Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Y

yarghoul

24. 2. 2011 12:02
Souhlasím s autorkou

Milá Zdeňko,

nenechte se rozčílit takovými, jako jsou Q.Shehri... Naprosto chápu, co jste chtěla svým článkem vyjádřit. Je mi 25 let a tudíž je jasné, že když mluvím, není to úplně na zápis do Guinessovky jako nejslušnější holka na světě. :) Ale když píšu, rozhodně se snažím dodržovat pravidla pravopisu a gramatiky. A nepřipadám si, že bych se zasekla v komunismu! I já jsem na VŠ zažila texty s chybami, tudíž vím, o čem mluvíte. Souhlasím s Vámi a přeji pěkný den!

0 0
možnosti

jahodova

18. 1. 2011 21:34
Musím se jenom podělit o šok,

když jsem v prezentacích z buněčné biologie uviděla slovo "byosyntéza".

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XIII

20. 1. 2011 14:59
Re: Musím se jenom podělit o šok,

= hardcore biosyntéza ... Beatles hráli rock, AC DC hrají hard rock.

0 0
možnosti
QS

Qaramay Shehri

18. 1. 2011 21:20
dnesni cestina = pokracovani totace v jinej podobe ?!!?

Beda tomu jazyku, kerej svazujou naky direktiva zhora.... ;-)

podivejte se na priklad anglyny a porovnejte ji treba s norstinou nebo danstinou. Vite, jaxe dansky pocita? Nebo, jaxe sklonuje v bokmal? To je maso! :-D Zaplat pambu, ze William Dobyvatel vymlatil secky "normalizatory" kery tak dali anglyne dve ste let pokoj a je z ni co z ni je :-) Super jazyk ;-) A az bude kazdej u nas psat srozumitelne, ale progresivne, tak tu bude taky lip. Pisatelka ma asi casu dost, ale ja moc ne, tak je na vokraj:

proc se nepise misto "jak se" jaxe? Je lepci; to samy je ''ch'' treba v ''mam doma 5 knich'' (ty, kery rikaj ''knih'' at pisou knih ;-) ja to ale nerikam nigda. Jo a proc mam psat ''ktery'', dyz rikam ''kery''? Rikate ''Lev'' nebo ''Lef''? Proc mam psat ''kdyz'' gdyz rikam ''(g)dyz''? proc nemam psat ''v-'' na zacatku nekerejch slov gde ho vyslovuju? ty manijaky co diktujou pravidla bych hnal, za my dane se valet po ruznejch ustavech...na dlazbu s nima ;-) A bez pravidel, at se nam to pekne muvne nekam dal ;-)

0 0
možnosti
MO

mountbiker

19. 1. 2011 6:49
Re: dnesni cestina = pokracovani totace v jinej podobe ?!!?

Tak to je maso, kamaráde - ty jsi negramot prvního stupně. Číst tvůj příspěk je jako otevřít víko od popelnice.

0 0
možnosti
H

Hug0

18. 1. 2011 18:54
-1

mama me vychovala. ja vychovavam sve deti. cteme knizky, cteme noviny, komunikujeme. zijeme stastne. my rozumime ostatnim a ostatni rozumi nam. nikdy jsme k tomu nepotrebovali "Základní pravidla pravopisu a gramatiky".

zit se da bez toho. rekl bych i lepe. lituji ty kteri se necim jako "Základní pravidla pravopisu a gramatiky" chteji zabyvat - plytvaji casem. v cem bude svet ci nase dorozumivani lepsi?

tusim ze jde jen jedny skupince "chytrolinu" upozornovat na chyby ostatnich. mozna jde o to, ukazat ze ja vim neco vic nez ti ostatni ......

jdete s "Základní pravidla pravopisu a gramatiky" do haje .. proc v dnesni dobe globalizace nemluvi cely svet jednim jazykem? prdim na cesky jazyk, stava se spis pritezi nez prinosem ....

