Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kanaďané, chystáte se na cestu?

Pokud se chce Kanaďan podívat do Česka nebo na Slovensko, vezme do rukou dalekohled, kterým vidí přes Atlantik. Tím pomyslným dalekohledem mu může být vyprávění souseda, novinové články, fotografie, celkový osobní dojem a nebo webová stránka.

Internet nabízí, mimo jiné, informaci na stránce travel.gc.ca, poskytované kanadskou vládou. Odpovědný turista se dočte v oddělených sekcích krátká vyhodnocení. V části věnované zločinnosti v České republice je nadšen rozběhnutím odstavce, vzápětí se však zarazí. Shledá, že násilná zločinnost je nízká, avšak její četnost je na vzestupu. Běžná je – podle vidění uvedené webové stránky – drobná kriminalita, jakou je například kapsářství a nebo krádež kabelky, zejména v Praze. Stránka radí, aby návštěvník byl ostražitý na turisticky atraktivních místech, v případě významných hotelů a železničních stanic, například na Hlavním nádraží v Praze a to zejména za tmy. Vládní stránka vybízí k opatrnosti ve veřejných dopravních prostředcích. Upozorňuje, že zlodějské gangy mají na mušce stanice metra, jmenovitě Muzeum, Můstek, stanice Staroměstská a Malostranská a tramvajovou linku 22, obsluhující Pražský Hrad. Zloději k oloupení vyvolávají strkanice a shlukování.

Podobně se seznámí pozorný čtenář i se Slovenskem. Tam je varován před oblastmi historických částí Bratislavy, obchodními centry a má být na pozoru tam, kde jsou shluky dětí. Stránka upozorňuje i na konkrétní vlaková spojení. 

Nechci vyvolat dojem, že to je jediná výpověď o cestování po České republice a Slovensku. Rád se zmíním i o pozitivním hodnocení.

Uvedená varování mě vedou k zamyšlení. Přijdou-li hosté na večeři a po odchodu sdělují svým přátelům, že řízek byl tuhý, brambory nedovařené a pivo teplé, bude hostitel zklamaný. Po prvotním popuzení se nabídnou tři možná vysvětlení. Hodnocení je čirá pomluva, řízek byl vynikající, brambory jak mají být a pivo orosené. Přichází v úvahu i jiná možnost. Předsudek. Hosté už předem nic dobrého nečekali. Taková je pověst kuchařky, třeba i bez ohledu na její skutečné kvality a vlastně nezáleží na tom, jaké menu nabídne. Vysvědčení bude vždycky špatné. Pak ještě stojí za zamyšlení možnost třetí, zda se opravdu - přeneseně vzato - hostům nepodává známý tuhý studený řízek z televizní scénky Felixe Holzmana.

Obecně vzato, ať už je to jakkoli, obyčejný selský rozum mi radí dělat víc, než jen trvale dobře vařit. Je třeba o tom dávat vědět.  Usilovat o to, aby lidé rádi přijímali pozvání na večeři a sami rádi šířili pověst znamenité kuchyně.

Ku prospěchu kuchařky i hostů samotných.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Šťastný | čtvrtek 17.1.2013 4:20 | karma článku: 7,42 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

7. května 2024  11:25

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech,...

Opilý řidič zběsile ujížděl policii. Chtěl jsem se pobavit, řekl při dopadení

7. května 2024  11:18

Divokou noc zažili minulý týden policisté ze Žamberka na Orlickoústecku. Tu jim zařídil řidič,...

Bude to krvavý boj. Operace v Rafáhu má dorazit Hamás, hrozí scénář Fallúdža

7. května 2024  11:15

Premium Na plnohodnotnou pozemní operaci v Rafáhu, který izraelská armáda označuje za poslední baštu...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik