Jak uvařit žábu?

V podcastu Insider se dva pánové žijící v Asii shodli, že když přiletí do Evropy, zarazí je místní míra nesvobody.

Po roce 2001 jsme po atentátech v Novém Yorku zpřísnili kontroly v letecké dopravě. K omezení migrace a teroristických útoků to sice nevedlo, ale uznejte, že to mělo logiku.

Také jsme se pokusili vyvézt naše nejlepší hodnoty, tedy svobodu a demokracii, do těch částí světa, kde se zatím neprosadila. Nepovedlo se to. Ale určitě to bylo správné, i když je to v těch zemích teď horší než předtím.

Taky jsme zakázali klasické žárovky a vysavače s vyšším příkonem. Musíme být jednoznačně pro, elektřinou se musí šetřit. A klima se mění.

Zakázali jsme nebo přikázali spoustu dalších užitečných věcí. Třeba helmy na kole. Pásy v autě.

Také jsme vymýtili kouření v hospodách. Naprosto v pořádku. Nelze spoléhat na svobodný úsudek restauratérů, jakou hospodu svým hostům nabídnou.

Všechno je to správné, ale kdyby jenom správné, je to i bohulibé. Přicházelo to postupně, pomalu.

Automobilkám jsme přikázali vyvíjet a vyrábět elektromobily. Ale auta se spalovacím motorem můžou vyrábět také. Jen je tady nesmí prodávat. Logicky, přece, když produkují CO2.

Všechno je to tak správné a logické, že už o tom nepřemýšlíme.

Teď zakážeme uhlí, plyn a jádro. Je to nad slunce jasné, že je to v pořádku. Uhelné a plynové elektrárny produkují CO2 a jaderné můžou bouchnout. Budeme mít sice méně elektřiny, ale bude dražší. Důležité je, že zachráníme planetu.

Někdo sice říká, že nezachráníme, když mezitím to CO2, které my nevypustíme, vyprodukuje Čína a Indie. To je ale určitě nesmysl.

Hlavně Green Deal je příležitost, jak říká předseda jedné kdysi pravicové strany, jak modernizovat ekonomiku. Jen tak přemýšlím, kdy že to stát chtěl naposledy modernizovat a inovovat ekonomiku? Myslím, že v roce 1948. V roce 1953 už všichni věděli, jak se mu to povedlo.

Trochu nám to celé tedy zdražilo elektřinu, ale i na to chytré státy myslely. Chudším rodinám jí budou dotovat. Hned jsem klidnější.

A tak dále a tak dále. Otázka je, co přijde příště. Co ještě zakážeme. Maso? Kamiony? Heterosexuály? Chuť na tyto zákazy je stále větší. A bohužel je proti tomu stále málo lidí. A nejsou proti tomu lidé, od kterých by to člověk automaticky čekal.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Říha | neděle 26.9.2021 22:28 | karma článku: 31,87 | přečteno: 824x
  • Další články autora

Zdeněk Říha

Reality show u konce

29.1.2023 v 12:49 | Karma: 7,54

Zdeněk Říha

Bludné kruhy evropských soudruhů

13.9.2022 v 21:41 | Karma: 26,00

Zdeněk Říha

O tržních selháních

29.8.2022 v 6:32 | Karma: 24,69