Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BT

markyz.Gero

4. 6. 2012 10:42
voláte po věcných argumentech

ale přitom jste sama použila emocionální, urážlivý místy až ubohý slovník, jen by mne zajímalo kde se ve vás bere ta jistota že vy jste ta kdo může soudit chování jiných jen dle toho co někde slyšela a ještě to překroutila aby se ji to hodlilo, nemusíte si vážit nikoho s církevních představitelů, otázkou ovšem zůstává zda si vůbec někdo váží vás

1 0
možnosti
Y

Yarda.

4. 6. 2012 10:33
Pan kardinál by se měl pomodlit k Bohu.

Bůh je všemohoucí a pokud je to Jeho vůle, jistě se církvi ten majetek dostane.

0 0
možnosti
ML

Vifon

2. 6. 2012 8:34
Nejhorší je

Že i socky a nevzdělanci mají dnes přístup k internetu - autorka je zářným příkladem!RvRvRv

0 0
možnosti
VV

Ferda159

29. 5. 2012 22:01
Karma

Dávám karmuR^!!

0 0
možnosti
JO

31pryc

29. 5. 2012 22:09
Re: Karma

To se dělá tak, že se klikne na odkaz pod článkem "Líbil se Vám článek? Klikněte sem, zvýšíte karmu článku!" ... napsáním do diskuse se karma nezvýší ;-D

0 0
možnosti
JO

31pryc

29. 5. 2012 18:06
Pokusím se s Vámi nesouhlasit slušně

1) rozdmýchávání vášní z důvodu církevních restitucí je více doménou těch, kdo s nimi nesouhlasí, než kdo s nimi souhlasí. Teatrálně podávaná trestní oznámení paní Procházkovou, rétorická cvičení soudruhů Grebeníčka a Filipa, urážky MUDr. Ratha při projednávání v parlamentu, stanovisko několika právníků vydávaná za oficiální stanovisko Univerzity Karlovy, tendenční zpravodajství obecně (nejen o církvích - inu, lépe se "prodá" zpráva o dopravní nehodě, než informace, že si třeba místní lidé, věřící i nevěřící, mezi sebou vybrali na záchranu dominanty své obce - kostela).

2) drzost a hulvátství projevujete vy, když představitele Církve nazýváte budižničemi. Nezapomeňte, že po dobu nejméně prvních dvaceti let komunismu to byla právě Církev, především ta katolická, která stála v jasné opozici proti režimu. I když se režim snažil církve zdiskreditovat a podařilo se mu vytvořit ono hanebné Pacem in Terris, nikdy nedosáhl toho, aby nejvyšší představitelé Církve s ním spolupracovali.

6 0
možnosti
JO

31pryc

29. 5. 2012 18:11
Re: Pokusím se s Vámi nesouhlasit slušně

3) ve svém článku jasně deklarujete, že jde o NAVRÁCENÍ. Tím se lišíte od spousty jiných, kteří zase hovoří, že jde o tunel, krádež. Pokuste se sjednotit, tak jak jsou v tomto sjednoceni příznivci restitucí. Pokud jde o navrácení, nevidím důvod, aby k němu nedošlo, i kdyby restituent ten majetek získal tak, že stahoval lidi za živa z kůže a tu kůži pak prodával na bubínky (úmyslně přeháním) - u restituentů z řad necírkevních subjektů také nikdo nezkoumal, jak ke svému majetku přišli. Ale jinak si dovolím v tomto směru oponovat - původ majetku je dosti zřejmý - naprostá většina jeho základu jsou prvotní dary panovníka a šlechty klášterům, farnostem, kongregacím, biskupstvím, špitálům, školám .... Z těchto majetků od štědrých donátorů pak tyto instituce zpravidla financovaly svou činnost. Někdy, vlivem vnějších událostí (husitské války, ale války obecně, požáry a podobně) docházelo k novým dotacím pro tyto subjekty od původních dárců, či jejich potomků.

6 0
možnosti
PS

Petr-007

29. 5. 2012 15:42
Dobra prace

Obdivuji komunisticke ideology jak dobre delali svou praci. Nechapu jak se jim ten system mohl zhroutit, kdyz umeli tak dobre zblbnout lidi.

3 0
možnosti
W

wildchild

29. 5. 2012 15:01
"Nech si každý věří čemu sám uzná za vhodné."

- to bych, vážená paní Janská, pokládal za docela nebezpečné; mnohé příklady z historie známe. Ale to je jen noticka na okraj.

