Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PDC

Pierre de Croissant

16. 9. 2011 14:32
Jenom doplním

1. Židé nikdy nebyli z území Izraele a Judee vyhnání kompletně. Vyhnána byla především městská elita. Rolnické obyvatelstvo zůstalo. Např. v Hebronu je prokázáno 3000 let nepřetržité židovské komunity. S jedinou přetržkou až po roce 1948 po arabské anexi.

2. Židé se nikdy země Israel nezřekli, vždy ji považovali za svou. Že nad ní nemohli dlouho uplatňovat správu a vládnutí je věc druhá.

3. Málo se ví. Židé při příchodu nikoho nevyháněli a nedobývali, tak jak se píše v Starém zákonu. Ve skutečnosti na konci 13. stol nejchudší Kanaánci z nížin, zejména rolníci obraní o půdu, odešli do vrchovin budovat nové společenství. V severním Israeli splynuli s hrstkou beduínů a jižní Judea byla tehdy neobydlená! Toto byli první Židé, neboli Protoizraelci.

2 0
možnosti

ellukas

16. 9. 2011 9:10
Celá historie je k ničemu

Existuje úsnesení RB z r. 1967, které jasně ukládá izralským ozbrojeným silám stáhnout se zpět za hranice před izraelsko arabskou válkou. Čili už zhruba z toho je jasné, na jakém území má být vytvořen Palestinský stát. A proč ne, tento stát bude muset se také řídít Chartou OSN, která nedovoluje přivlastnit si cizí území silou, zatímco partýzani mohou, nemusejí se řídit mezinárdnm právem.  Zkrátka jakýkoliv útok Palestinského státu na Izrael s cílem získat si jeho území je předem odsouzen k neúspěchu.

0 0
možnosti
H

habit-.!..

15. 9. 2011 23:35
... palestinci a židé jsou především dva protipóly...

... izraelci proměnili poušť v pole a zahrady, palestinci kam přijdou, tam přinesou zkázu a zmar - Libanon byl kdysi taky kvetoucí zahradou a Bejrůtu se říkalo Paříž Blízkého východu - pak tam přišli palestinci, a z Bejrůtu byly druhé Drážďany... málokterý "národ" má takový destrukiční potenciál jako palestinci...

1 0
možnosti

ellukas

16. 9. 2011 9:01
Re: ... palestinci a židé jsou především dva protipóly...

to že přirozeným územím pro beduíny je poušt, tak to je snad jasné. V kvetoucích zahradách jsou jim velbloudi k ničemu. Ty kvetoucí zahrady jim toliko znehodnocují majetek. Proti gustu žádný dišputát.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

15. 9. 2011 22:48
no už se těším

až někdo bude utiskovat kelty a pak jim jako odškodné věnuje ČR.

Jinak mi nepřijde divné (a nevidím na tom nic špatného), že islamisté nenávidí vše protiislámské. kdybyste napsala neislámské, tak by to bylo něco jiného.

0 0
možnosti
P

pouyti

15. 9. 2011 22:41
Zakon dzungle

Nepodporujte zpusob zivota hyen v lidske spolecnosti.Byli jste nejen jednou obeti politiky sily,ne?

0 0
možnosti
C

Camino.

16. 9. 2011 20:07
Re: Zakon dzungle

Pritel z Vietnamu, pouyti, se okamzite prihlasi velice inteligentim prispevkem u kazdeho clanku o Izraeli ci USA. Jinak jste si pani Janska odpovedela hned v prvni vete.

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

15. 9. 2011 18:52
Tak na ty historické nesmysly dole snad ani nemá cenu

reagovat""

0 0
možnosti
MK

Martin Kavka

15. 9. 2011 19:33
Re: Tak na ty historické nesmysly dole snad ani nemá cenu

Ecce argument :))))))

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

15. 9. 2011 18:11
Nechci vyvracet váš názor, ale v historii

to bylo jinak. Na území mezi Jordánem a Středoz. mořem již od 12. století př.n.l. žil národ Židovský a indoevropský národ Pelištejský (lat. Palaestinský). Římané tomuto území říkali Judaeda. Římané měli, lidově řečeno, s Židy neustálé problémy a po potlačení protiřímského povstání v r. 135 Židy rozehnali a aby se na ně zapomnělo úplně, začali toto území nazývat Palaestina. Po říši Římské toto strategické území ovládala Byzantská říše, potom tam v 11. a 12. století Křížové výpravy křesťanů vyhlásily Jeruzalemské království a od 16. století až do konce 2. sv. války tam vládla Osmanská říše a ani potom pod protektorátem Británie tam nebyl klid. Osobně si myslím, že prapůvodní příčinou nesvárů byla konference v San Remu v r. 1920, následné přistěhovávání Židů a vykupování a zabírání půdy od Arabů. Korunu tomu potom nasadil tzv. Mandát Palestina a neskutečně zpackané rozdělení území na Arabské a Židovské. Takže Křesťané, Židé a Islamisté na malém území.

3 0
možnosti
RH

Kruton

15. 9. 2011 19:47
Re: Nechci vyvracet váš názor, ale v historii

je dobré ale poznamenat, že starověcí Filištýni nemají nic společného s dnešními Palestinci....

2 0
možnosti

publicenemy

15. 9. 2011 17:40
Palestinci

Stát Izrael na území Palestiny vznikl již někdy kolem roku 1020 př.n.l. Existoval prakticky až do středověku, kdy byli Židé vyhnáni muslimskými nájezdníky a hlavně křížáky. Kolem roku 1880 začíná nová židovská imigrační vlna, díky které se z Židů stává ve 20. letech minulého století majorita.

Drtivá většina arabských muslimů Palestinci opovrhuje (už jen kvůli tomu, že jsou bezprizorní), ale podporovala jejich snahy jen kvůli tomu, že nenávidí Židy (viz. izraelsko-arabské konflikty, kdy dostaly okolní státy na zadek). Navíc Liga arabských států (prakticky jediný spojenec Palestinců) začíná v poslední době podporovat Izrael kvůli případnému zásahu v Íránu. Palestinci nikdy nevytvoří svrchovaný stát, protože jich chybí vzdělaní lidé (podobná situace jako u Romů) a finance. Pokud vyschnou dotace z Izraele, z EU, z USA a od Ligy arabských států, nejsou schopni udržet stabilní stát ani pár měsíců.

2 0
možnosti
ZJ

zdenkajanska

15. 9. 2011 18:09
Re: Palestinci

Velmi děkuji za doplnění, netvrdím, že znám dokonale historii.

0 0
možnosti
TB

guam

15. 9. 2011 17:18
se svými znalostmi

budete muset ještě hlouběji. Řím ovládal Judeu v době antiky a protože se Židy byli neustále potíže ,tak po jedné z bitev, kterou vyhrál nasdil do volného území Palestince. Je to zhruba řečeno, pochopitelně budou další lidé doplňovat tuto problematiku i dál to dá rozum. Tento národ byl ,že je rád a že vůbec existuje. Římané v podstatě donutili tehdejší Palestince,aby obsadili dobyté území, jinak živořili na okraji pouště jako kočovníci.

 Pokud bude zájem, budu moci rozvinout tuto tématiku i dál.

3 0
možnosti
ZJ

zdenkajanska

15. 9. 2011 18:10
Re: se svými znalostmi

Děkuji za podnětný příspěvek, budu ráda pokud takových bude vííce. Každý nový poznatek je obohacující.

0 0
možnosti