Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Situace je vlastně podobná jako kdyby bylo z elektrické sítě, vyřazeno několik elektráren a tím pádem, by stát musel něco a někoho odstavit. Koho byste odstavili vy??? Tato pandemie – krize je zvláštní tím, že vlastně nezasahuje tak hmotně, skrze majetky a zdroje státu, jako třeba zima v roce 1979, povodně 1997, 2002, anebo erupce islandské sopky Eyjafjallajökull. Navíc po době, kdy zde byl ekonomický boom a mladé generace se vlastně nemuseli v ničem omezovat ba naopak. Doba jim přála. Občanská neposlušnost proti státu – nás, jež vlastně "přišel" když to přeženu o několik elektráren a jen jednu zapojí tak další ... Jak by asi lidi brali, kdyby v 8 večer končila televize a vypínal se proud, a přes den mohli použít jen jeden spotřebič ...

3 1
možnosti

J20a80n 79R40á87ž

10. 12. 2020 18:37

Občanská neposlušnost nic neřeší, jen je prvním krokem k anarchii, což je to poslední, co v této době potřebujeme.

6 6
možnosti
Foto

Malý dotaz. Má ten, který by praktikoval občans. neposlušnost, nárok na uplatnění kompenzace svých ztrát?;-)

4 1
možnosti
Foto

Určitě by měl mít, ale měl by si odečíst výdělek, který utržil když praktikoval tu neposlušnost.

3 1
možnosti

J73i96ř85í 15F55o16g12e88l

10. 12. 2020 16:23

Právník, docent, ústavní právo.

Člověk by si myslel, že se jedná o chytrého chlapa v letech....... Ale toto? Vždyť místy blábolíte jak zaprděný čecháček, který ze své kotliny nevidí ani přes první kopec.

1 14
možnosti

P51a37v88e28l 81V91é13b46r

10. 12. 2020 16:32

Pouze zaprdění čecháčkové označují druhé lidi jiných názorů zaprděnými čecháčky. Normální, myslící lidé ne-slouhovské povahy toto označení nepoužívají.

14 0
možnosti

A jinak ještě k té občanské neposlušnosti u plošných omezení, která vedou v individuálních případech k těm zmiňovaným nesmyslům. Takových situací je celá řada, kdy rozporováním detailů můžeme zničit celý koncept. Např. si vezměme situaci v dopravě - kolem základní školy jezdí auta rychle, tak tam dáte před vchod omezení rychlosti 30km/h. Logické, je tam zvýšený pohyb dětí. No a někdo přijde a řekne - má to platit i o víkendech? To je přece nesmysl. A má pravdu. Tak se připojí tabulka že to platí jen Po-Pá. Výborně. A přijde někdo další a řekne - a co v noci, to tam žádné děti nejsou, proč tam mám jet třicítkou? A má pravdu. Tak se přidá ještě na značku text třeba 7,30-16,30 hod. Dobře. Následně se někdo zeptá - a co třeba státní svátek připadající na všední den? A co období prázdnin? Co v době ředitelského volna, karantény nebo z jiného důvodu zavřené školy? Atd. Pokud budete chtít všechno toto postihnout, tak to bude dvoumetrová tabule popsaná textem s výjimkami, kdy to neplatí. Tak dáte třicítku nakonec pryč a dáte tam jen nápis "pozor škola, zpomalte a zvyšte pozornost" a necháte to na uvážení lidí. A ve výsledku tam někteří zase začnou jezdit rychle a jste tam, kde na začátku.

Podobnou argumentaci lze vidět i v diskusích o protiepidemických opatření, je to zcela analogické...

7 6
možnosti
Foto

Analogické to tak možná vypadá, ale jinak se to srovnat nedá. Tady už jde o zničené životy a podniky tisíců lidí, kteří nikomu nic neudělali, jen si někdo vymyslel, že by mohli.

