Cesty k úsporám I. - Elektronické aukce

Středočeský kraj bude za jakékoliv vlády nucen hledat úspory. Někdo na pravici by jistě rázně škrtnul investice do zdravotnictví či sociálních služeb, ale to není vhodná cesta – lepší je zaměřit se na možné snižování investičních nákladů a větší efektivnost každé vydané koruny.

Jednou z cest k úsporám by mohly být elektronické aukce. Nejen že mohou o desítky procent snížit cenu vhodných veřejných zakázek, ale přispějí i k větší transparentnosti celého procesu.

Elektronická aukce není žádné sci-fi, používá se stále více v soukromém i veřejném sektoru. Je to obdoba klasické aukce s tím, že soutěžící snižují v průběhu aukce hodnotu svých nabídek. Nevyhrává tudíž nejvyšší nabídka jako u klasické aukce, ale právě nejnižší.  Konkurenti na sdíleném webovém prostoru se samozřejmě vzájemně neznají, znají jen číslo konkurenta, který nabízí nejnižší cenu …

Přínos elektronických aukcí spočívá nejen v otevřené, transparentní soutěži teoreticky neomezeného množství dodavatelů s relativně nízkými náklady na samotnou aukci, ale i ve značné finanční úspoře, v efektivnější administraci zadávání veřejných zakázek.

E-aukce je vhodná tehdy, jestli je hodnota kontraktu dostatečně vysoká, kdy jsou poptávány služby či předměty, které jsou hojně dostupné na trhu a kdy lze veřejnou zakázku kvantifikovat, tedy jestli se porovnává např. cena či objem.  V případě, že je třeba zajistit i určité kvalitativní předpoklady, musí okruh dodavatelů definované požadavky předem splňovat. To ostatně může být předmětem jakéhosi síta první vlny zájemců.

Příkladem vhodným pro elektronické aukce jsou tak třeba opravy fasád a vodovodních řadů, rekonstrukce ulic, ale i stavební dozor či finanční služby nebo dodávky kancelářského vybavení a IT techniky, energií či pohonných hmot.

Autor: Zdeněk Štefek | pátek 26.10.2012 7:50 | karma článku: 7,74 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Zdeněk Štefek

Co ohrožuje demokracii?

26.6.2020 v 19:56 | Karma: 33,84

Zdeněk Štefek

Počmáraný Churchill

2.9.2019 v 8:21 | Karma: 36,83

Zdeněk Štefek

Zapadá slunce nad Kotvou?

10.4.2019 v 7:20 | Karma: 19,30