Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

15. 11. 2011 0:39
.

"Česká ekonomika nepotřebuje řídit, žádná ekonomika nepotřebuje řídit." Ja vam rozumim, nicmene, a na to upozornuji jiz delsi cas, v zahranici se ozyvaji i hlasy, ze napriklad slepou duveru v samospasitelnost ekonomiky, kdy Greenspan odmitl zasahy do trhu, prave z duvodu liberalnich, doslo k vytvoreni mnohem vetsich bublin, nez pokud by se to vcas zastavilo. To jsem si prosim pekne nevymyslel, ale tahle informace je napriklad i v britskem vydani Friedmanova Great Contraction, kdy se autor predmluvy doslova taze, zda by Friedman po zkusenosti se subprime mortgage veril v to same co driv. Dneska jsem zacal cist tohle, Fool's Gold: The Inside Story of J.P. Morgan and How Wall St. Greed Corrupted Its Bold Dream and Created a Financial Catastrophe (http://www.amazon.com/gp/product/1439100136) a opet s tam znovu opakuje jako mnoha jinych titulech pochybnost o neregulovani.

0 0
možnosti
ZP

Animalz

15. 11. 2011 16:26
Re: .

Souhlas. Anarchie se nerovna liberalismus. Ve financnim sektoru mate, ale problem, ze prvotno vladni intervence o nekryte mene a systemu castecnych rezervach proste potrebuje vyssi stupen regulace. Proste kazda vladni intervence Vam tvori jinou /treba fotovoltaika, zdaneni; minimalni mzda, podpora v nezamestnanosti; atd./ Takze ve financim sektoru musi byt jasna pravidla. Bohuzel si troufam rici, ze napr. v USA muzeme videt jednoznacny stret zajmu mezi politikou a financniky. Kouknete na ministry ve vlade, co drive delali (Paulson, Summers, Geithner, ...). Tady se nechci nikoho dotknout, ale tady probiha korupce. Ja to prorovnavam k necem jako korupce ve fotbale. Bohuzel plati, ze regulovany ovladne regulatora (myslim Becker nebo Friedman je autor teto teorie). A tak rikam; minimum regulace, aby se nemohli tvorit tyto "zmetky".

0 0
možnosti
MB

MacX

14. 11. 2011 8:10
Hlavně přestaňte věřit v jednoduchá, všeřešící hesla

Řídit - neřídít? Černá - bílá?

Řídí Číňané svou ekonomiku nebo ne?

Ve skutečnosti nikdy nejde o černobílou volbu, ale o hledání optima. Svět není tak primitivní, že by šlo jeho komplexnost vyřešit jedním heslem ("stát musí být mimo ekonomiku" x "stát musí řídt všechno").

Lidé si ulehčují život vírou v jednoduché recepty, a teprve když se začnou důsledně aplikovat, tak zjištují, že věci jsou složitější, Žádná neregulovaná ekonomika na světě neexistuje. Je potřeba vždy nalézt optimální rovnováhu mezi regulací a deregulací, nejspíš někde v hranicích paretovského principu.

0 0
možnosti
MB

MacX

14. 11. 2011 8:13
Re: Hlavně přestaňte věřit v jednoduchá, všeřešící hesla

Jinak, je zajímavé, že kdyby někdo navrhoval neřídit a neregulovat procesy ve firmě (a to i v kolosech, které mají statisíce zaměstnanců), byl by považován za pitomce.

Kupodivu, v případě celých států považují  tito lidé neřízenost za naprosto přijatelnou (kdy nejde jen o to, zda se něco vyrobí nebo nevyrobí, ale o životy celých generací, o problémy války a míru, atd).

0 0
možnosti
FS

aroneček

14. 11. 2011 6:07
Autore ekonomika je něco jiného,

než Vámi a Klausem prohlašování o neviditelné ruce trhu,Věřte mi,ekonomika nezná ani levici ani pravici,ale musí se řídit.Neřízená ekonomika je cesta do pekel.Pokud to nevíte,tak ať Vám vrátí školné.(Pardon,tenkrát se ještě studium neplatilo)

1 0
možnosti
PK

bakules2

14. 11. 2011 7:11
Re: Autore ekonomika je něco jiného,

Školné vratte vy.Co by jste chtěl na ekonomice asi řídit.Co kdo a kolik a za kolik má vyrábě a prodávat?Hlupáci potřebují řídít ne ekonomika.:-)

0 0
možnosti
FS

antiss1

13. 11. 2011 23:18
Něco už je nutné udělat

Myslím si, že každému člověku, kterému není úplně lhostejné v jaké zemi žije a kdo je aspoň trochu vlastenec, musí Babišova aktivita rezonovat.  Snažme se něco změnit, stávající strany nic měnit nebudou, podřezaly by si větev pod svojí existencí, nedá se jim věřit nos mezi očima, všechny průsery, které vyplavaly na povrch nerozpitvaly nikdy opoziční strany, ale vždy novináři.  Tuhle zemi v posledních 20 letech spravovaly ODS nebo ČSSD společně se svými koaličními partnery a řekněme si na rovinu , spravovaly ji blbě, všechny ty průsery a nasekané dluhy hovoří za vše, nebuďme úplně blbí a už jim tu šanci nedávejme, času na solidní správu měly dost.  Nebojme se dát šanci dalším. Já už je nechci, ani Ods ani ČSSD ani KDU ČSL ani KSČM. Mimochodem, všimli jste si, jak komunisti drží huby? Nechce se mi věřit, že by si za 20 let v parlamentnch lavicích nevšimli toho, kdo má podíl v Čez, Čepru, Čsd, fotovoltaice apod., že by dostávali držhubné nebo si sami pomlaskávali na kapustičce? Ferry

1 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

14. 11. 2011 0:40
Re: Něco už je nutné udělat

Myslím, že se p.Babiš jen chce přidat do party a kucí ho nechtějí. Tak ukazuje svoji nepochybnou moc.

1 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

13. 11. 2011 22:51
Nojo.

Já mu prostě nevěřím. Každý týden tankuju to jeho svinstvo.

0 0
možnosti
MK

Bob-an

13. 11. 2011 22:32
Maximalizace uzitku

Netvrdim ze to tak je, ale treba se snazi pozitivni zarez v ceske historii (penez ma tolik ze kdyby chtel, tak do konce zivota nemusi hnout prstem a muze si uzivat maximalniho luxusu). Udelat si dobre jmeno muze mit pro nej mnohem vyssi hodnotu nez nejakych par milionu co do toho vrazi....

1 0
možnosti
KS

saldy3

14. 11. 2011 2:06
Re: Maximalizace uzitku

Je to pro mě velká záhada, je to u nás takový zjevení, že i  politici neví co s ním, i přes jeho zemitý projev je obtížné na něj reagovat, či ho utáhnout na rohlík, přesto to bude mít těžký, lidi po těžké blamáži s VV budou opatrní.

1 0
možnosti