim jako ta stara. Pak uz mozna i prestanou otazky typu "*to jste si delal sam nebo vam nekdo pomahal". Pokud nekdo vykrikuje o tunelech, tak nejvetsim tunelem byla ta soucasna - vznikla mimochodem z iniciativy byvaleho presidenta Havla, ktery se uz ani minutu nechtel divat na lva s hvezdou a ostatni problemy neresil.

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

9. 10. 2011 19:06
Re: Slouží? Jak komu...

Vám se současná občanka nevejde do peněženky? Nechápu... Nemám žádnou velkou peněženku, jenom obyčejnou, a občanka se mi tam v pohodě vejde, takže i po 5 letech vypadala jako nová. A jen tak mimochodem - jaké že jsou ty mezinárodní standardy? A co naopak požadují na českých úřadech?

0 0
možnosti

Tramp_007

9. 10. 2011 18:30
Slečno

žiji již 30 rok v zemi, kde občanky nejsou. Místo toho slouží řidičák, kde je jenom jméno a rodné číslo. Kdo řidičák nemá nebo ještě nemá, může si na daňovém úřadě nechat vystavit identifikační kartičku. Ostatní údaje jsem nikdy nepotřeboval. A bydliště tam mít zapsané - no hrůza, při každém stěhování měnit doklad....

0 0
možnosti
A

Alfie

9. 10. 2011 18:55
Re: Slečno

Pokud po vás nechtějí na úřadech či na poště bydliště dokládat, tak vám jistě řidičák s uvedenými údaji stačí. Tady to však znamená opatřit si k tomu ještě nějaké další potvrzení o bydlišti. Ano, jistě, ideální by byla americká varianta, jenomže tady se začne okleštěnými občankami, kdežto omezení byrokracie následovat nebude. A doplatí na to zase občan.. :-(

0 0
možnosti
JV

sfs

9. 10. 2011 17:50
Vy tu změnu nechápete?

Asi jste nikdy neslyšela slovo tunel... - no a s těmi poplatky, to budete mít pravdu, daně už příští rok tomu zloději stačit nebudou, tak si musí vyrobit nějaký nevysychající penězovod. Sláva naší pravicové socialistické vládě!

0 0
možnosti
PP

packaj

9. 10. 2011 16:09
Dnes a denně mě současná občanka svým formátem štve (s*re)

Všechno ostatní, snad kromě cestovního pasu, lze dát mezi kreditní karty a nosit v peněžence. Jen na OP abych měl nějaký separátní obal a speciální kapsu. A tak tu občanku nechávám doma a vlezte mi všichni na záda. 90% situací, kdy bych měl občanku předložit zvládám řidičákem.

0 0
možnosti

Lovecraft

9. 10. 2011 18:50
Re: Dnes a denně mě současná občanka svým formátem štve (s*re)

Vy máte řidičák v jiném formátu než občanku? 8-o ;-)

0 0
možnosti
JV

Žadatel

9. 10. 2011 15:49
Při současném trendu

bude mít roce 2020 každý povinně pod kůží "štěnici";-(

1 0
možnosti
F

FiS95

9. 10. 2011 15:18
A co Amíci a Britové? Ti nemají žádné občanky.

A evidentně jsou bez nich naprosto spokojení. Dokonce by jejich zavedení měli za fašizmus.

0 0
možnosti
R

roman36c

9. 10. 2011 15:06
Milá zlatá.

Občanský průkaz doopravdy neslouží k tomu aby bylo na něm o mě uvedeno vše. Na to existují různé registry, kde si potřební úředníci najdou vše potřebné. Občanka je pouze vstupenkou k nim. I u voleb je pochopitelně pitomost dokazovat pomocí občanky kde bydlím. Seznam voličů je stažen z evidence obyvatelstva. Jméno, příjmení a RČ slouží pouze pro kontrolu voliče. Fakt nechápu proč si všichni potrpíte na to abyste nosili v kapse (v kabelce) o sobě všechny informace. Vy je znáte, policajti, nebo úředníci si je můžou snadno zjistit (ty co potřebují) a komukoliv jinému je do toho prd. Celá řada údajů už naštěstí vypadla v minulosti. Vážně žádného vrátného nemá co zajímat jaký je váš stav, kde pracujete, nebo kdy jste byla naposled očkována.

0 0
možnosti
LN

legislativní nouze

9. 10. 2011 15:14
Re: Milá zlatá.

Bez občanky s údaji ti nevydají na poště doporučený dopis, balík, nehledě na důchod až jednou budeš starý. :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1915x
Jsem normální studentka, kterou někdy něco potěší a jindy naopak poněkud rozladí. Na svět se snažím dívat optimisticky, i když je to někdy těžké.

Seznam rubrik