Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že autor se příliš věnuje jen i/y. Rozdílů nezi mluvenou a psanou řečí je ale povícero.

V mnoha slovech bude třeba při stírání rozdílů nahradit písmeno V písmenem F (fčela, Jasoslaf), zavést by se mělo X s háčkem (KŠandy). U přejatých slov bude nutná ještě mnohem rozsáhlejší fonetizace (v tomhle můře být vzorem ruština, která přepisuje angličtinu hodněně foneticky - třeba známý zpěvák se tam jmenuje Džon Uinston Ljennon)

A tak by bylo možno pokračovat i dále ... :-P

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, bez legrace bychom pravopis mohli zrušit. Principem našeho psaného jazyka je zápis hlásek (podle jejich hlasu). Slovům bude stejně každý rozumět. A obyčeje mohou být u různých autorů různé. Svoboda pravopisu by měla proti jakékoliv jiné změně výhodu, že už by ji nebylo třeba měnit.

Něco úplně jiného je větná skladba (sémantika jazyka) jejíž výuku někteří navrhují zrušit. V okamžiku, kdy veřejnosti nebude známo, jaký má text význam, tak už nebude potřebovat literaturu. Ale vlastně ani mluvenou řeč. Budou stačit zvuky a ty možná nebude třeba překládat do jiných jazyků.

0 0
možnosti
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1358x
Docent ústavního práva a politologie, Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno a AMBIS vysoká škola. Moravan. Trikolora. Advokát.

Autor knih: Jaroslav Krejčí - protektorátní premiér a předseda Ústavního soudu, Prezident republiky, Právní předpisy samosprávy, Transcendentní pramen práva, Zákon o státním zastupitelství s komentářem, Mezinárodní konflikty a bezpečnost státu, Zákon o obcích (obecní zřízení) Komentář.

Seznam rubrik