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

19. 1. 2011 11:56
Re: -1

A věřil byste tomu, že právě ona Vámi opovrhovaná pravidla Vám umožnila číst ty knížky, noviny a podobně tak, že jste jim rozuměl? ;-)

A co se týká jazyků - proč podle Vás už dávno půlka světa nemluví Čínsky? Číňanů je přece nejvíc na světě, tak proč by se právě oni měli učit třeba angličtinu? ;-)

0 0
možnosti
MS

Saila

18. 1. 2011 16:13
je to smutný

Na základce jsme psali každou hodinu desetiminutovky na gramatiku a musím říct, že jsem za to později na střední byla panu učiteli vděčná. Jenže celou střední s námi nikdo gramatiku neopakoval, jednou za rok diktát a to bylo vše.. takže to, co mi v deváté nedělalo sebemenší problém už najednou problém je - tím, že to člověk už neopakuje, protože už ani nemá možnost, všechno zapomene.. kolikrát už jsem se přistihla, že jsem se zarazila nad tím, jestli tam je teda s nebo z, y nebo i...:-(

0 0
možnosti
C

carolusI

18. 1. 2011 14:47
Ve

škole jsem gramatiku nenáviděl a vyhýbal jsem se jí jak to šlo. Ale dnes plně sdílím Vše pocity. Kvůli hrubkám nejsem schopen číst noviny. A když narazím na hrubky v knize, mám zkažený zážitek. A navíc zjišťuji, že děti kolem patnácti nejsou většínou schopné napsat větu, která by dávala smysl. Přímo se děsím do jakého primitivismu se řítíme. Na západě si určítou úroveň udržují alespoň bohatí. Ale u nás, právě ti bohatí a mocni, jsou parádní ukézkou primitivů.

0 0
možnosti
C

carolusI

18. 1. 2011 14:52
Re: Ve

A to bez ohledu na tituly, kterými se honosí.  JuDr  MuDr  pudr atd.

0 0
možnosti
MO

mountbiker

18. 1. 2011 13:10
Mě vadí něco jiného

novodobá móda psaní bez háčků a čárek. To je počteníčko, HNUS FIALOVEJ !

0 0
možnosti
H

Hug0

18. 1. 2011 19:04
Re: Mě vadí něco jiného

moda??

stupidni cesky hacky a carky proste nektery internetovy aplikace neznaji a misto pismenek pak vypadnou obdelnicky apod.  a text se stava zcela necitelnym. pokud nekdo, jako ja, pise pouze na netu, tak je psani bez hacku a carek samozrejmosti. nemuzu ani zde po sobe editovat pripadny necitelny prispevek.

takze pokud vam vadi moda psani bez hacku a carek, tak jste na internetu asi novy nebo si po sobe text nectete ..........

0 0
možnosti
JI

INDRJA

17. 1. 2011 17:56
Jsem ráda, že to někomu vadí.

A co říkáte zápisu v třídní knize: Úrazi a nemoci? Nebo v přeložené beletrii: Hlas, který se ozval z telefonu... byl drzí????? Když čtu něco takového, taky musím opravovat :-(

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

17. 1. 2011 22:49
Re: Jsem ráda, že to někomu vadí.

Páni - takovou hrubku do třídní knihy! ;-D O beletrii (hlavně té novější) a úrovni pravopisu v knížkách toho bohužel za posledních pár let moc nevím, protože jsem plně vytážena texty do školy... A když už nějakou knížku dle vlastního výběru, tak spíš trochu starší (cca 90. léta), ne nové. Ve starších knížkách je pravopis a gramatika ještě docela v pohodě.

0 0
možnosti
RC

sodekcz

14. 1. 2011 11:47
Je to obdobné, jako v TV

Co bychom se divili, když obdobné nesmysly slýcháváme poměrně často od mnoha moderátorů v našich televizích. Stačí si poslechnout, že sportovci jsou oblečeni v dreZech, auto mi opravují v serviZu, atd.....

0 0
možnosti

oldiess

15. 1. 2011 8:46
Re: Je to obdobné, jako v TV

poslechněte si místo kecání radši nějakej konzzzert a budete mít klid;-D

0 0
možnosti
DP

MeGab

14. 1. 2011 11:29
Pravopisné hrubky jsou ještě tolerovatelné

Kdysi se mi dostal do ruky článek psaný jednou docentkou. Text nebyl z jejího oboru, týkal se jejího koníčka - dělal jsem webové stránky sdružení, jejímž členem ona byla. Když jsem si ten článek četl, hrůzou mi vstávaly vlasy na hlavě. Myslím, že tam pravopisná chyba nebyla ani jedna, jenže já vůbec nepochopil, o čem v tom článku psala! Byly to jen tři nebo čtyři odstavečky o setkání s jednou opravdu světově významnou osobností ze světa horolezectví.

A jak to dopadlo? Článek jsem musel totálně celý přepsat do srozumitelného jazyka a pak jsem jej ještě pro jistotu poslal jejímu kolegovi ze sdružení, jestli jsem její text pochopil správně a nenapsal tam nějaké kraviny.

0 0
možnosti