Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zuzi, děkuji. Až zavítáš k nám do knihovny, tak Tě s Ritou seznámím, má galerii v prvním patře nad knihovnou. Je skvělá. Galerie i Rita.

0 0
možnosti
Foto

Zdeni, pěkná úvaha, ale... S tou "holubičí povahou" to asi také nebude úplně přesné. Sice se neradi pereme, nenapadáme a nekolonizujeme cizí národy, ale jsme nesvorní, nedovedeme si vládnout, neumíme se spolu domluvit, neumíme se cizímu napadení bránit, a jednotíme až tenkrát, když nám už opravdu teče A to trvá... Smysl pro chytrý humor ale máme, milujeme ten werichovský, humor typu "šlehačkový dort v obličeji nebo "kopání do zadku", je nám protivný. (Možná vyjma chaplinovských grotesek). A Erbenova Kytice? Z hororových balad Kytice se mi zdá a nejmorbidnější Zlatý kolon vrat "zajdi se do komory, jsou tam ty nohy naší Dory..."). A k popěvku i "Pes jitrničku sežral..." (os ironii). A pak - vyskytuje se i v jiných jazycíc, znám ji např. ještě ze školy v ruštině: "U popa byla sobáka, on jiuljubil, ukradla mu mu kusok mjása, on ju ubil. I vzem ju zakopa, i nápis naipisal: U popa byla sobaka.." atd. Nevím kde vznikla jako první - není-li třeba i v polštině, ale jsme my to, Slované, "holibičí povahy"... Krásnou neděli, Zdeni.

1 0
možnosti
Foto

A k popěvku i "Pes jitrničku sežral..." (beru jako ironii)... Ď.

0 0
možnosti

Tak snad ta Vaše švýcarská kamarádka četla pohádky bratří Grimmů. Kam se hrabe Kytice...

3 0
možnosti
Foto

Můžu doplnit ještě o "Pohádky z tisíce a jedné noci", to je taky pěkná kruťárna .

4 0
možnosti

Kytice je nepochopená kniha. Četli jsme ji v době, kdy jsme ji nemohli ocenit, viděli jsme jen tělíčko bez hlavy. Přitom je právě tahle báseň aktuální i dnes. Jen ta část, kdy si tam ona v "cizině" stěžuje, jak se tam sama, nikdo jí nerozumí a lituje, že neposlechla. Nakonec se mohla vrátit, ale bez dítěte.

2 0
možnosti
Foto

Ano, přesně tak. Tato kniha je zařazena do vyučování předčasně. A bohužel i mnoho dospělých se ochudí o požitek nakouknout těmto básním trošku víc pod sukně.

2 0
možnosti

Kdo zná historii Čech, Moravy a Slezska, tak ví, že nikdo s holubičí povahou by zde neobstál. Naši předkové se dokázali nejenom bránit, ale také útočit. Novodobý národ však začal vznikat až počátkem 19. století. Dokázal vybojovat samostatný stát a přes veškeré peripetie minulého století nakonec obhájil svou existenci. Generace po roce 1989 jsou dnes už znalé světa a mají právem velké sebevědomí. Už se nestarají o to, co si o nich myslí jiní, protože ví, že jiní mají problém s tím, co si o nich myslí ti naši. Vážím si naší mladé generace, která studuje v programu Erasmus, mluví perfektně cizími jazyky a dokáže se prosadit kdekoliv. S jinými národy nerozebírají písničky, ale řeší vědecké problémy.

1 0
možnosti
Foto

Ale to víte, že rozebírají i písničky, oni jsou totiž úplně normální .

2 0
možnosti

Paní Zdeňko, a to asi neslyšela Malého Číňánka, to by teprve byla v šoku. Malý Číňan, zabitý v base a také pořád dokola.

1 0
možnosti
Foto

Ach, tak to určitě neslyšela

1 0
možnosti
Foto

Tak mám do rána vystaráno. Jakmile totiž slyším Pes jitrničku sežral, okamžitě chytám do uší a do hlavy a nejde to z ní ven

3 0
možnosti
Foto

Jitko, přesně to samé se mi také stává a je to pak hrozný, protože čím vlezlejší píseň, tím blbější.

1 0
možnosti
Foto

To bylo hezké, Zdeni. Užij si sobotu😺

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, Jeníčku, a Tvé přání opětuji!

0 0
možnosti

My staroboleslaváci jsme si dobře vědomi dávné české holubičí povahy ...

2 0
možnosti
  • Počet článků 511
  • Celková karma 31,91
  • Průměrná čtenost 2186x
Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Seznam rubrik