Reality show u konce

Skončila reality show „Hledá se prezident“, všichni si můžeme vydechnout, marketingové týmy shrábnout vzhledem ke kvalitě kandidátů zasloužené peníze a možná je na čase se zamyslet, co jsme to vlastně viděli.  

Teorie veřejné volby říká, že nejvíce voličů je ve středu politické mapy, tedy ani na levici, ani na pravici. Důsledkem je, že se nejvíce kandidujících subjektů soustředí na tento střed a jejich programové body jsou potom podobné až totožné. To v podstatě ukázala včera skončená volba prezidenta, kde by jen podle názorů bylo těžké kandidáty názorově rozeznat (samozřejmě, jeden byl agent té hodné STB, druhý rozvědčík, co chtěl stranu rozložit zevnitř:-) a kdy se nakonec snaží jeden od druhého odlišit víceméně z donucení.

Zcela mimochodem je dobré vědět, že Petr Pavel je pro "přijetí Eura v co nejkratším termínu" (kolik jeho voličů to vědělo?) a green deal podle něj nesmíme démonizovat a dělat z něj strašáka (impotentnější názor na ekologickou politiku EU, který mimochodem dokonale ilustruje myšlenkový obzor našeho budoucího prezidenta, asi neznám). Po dvaceti letech tak bude naším prezidentem někdo, kdo bude ochotně a bez nucení plavat z hlavním proudem politiky prosazované Evropskou komisí.

Dalším velkým problémem je asymetrický přístup hlavních médií v průběhu kampaně naprosto nepokrytě prosazující jednoho z kandidátů, který v podstatě akceptujeme nebo nechceme vidět jen proto, že proti Pavlovi stál nenáviděný, buransky a pologramotně se vyjadřující, ještě nedávno trestně stíhaný a bůhvíco ještě Andrej Babiš. Média se takto chovají už déle (Zeman, Trump, Orbán, aj.). Nyní u nás ale jejich kandidát vyhrál, proto se s ním toto potáhne celých pět let ve funkci. Třeba i ve chvíli, kdy začnou platit emisní povolenky na vytápění a pohonné hmoty. Nafta a benzín tak budou stát cca o 5 Kč více. Vzpomeňme si potom na tyto volby, roli novinářů a zvesela si opakujme, že green deal je realita a žádný strašák.

Babiše volilo cca 2 400 000 obyvatel ČR, jejichž motivace mohla být různá a důvody jak iracionální, tak racionální. Každopádně je to čtvrtina populace této země a místo urážení těchto lidí bychom se vážně měli zabývat tím, že jim asi na současném stavu země a Evropy něco vadí. Měli bychom to začít dělat dřív, než se o to pokusí někdo daleko horší než Andrej Babiš.

Autor: Zdeněk Říha | neděle 29.1.2023 12:49 | karma článku: 7,54 | přečteno: 160x
  • Další články autora

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

13.9.2022 v 21:41 | Karma: 26,00

Zdeněk Říha

O tržních selháních

29.8.2022 v 6:32 | Karma: 24,69

Zdeněk Říha

Distorze

13.6.2022 v 8:16 | Karma: 21,53