Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Pokračování předchozího příspěvku do diskuse ze dne 24.7.16 :

Myslímesi, ze příroda v této lokalitě je typickou ukázkou krásnépřírody celé České Kanady. Výjimečnou ji činí hlavně jejínedotčenost negativními vlivy lidské činnosti. Jsme si vědomi,ze tato nedotčenost není pouze naší zásluhou /nezpůsobili jsmevysídlení obyvatel a vznik pohraničního pásma/, ale jak selokalita vyvíjí a bude vyvíjet, závisí hlavně na nás. Kdyžjsme pozemky zakoupili, byli jsme „čecháčkovsky“ bezdůvodněobviňováni, že se jen objevil nový developer, který se vydáváza ochránce přírody a určitě bude chtít po čase oživitpůvodní, megalomanský projekt. Za deset let jsme postavili srub,stodolu a na rybník umístili hausbot. Nečekáme, že se někdopřijde omluvit, ale že nás teď bude zase někdo bezdůvodněobviňovat, že zakazujeme někomu vstup, je nefér. Chceme pouzeochránit nedotčenost přírody pro ty, kdo to opravdu ocení a zatakové, cyklisty, bohužel nepovažujeme. Řada z nas rádajezdí na kole a víme, že při jízdě po rozbité cestě těžkostihnete pozorovat přírodu kolem, natož si ji nějak užít,vychutnat. Cena za opravdový požitek z pobytu v krásnéa nedotčené přírodě přitom není veliká: stačí najít čas,obětovat své pohodlí a ujít pak trasu pěšky. Pak uslyšítemísto skřípění brzd zpívat ptáky, místo špinavé kalužena cestě v ní uvidíte čolka horského, místo pachu svéhopropoceného dresu ucítíte vůni kvetoucí louky. Kdybychomchtěli opravdu zakázat vstup, jak nesmyslně tvrdíte, tak bystačilo jednoduše převést pozemky do vlastnictvífyzické osoby, jak zmiňuje pan Pinkas ve svém komentáři, s jehožprávním názorem, že právo průchodu krajinou platípouze v případě vlastnictví pozemku právnickou osobou,souhlasíme.

0 1
možnosti
JB

Váženýpane Bendo, nemáme zájem vést polemiku s Vámi a Vašimipřáteli a už vůbec ne na této platformě. Je zřejmé, že naochranu přírody versus práva cyklistů máme velmi odlišnýnázor. Myslíme si, že každý soudný člověk si dovedepředstavit, jaké stopy po sobě zanechá průjezd několika setprůměrně disciplinovaných českých cyklistů za jediný letnítýden. Nechceme ztrácet čas popisem, kolik desítek exkrementů aodhozených papírků jsme nacházeli jako vzpomínku na jejichnávštěvu po každém hezkém víkendu. Vždyť v okruhupřibližně deseti kilometrů se nenachází jediná veřejnátoaleta, odpadkový koš či dokonce stánek s občerstvením a mysvým příznivcům můžeme slíbit, že na Rajchéřově nicpodobného rozhodně budovat nebudeme. Považujeme za zbytečnévysvětlovat, jak cyklisté mohou poškodit přírodu - nikdose přece nediví, že stát přírodu chrání zákazem vjezduvozidel či cyklistů, někdy dokonce zákazem vstupu. Proč bysoukromý vlastník, neporušuje-li zákon, nemohl sám na svýchpozemcích takto přispět k ochraně přírody? Co je na tomproboha špatného či nemorálního?? Buďme tolerantní!Vždyť jak je vidět z reakci na facebookovém profilu, nekaždý musí byt příznivcem toho, co se děje v lokalitě UJakuba, kde vznikla rozhledna, lesopark, naučná stezka a dokonceprý i asfaltové stezky, které údajně bude možné projet nejenna kole, ale i na čtyřkolce – vždyť i čtyřkolkáři platídaně a mají svá práva! Ale abychom nebyli špatně pochopeni:nikdy bychom si nedovolili kritizovat práci, kterou dělají lidékolem rozhledny U Jakuba. Vždyť je to určitě stojí spoustu časui peněz, mnoha lidem jejich akce udělají radost, přinesou zábavudětem, přilákají a potěší mnoho návštěvníků. Jaký budemít zvýšený příliv turistů vliv na okolní přírodu se všakbrzy ukáže.