3 0
možnosti

Řekl bych, že na celou problematiku je potřeba se podívat z více stran.

1. má se vláda vůbec starat o veřejné zdraví a epidemii nějak řešit? Řada lidí tvrdí, že by to tak bylo lepší, jenomže existují zákony, které vládě tuto činnost nařizují (na to lidé často zapomínají), takže pokud by vláda nic nedělala, přišly by žaloby a příslušným ministrům by hrozilo vězení. Takže vláda "něco" dělat musí. A teď tedy:

2. Jaká opatření má vláda zavést, aby ty bylo účinné? Epidemie se šíří sociálními kontakty mezi lidmi, takže je jasné, že pokud by se každý člověk zavřel na 2-3 týdny do osobní bubliny (izolace) a s nikým se za celou dobu nepotkal, epidemie v celé zemi zmizí (dokud ji zase ze zahraničí někdo znovu nedoveze). To je samozřejmě teorie. V reálu musí nějaké kontakty být - lidé musí mít minimálně možnost sehnat si potraviny, základní drogerii apod. Ne všichni si mohou nakoupit a skladovat zásoby na 3 týdny dopředu a stejně tak není ekonomika nastavená na distribuci potravin pro všechny občany, aby mohli všichni nakupovat jen online. Takže něco se musí nechat otevřené. A zcela logicky, začne se u velkých supermarketů, protože velká plocha umožňuje obsloužit více lidí najednou, aniž by museli lidé moc blízko k sobě, zároveň lze řídit frontu před obchodem, aby byly rozestupy (hypermarket na to má lidi). U malých obchůdků se to neohlídá. A tohle by úplně stačilo. Jak se přijde s tím, že ještě tento obchod by měl mít otevřeno a tamten atd., tak se klouzavě dostaneme k tomu, že se musí otevřít úplně všechno (jinak bude vždy někdo diskriminován), a jsme v kruhu zase na začátku, tady že vláda neudělala vlastně nic, což je protizákonné.

A pak je tu rozpor mezi plošným a individuálním přístupem. Když vláda vyhlásí plošné omezení, vždy bude někdo upozorňovat, že zrovna u něho vzniká nesmysl (např. roušky všichni a všude, vs. zmiňovaní manželé v autě). A když se vyhlásí individuální přístup dle vlastních možností (třeba u škol), tak se zase křičí, že je to nejednotné, nejasné apod.

5 1
možnosti
Foto

1-Myslím si, že zdraví nepatří mezi veřejné statky, proto by se o něj vláda neměla starat.

2-Neházet klacky pod nohy podnikatelské aktivitě lidí, protože jen z této strany může přijít nějaké zajímavé a funkční řešení, které navíc nebude nikoho poškozovat.

3 1
možnosti

Čína srazila západní civilizaci na kolena, a ještě z toho má zisk (např. jsme stále ve vysoké míře odkázáni na dovoz některých věcí či doplácíme na výrobu na jejím území), a my si situaci ještě víc ztěžujeme šarvátkami mezi sebou navzájem. Sleduji prestiž. zahr. instituce, co radí politikům, např. německý Institut R. Kocha či švýcar. zdravot. úřad: česká vláda volí obdobná opatření, byť někdy opožděně a nemístně mírněji, než jak se postupuje v SRN, Rakousku aj. Občanská neposlušnost v celosvětové pandemii nemá ospravedlnění, spadá spíš právě do středověkých morových epidemií.

5 1
možnosti
  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1358x
Docent ústavního práva a politologie, Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno a AMBIS vysoká škola. Moravan. Trikolora. Advokát.

Autor knih: Jaroslav Krejčí - protektorátní premiér a předseda Ústavního soudu, Prezident republiky, Právní předpisy samosprávy, Transcendentní pramen práva, Zákon o státním zastupitelství s komentářem, Mezinárodní konflikty a bezpečnost státu, Zákon o obcích (obecní zřízení) Komentář.

Seznam rubrik