Také nemám v úmyslu s Vámi polemizovat o tom "získávání nových oveček". Jak už totiž pravil současný papež Benedikt ve slavném projevu v Brazílii v roce 2007: "úkolem Církve není nahánět nové ovečky, nýbrž přitahovat lidi sama o sobě, bez valné publicity..." Ano, papež Benedikt je ochoten riskovat vyprázdnění kostelů za cenu prohloubení víry těch, kdo zůstanou... Šokující poselství, že? ;-)

Sociologové náboženství rovněž nepozorují žádný "odliv mládeže", např. ThLic. David Bouma, Th.D. ve své přednášce "náboženství a církev" prezentoval, že po fázi tzv. "privatizace náboženství", která nastala po osvícenství, v posledních asi 30-40 letech dochází k fázi "deprivatizace náboženství". Dokonce se mluví o tom, že 21. století bude "stoletím náboženství"... pokračování...

3 0
možnosti
W

wildchild

29. 5. 2012 15:16
Re:

... dnes to slyšíme na každém rohu: "náboženství se vrací"; ostatně konference na témata typu: "etické impulsy v globální ekonomii" jsou poměrně časté, koneckonců v posledních letech jen málokretý politický konflikt nemá v sobě obsaženou jistou náboženskou stopu (zde je však otázka zda je to dobře či špatně). Tedy nesouhlasil bych s tím, že náboženství obecně prožívá a čaká nějaký odliv, spíše naopak.

A také bych moc nesouhlasil s tím, že katolická církev "už nemá, co nového sdělit". Tady souhlasím s T. Halíkem, že mezi mládeží je obrovská touha po spiritualitě a konkrétně ŘKC je dokáže (v některých určitých případech) individuálně oslovovat.

Nicméně z Vašeho příspěvku cítím jistou sociální citlivost, což je mně sympatické, neboť to je přesně jeden z programů ŘKC. Sociální nauka církve je obsažena ať už v Písmu tak dalších dokumentech a především papežských encyklikách. Závěrem - není volbou Církve v Čechách, že Česká republika nechala otázku majetkového vypořádání dojít do doby krize.

3 0
možnosti
D

dalebychsidovolilpodotknouti

29. 5. 2012 15:00
Madame Jánská,

víte, ono myšlení bolí, bývá to prý horší nežli migréna. Podle toho co jsem si přečetl ve vašem elaborátu, musíte trpět akutními záchvaty migrény spojenými s hysterickou paranoidní obsesí kombinovanou častými záchvaty trudnomyslnosti a komunistického třeštění. Vaše choromyslné výplody jsou toho důkazem. Líto mi vás není, protože podobnými stavy trpí lidé zlí, závistiví, chorobně prolhaní, zkrátka nic o co by si slušný člověk opřel třeba jenom vidle.

7 0
možnosti
AK

Antonín Koniáš

29. 5. 2012 14:47
Drahá paní Jánská

Církve majetek zpět dostanou i odškodnění a můžete se s klávesnici stavět na zadní.

Církev tady bude, i když vy dvě budete čichat k fialkám zespodu. :-)

3 0
možnosti
ZJ

zdenkajanska

29. 5. 2012 14:56
Re: Drahá paní Jánská

Jmenuji se Janská, pane Koniáši a takových, jako jste Vy, se nebojím a vzhledem k tomu, že nemáte argumenty, nebudu již s Vámi ztrácet čas.

8 0
možnosti
K

kytt3

29. 5. 2012 14:34
k čemu

by postiženým byl majetek církve? Myslíte, že když ho nedostane církev, že ho stát dá zrovna vám? Spadla jste z jahody naznak? Stát to prodá, pochopitelně tomu, kdo nabídne nejvyšší cenu. Klidně i cizincům. Takže slabé sociální vrstvy můžeme z rovnice zcela škrtnout. Až na jednu věc: hospice a péče o umírající, případně péče o další sociálně slabé a handicapované. Uvidíme, jestli v případě potřeby budete pyskovat po někom, kdo vám bude měnit plíny, pokud nebudete chtít zdechat kdesi v nemocnici za plentou. Mmch to, že jste pokřtěná je každému v církvi lhostejné, závaznější je až biřmování. Každopádně podle přikázání nežijete, to je vidět. Toužíte po majetku bližního svého. V podstatě totéž, jako byste byla politikem kradoucím miliony. Nemusíte být v církvi, abyste byla schopná o tomhle přemýšlet.

2 0
možnosti
PKO

Pasák komunistických oslíků

29. 5. 2012 14:35
Re: k čemu

Kytt, tu poslední větu jste myslela jako ironii a nebo vtip?

0 0
možnosti
  • Počet článků 193
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Především povídky pro ženy, úvahy, které mohou zaujmout i muže.

Seznam rubrik