Alene všichni jsou stejní, někdo preferuje klid, samotu a nedotčenoupřírodu a takových míst není mnoho a je potřeba je chránit.S touto filosofii navazující na duchovní odkaz H.D. Thoreauajsme založili Soukromou přírodní rezervaci Rajchéřov –Walden. Myslíme si, ze přír

0 1
možnosti
JB

Pokračování předchozího příspěvku do diskuse ze dne 18.7.t.r. :

přírodu,ale i zájmy těch, kteří přírodu poznávají raději jinak než ze sedla kola.

Za majitele Soukromé přírodnírezervace Rajchéřov – Walden

Ing.Jaroslav Březina

0 1
možnosti
ZB

Děkuji za potvrzení názoru, který jsem vyjádřil níže. Problémem tedy pro vás není možné poškozování přírody, ale počet návštěvníků. kteří vás obtěžují.

Umožnit průchod přes pozemky je povinnost právnické osoby, jak je uvedeno ve

výtahu ze zákona od p.Pinkase. To vám zákon nařizuje, není to vaše lidumilství. Proto nesmíte zakázat vstup pěším a u bran musí být pro ně úzký průchod.

Ještě dvě otázky:

1/ V České Kanadě je mnoho podobných míst, která jsou zdejšími farmáři dobře udržována a přesto tam pohyb není nijak omezen. Rajchéřov je mimořádně pěkný, ale to je dáno spíše polohou a historií. Jinak jsou to běžně užívané zemědělské pozemky pro pastvu, seno a lesní těžbu. Jaký je rozdíl mezi vámi a ostatními farmáři v České Kanadě? Oni krajinu devastují a vy o ni pečujete?

2/ Pokud chcete omezovat přístup veřejnosti, proč by vám měla veřejnost přispívat ze svých daní pomocí dotací?

3 0
možnosti
JB

Pokračování předchozího příspěvku do diskuse ze dne 18.7.t.r. :

sazenic novýchstromků.

Abychom uvedli na pravou mírutvrzení pana Bendy ohledně “staré cesty“, po které vedl skupinu přibližnědeseti lidí, tak tato cesta fyzicky neexistovala možná už deset či dvacet letpřed naším příchodem na Rajchéřov, my jsme ji zcela na své náklady obnovili, adle pasportu komunikací se jedná o soukromou účelovou komunikaci, tudíž to nenív žádném případě veřejná komunikace. Je využívána pro přejezdy zemědělské alesnické techniky a její stav a frekvence využití neumožňuje bezpečný průjezdcyklistů a už vůbec ne početných cyklistických výprav, které se zde poměrněčasto objevovaly. Pan Benda byl opakovaně slušně požádán, aby se vrátil naznačenou cyklostezku, o které dobře věděl a ze které úmyslně sjel, navíc nanaši cestu navazuje pouze cesta ve vlastnictví Lesů České republiky s.p., kteráje prakticky neprůjezdná i pro terénní auta, natož cyklisty. Omlouváme se, ženaše soukromá účelová komunikace nebyla na svém začátku takto označena, tentonedostatek byl již napraven. V dohledné době se pokusíme naistalovat iinformační tabule, které by vysvětlily naši filosofii. Nemyslíme si, žecyklisté v pestrobarevných dresech, kteří mají pouze zájem - stejně jako panBenda - za pár minut projet přes naši rezervaci, budou jakkoliv ochuzeni, kdyžpojedou po udržovaných a značených cyklostezkách. Neznámepana Bendu a jeho vztah k přírodě, ale myslíme si, že daleko více by mělmožnost poznat a ocenit krásu přírody, kdyby sesedl z kola a pár hodin či dnůvěnoval procházce přírodou a případně místo “házení po nás kamením“ se k námněkdy přidal a přiložil také ruku k dílu.

