Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vilém je svědek

Nabízím živou zkušenost, která nepostrádá notu veselosti. Mám za to, že nejde o nevkus, protože tím bych popíral smysl pro humor, přesněji pro normální srandu, u té či oné skupiny lidí. Tomu nevidomému na autentické fotografii skutečně nevadilo, že byl zachycen. Tedy ponořme se do případu tak, jak se udál. 

Zdeněk Hanka

Nádherný letní den pod kanadským nebem lákal k výletu. Na hranici Kanady a Spojených států  se rozkládá divukrásný přírodní park. Sám by zasluhoval podrobný výklad s obrazovým doprovodem. Waterton je malebné městečko zaměřené na turistický ruch. Právě to městečko je pomyslnou vstupní branou do Národního parku. Obchody plné suvenýrů, lahůdek, bezstarostnosti a letních radostí pozvaly tehdy i nás k příjemné nedělní kratochvíli.

O starší důstojné dámě, která to léto zde meškala, už na jiném místě zmínka byla. Pojďme ji pozvat i do dnešní epizodky. Vyrazila na ten příjemný výlet s námi. A protože má blíž k devadesátce než k osmdesátce, vzala si  pro zpevnění chůze s sebou dvě turistické hole. Osvědčovaly se jí na klikatých lesních cestách, ocenila je i tentokrát. Vyšlapovali jsme si malebnými uličkami Watertonu, nahlíželi tam i onde.

Krámky s oblečením a butiky nejsou pro muže velmi přitažlivé  a tak jsem se nabídl, že počkám rád venku a budu se rozhlížet do letního dne. Ona dáma, říkejme jí tchýně, rozhodla, že snad nemusí vejít do těsného obchůdku v plné zbroji. Nechala si pouze jedinou ze svých holí a tu druhou svěřila mně. Takový byl přirozený vývoj. Postavil jsem se před krámek, a abych čelil ostrému letnímu slunci, nasadil jsem si tmavé brýle. U nohou se mi usadil věrný obranář Vilém.

Rozhodně mi nepřišlo na mysl, jaký budím dojem. S vážnou tváří jsem hleděl neurčitým směrem a trpělivě čekal. Tak, jak by čekal každý, kdo ví a zná, jak dlouho trvá prohlédnutí všech halenek a svetříků. Zarazilo mě, když ke mně přistoupila dvojice mladých lidí, uchopila mne z obou stran za lokty a tlačila mne přes ulici na druhou stranu. Vilém znejistěl a dal jim najevo, že on sám se hnout nehodlá. Stál jsem dál a stále nepřisuzoval bílé holi její tradičním symboliku. Ta však spolu se slunečními brýlemi a Vilémem byla jednoznačným signálem. Neviděl jsem se totiž. Přede mnou se srotil nevelký půlkruh diskutujících. Šeptem a posunky řešili, jak mne dostat přes ulici, přes kterou jsem rozhodně nechtěl. Hledali ke mně cestu přes bariéru nevysvětlitelného vzdoru. Ochotná starší paní se ke mně přiblížila a nabídla mi rámě. Zostražitěl jsem, protože to už budilo dojem konspirace. Ohlédl jsem se za sebe a ve skle výkladní skříně jsem spatřil svůj odraz. Teprve tady jsem zaváhal. Mám znevážit dobré úmysly přítomných a odhodit svou masku? Nebo se nechat převádět tam a zpátky?

K úžasu malého srocení jsem sejmul  své brýle, usmál se a ujistil je, že na druhou stranu nemám namířeno.  Rozprchli se, ještě dlouho se pohoršeně ohlíželi a já jsem věděl, že to byl špatný převlek.

Autor: Zdeněk Šťastný | čtvrtek 18.4.2013 5:55 | karma článku: 14,10 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik