Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak to jen říci?

Každá řeč má svá skrytá úskalí a Murphyho zákony mají podíl na tom, že místo zamýšleného sdělení ústa často opustí bublina s obsahem komické a nepatřičné karikatury. Takový je zápas s jazykem.

Věřím, že následující drobná stať nalezne čtenáře shovívané natolik, že snesou hutnou porci. Ospravedlněním budiž skutečnost, že popisuje události ryze pravdivě a bez příkras.

Přiletěla za námi na návštěvu dáma v uctivém věku osmdesáti let. Od takové osoby právem očekáváte důstojné vystupování, že? Patří jí dík a obdiv za to, že vážila cestu přes oceán, avšak žádnou úctu nemohlo vyvolat její  trvale a hlasitě opakované rčení, kterým vyjadřovala svůj úžas. To je tak. Kanaďan se odvrátí v opovržení, zaslechne-li drsně vulgární slůvka, která patří jen do slovníku hrubců. Zní sprostě a útočně. Český ekvivalent snad ani nemají. Staré dobré české odeslání někoho tam, kde mizí všechno nežádoucí, je laskavým pohlazením proti anglické strašlivé slovní střele, o níž teď vyprávím. Česky se podivíme bezelstně slovy ‚Fakt jo?!‘. Českému uchu to sousloví zní mile a nevinně, ucho cvičené v angličtině naopak zrudne a zkroutí se odporem. Právě tímto výrazem údivu bez ustání komentovala naše návštěvnice to, co viděla okolo sebe. V obchodech plných lidí tak vyvolávala úžas a nevítanou pozornost. Na naši naléhavou výzvu, aby neužívala ten výraz, protože zde zní neobyčejně sprostě, hlasitě přes všechny regály se podivila: „Fakt, jo?!“ Rychle jsme obchod opustili.

-

Skládal jsem zkoušku. Lehká nebyla, však jsem ji složil až na opakovaný pokus. Na každou otázku padesát dvě sekundy a to po celý den, od rána do pozdního odpoledne. Otázky se sypaly z různých měšců: ‚Co se stane lékaři v provincii Ontario, který překročí svůj rozpočet?‘, ‚Jaký vedlejší efekt mají selektivní serotonin reuptake inhibitory na bazální ganglia pallidum a substancia nigra?‘, ‚Kdo založil pojištěnecký systém v provincii New Brunswick?‘, ‚Jaký rozměr má suprakorneální incize pro operaci katarakty?, ‚Vyberte nejméně vhodnou možnost, která...‘. Však také během zkoušky někteří účastníci opustili sál, aby se už nevrátili.

Konala se v zasedací síni hotelu, v několik stovek kilometrů vzdáleném městě, tak trochu stranou. Po zkoušce mě v předsálí zastavil kolega z jiné země. Ve tváři měl zoufalý výraz, byl bledý a na pokraji mdloby.

„How did you find it?“ Měl jsem za to, že chce vědět, jak jsem našel cestu do hotelu. Odpověděl jsem s lehkostí v hlase, že to bylo velice snadné a byl to ten nejmenší problém toho dne. Odpotácel se a s čelem v dlani se sesunul do nedaleké židle. Teprve na dlouhé cestě autem domů jsem si uvědomil, že se ptal, jak těžkou jsem tu zkoušku shledal.

--

Jindy jsem se dal do řeči se svými spolupracovníky a přišla řeč na energetické zdroje. Aby ne! Prodlévali jsme vysoko na severu Kanady v naftových polích. Chtěl jsem k hovoru přispět tím, že mnohde se v elektrárnách využívá český uran. Nemyslel jsem si, že vyzrazuji něco zvlášť tajného, dokud jsem nespatřil upřímný úžas v jejích očích. Opakoval jsem své tvrzení a mí posluchači nevycházeli z údivu. Podcenil jsem tehdy správnou výslovnost chemického prvku ‚juranijem‘. Přesvědčoval jsem je, že ‚jurejn‘, tedy v jejich porozumění moč, je znamenitým pohonným materiálem pro elektrárny. Myslím, že jsem přispěl k pověsti unikátní inventivní schopnosti českých vědců.