Zdá se nám, že počet cyklistů vČeské Kanadě již dávno dosáhl úrovně, kdy by stálo za to se zmyslet nad tím,jestli není potřeba nastavit jasná pravidla pro jejich pohyb v přírodě, neboťsvoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého a neregulovanácykloturistika vedená zejména zájmem o sportovní výkon může poškodit přírodu,

0 1
možnosti
MP

Vaší "rezervací" žádná cykostezka nevede. A v mapách je dotyčná cesta nakreslená jako zpevněná cesta. Vaše filosofie je osobní názor, kdežto § 63 Zákona o ochraně přírody a krajiny je pro vás závazný. Maximálně můžete napomenout toho, kdo poškozuje přírodu a v závažném případě zavolat policii.

O své lesní pozemky musíte pečovat v souladu s LHP a výnos ze dřeva patří vám.

Totéž platí o loukách a rybníku. A vlastní PR Hadí vrch má schválený plán péče krajským odborem ŹP. Na roky 2011 - 16 budou proplaceny práce za 360.000,- Kč. Tento dokument je dohledatelný na internetu ( má 72 stránek )

1 0
možnosti
JB

Neradibychom na útočný článek pana Bendy plný nesmyslů, urážek apolopravd reagovali stejným stylem a budeme tedy vycházet z toho,že tato jeho mystifikace byla způsobena nedostatkem informací anebyla vedena záměrem někoho poškodit či veřejně poplivat. To,že uráží naši práci nás mrzí, ale že uráží i práci mnohadalších lidí a organizací, kteří se k nám postupně přidali anezištně nám pomáhají, nás nutí se bránit.

Lokalitu,kterou pan Benda ve svém hanlivém článku popisuje, vlastnímepřibližně deset let a celou dobu jsme vedeni jediným záměrem:uchovat a rozvíjet přírodní bohatství této nádherné částiČeské Kanady. Proto jsme ji - možná trochu nadneseně –pojmenovali Soukromá přírodní rezervace Rajchéřov – Walden,přičemž slovo soukromá v názvu neznamená privátní, proveřejnost uzavřená, jak se snaží dovedně vsugerovat pan Benda,ale má vyjadřovat, že se jedná o soukromý příspěvek k ochraněpřírody, kde je samozřejměvítán každý, kdo je ochoten dodržovat elementárnízáklady slušného chování a pobytu v přírodě.

Jejasné, že názory na to, jak přesně přírodu chránit jsou velmiodlišné, a že se určitě najde řada kritiků naší činnosti,kteří určitě od svého stolu či počítače přesně ví, co ajak jsme měli udělat lépe, ale mohu všechny ujistit, že jsmebyli vždy vedeni naším nejlepším vědomím i svědomím a silnýmpocitem, že je lepší něco reálně dělat než jen o ochraněpřírody hezky mluvit, tak jak to dělá 99% jejích ochránců.Určitě se najdou zastánci extrémního názoru, že pro příroduby bylo nejlepší, aby člověk nedělal nic, ale realista si jistěuvědomí, že pak by rybník již za pár let nebyl rybníkem, Hadívrch a v podstatě i většina luk by dávno zarostla náletem, cestya lesy by se asi pozvolna měnily v neprostupné pralesy. Kolikpeněz, energie a hlavně skutečné a poctivé lidské práce stojíudržovat a rozvíjet takto rozsáhle území si dovede asipředstavit jen ten, kdo reálně držel v ruce pilu, kosu a motyku azkusil si pokácet, rozřezat a odnosit pod námrazou rozlámanoubřízu a na její místo vysadit pár saze

1 4
možnosti
ZB

Pane Březino, nikdo vám neupírá dobrou péči o krajinu. Oblast je velice pěkná. Článek informoval o vašem přístupu turistům, kteří by chtěli oblastí projet po historické cestě a poznávat zapomenuté kouty naší země, aniž by jí škodili. Jako bývalý účastník brontosauřích táborů vím velice dobře, jak se pracuje s kosou nebo krumpáčem. A zadarmo.

