Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Autor přisoudil Ježíšova slova (viz Mt 6:19-21) Františkovi z Assisi.

Výroku v Ježíšově podání předchází modlitba "Otčenáš". 

Pokud tedy pisatel používá citát jako radu katolické církvi, což takhle začít u sebe- vztáhnout jej na své vlastní jednání?

0 0
možnosti
MM

Pokoj Vám pane Zdeňku. Blog ve zmatku.

4 1
možnosti
PD

To je jen obrázek toho, jak přemýšlí člen KSČM (autor blogu; v perexu to nenajdete) o majetkových záležitostech.

2 2
možnosti
OK

Církevní restituce skutečně nestavějí církve do dobrého světla před veřejností a často i samotné církve (nebo alespoň jejich části) odvádějí od jejich hlavního poslání.

Na druhou stranu je třeba říci, a to zejména o církvi katolické, že již vlastní velké množství zejména objektů, většinou velké umělecké a historické hodnoty. Je schopna se o tyto objekty odpovědně starat? V žádném případě. Nemá k tomu dost prostředků. Ani dříve neměla, a proto vypomáhal stát nebo patron. Pravdou však je, že již při zakládání farností a klášterů se počítalo s potřebnými zdroji na provoz a za tím účelem tyto objekty dostávaly "do vínku" i nějaké lesy a polnosti.

Dnes stát i EU přispívají nemalými částkami na opravy zejména těch umělecky hodnotnějších staveb, ale to zdaleka nestačí a jistě z toho tyto subjekty obviňovat nemůžeme. Je taktéž pravdou, že zatímco po 40 let socialismu stát platil duchovní a v jisté míře i tehdy přispíval na opravy, značnou část majetku nechal zchátrat, zejména ten, který církvi sám zabavil. Hledat spravedlnost v současnosti není jednoduché. K tomu je třeba především odpovědné diskuse, které bohužel není dost dobře schopná ani většina, která restituce zamítá, tak bohužel ani odpovědní představitelé církví.

8 1
možnosti
BM

U každé farnosti byl tzv. donátor, což býval majitel panství ve kterém se ona farnost nacházela. Donátor měl povinnost udržovat kostely. K faře patřil vždy kus pozemku-pole a les, který prakticky živil faráře i kaplana. Platy zavedl až Josef II., který z farářů udělal státní úředníky-povinnost vedení matrik. Funkci donátora převzal pak stát. To zůstalo i v době socialismu, akorát, že těm farnostem znárodnil ony pozemky... Avšak jako donátor se moc nevyznamenal..

5 2
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1113x
Mám syna puberťáka, malého syna, psa a ženu. Zajímám se o svět kolem sebe, o astronomii, elektrotechniku, počítače, historii, politiku. Své stránky mám na www.zdenekstefek.cz. Od listopadu 2012 jsem krajským zastupitelem za KSČM ve Středočeském kraji. 

Seznam rubrik