--

Připouštím, že mnohem strašlivější slovní přehmaty jsem si zde popsat netroufal.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Šťastný | čtvrtek 31.1.2013 7:07 | karma článku: 13,52 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Zdeněk Šťastný

Po stopě pohlednice z Peru

Není to poprvé. Jenomže tentokrát ten úkaz lze už chápat jako výzvu. Začněme ale popořádku. Právě v tuto chvíli posloucháme na jedné z dominantních vysílacích stanic koncert před vstupem do Nového roku – Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Před časem jsme si koupili půvabnou reklamní tabuli, upozoňující na čokoládu ze Zory Olomouc, včera nás zaujala kombinovaná police Prague a nedaleko v témž obchodě pokrývala téměř celou stěnu plastika Marka Schovánka. Nebylo by to nic neobvyklého, pokud bych nehovořil o Kanadě.

31.12.2014 v 23:52 | Karma: 8,53 | Přečteno: 439x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Hra pro náročné

Jde o hru založenou na zákonitostech z oboru epidemiologie. Dovoluji si však předeslat, že jde o hru, která vyžaduje jistou porci smělosti, možná na hranici sázky. Běží zde o hru potenciálně vyvolávající závislost, které se účastník už nikdy nemusí zbavit a navíc zavlečení do hry je vysoce nakažlivé. Otevřeně se proto obracím na ty, kteří z čehokoli, co neznají mají obavy, aby se účasti zřekli.

29.12.2014 v 16:40 | Karma: 9,38 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Originálním inkoustem

Uvažoval jsem nad tím, zda tento blog zveřejnit. Vůbec ne pro obsah sdělení. Je ale psán anglicky a bylo by ke škodě toho textu, kdybych jej překládal. Naopak, právě v angličtině má punc pravosti. Napsala jej moje dcera, profesí novinářka, pro kanadské čtenáře a vlastně nebyl míněn pro českou obec. Já si jej však s jejím souhlasem přesto dovolím uveřejnit a jen prosím, aby své čtenáře nalezl. Přiznávám, že angličtina může být nesnadná pro porozumění českým očím. Jsem si ale jist, kdo chce rozumět, ten porozumí. Bez ohledu na jazyk. Autorem blogu je tedy Marketa Stastna, Ottawa.

23.9.2014 v 22:57 | Karma: 8,44 | Přečteno: 421x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

A jak to bylo dál?

Obvykle nechávám promlouvat a jednat hrdiny svých literárních příběhů. Někdy je však na místě promluvit přímo. Zamýšlím se nad tím, kde jsou hranice mezi tolerancí a appeasementem, metaforou a demagogií, případně svobodou slova a arogancí.

29.8.2014 v 18:11 | Karma: 5,82 | Přečteno: 191x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šťastný

Aprílové království

Za lesy, prý v dálce kdesi za ploty a za vrátky je království bez adresy z Aprílové pohádky.

1.4.2014 v 0:53 | Karma: 5,54 | Přečteno: 212x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Opilý řidič zběsile ujížděl policii. Chtěl jsem se pobavit, řekl při dopadení

7. května 2024  11:18

Divokou noc zažili minulý týden policisté ze Žamberka na Orlickoústecku. Tu jim zařídil řidič,...

Bude to krvavý boj. Operace v Rafáhu má dorazit Hamás, hrozí scénář Fallúdža

7. května 2024  11:15

Premium Na plnohodnotnou pozemní operaci v Rafáhu, který izraelská armáda označuje za poslední baštu...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 565x
Žiji v Kanadě a mám tím pádem jednu nevýhodu a jednu výhodu. Tou nevýhodou je skutečnost, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích. Na druhé straně mám však obrovskou výhodu v tom, že Českou republiku vidím z dálky a neslyším, co se hovoří v ulicích

Seznam rubrik