Prosím o upřesnění, v čem je článek nepravdivý. Chcete tvrdit, že událost neproběhla, jak je popsáno? Pokud některé informace nalezené na netu nejsou přesné, bude dobře, když je upřesníte.

Ke zlepšení vaší pověsti by stačilo málo. Odstranit brány a u vchodu umístit tabuli s pravidly pro návštěvníky. Nemyslím, že vám procházející turisté nebo cyklisté způsobí nějaké škody.

1 0
možnosti
JJ

Je tomu tak, že je celé území oploceno a uzamykatelné brány na komunikaci nelze objet, nebo obejít?.

0 0
možnosti
ZB

Přímo u bran je úzký průchod pro pěší, který je udělán tak, aby ho neprošel nikdo s kolem. My jsme projeli branou, která nebyla zamčená, protože tam právě projížděly traktory. Vedle brány je vždy plot v délce několik desítek metrů, který lze obejít jen lesem. Někdo může argumentovat, že pěší jsou vítáni, ale cyklisté ne. To ovšem během naší návštěvy nikde uvedeno nebylo. Především je tato oblast tak velká a odlehlá, že tam pěšího těžko potkáte. Tím se počet možných návštěvníků zredukuje prakticky na nulu oproti cyklistům.

0 0
možnosti
Foto

nj Řehoutové - KLASICKÉ VYŽÍRÁNÍ DOTACÍ- vaše peníze -naše radost - plať ovčane -.

0 0
možnosti
RK

R19a14d74i44m 30K72u34p41e18c

17. 7. 2016 23:08

K článku Zdeňka Bendy: Jsem osobním přítelem majitele České Kanady, je to člověk, který se rozhodl park uchránit před zničením Holandskou developerskou firmou, která ho hodlala předělat v zábavný a odpočinkový resort. Je to člověk místní, s nesmírným vztahem k životnímu prostředí, do své snahy o uchování krajiny věnoval obrovskou sumu peněz a stále ji dotuje. Zdeněk Benda v článku píše skutečnosti, které mi přijdou přinejmenším podivné. Rajcheřov znám do puntíku dobře, jezdívám tam odpočívat...ano do toho "komfortního srubu" Je to srubová stavba cca 8x8m, přízemní, z části je to sklad nářadí, krmiva pro ryby, z části místo na nocleh, bez přívodu elektřiny, se studnou, ze které si musíš nakýblovat vodu. (Tedy označení komfortní mi přijde v článku účelové) Dále: Jsem si naprosto jist, že neexistuje jediný plot kolem parku, mimo označení, že jde o soukromý pozemek, cedulí Cyklisté vítání a Tabulí s informacemi pro turisty o zaniklém Rajchéřově a Hadím vrchu, pokyny k ohleduplnému chování k přírodě ve smyslu odpadky atd, si nejsem vědom žádných omezení. Majitel si je plně vědom zákona o volném průchodu krajinou atd. Neexistuje žádná brána o které autor píše...znám dvě dřevěné závory, které se snaží zabránit vjezdu automobilů, na což má majitel právo a dobře dělá.... Procházel jsem s ním pozemky několikrát, tahá v ruce igelitový pytel a sbírá odpadky po turistech, včetně těch velmi osobních... Pokud je mi známo, pobírá dotace na udržení krajiny a chov extensivního skotu, bizonů, tedy prodělečné aktivity. Znám ho dobře...pana Bendu nikoliv...nechápu smysl jeho článku, ani nepravdy které uvádí. Hezký den z Brna. Radim Kupec

1 2
možnosti
MK

Pokud je vše ok, proč tam "ochránci" vyhazují lidi na kolech?

1 0
možnosti
Foto

Doporučuji dát podnět na vrácení všech dotací, případně podat trestní oznámení ohledně čerpání dotací a neoprávněnému omezování návštěvníků (turistů).

1 1
možnosti
BM

Nešlo o vstup, ale o vjezd. A autor důsledně utajil, čím tam vjel.

0 4
možnosti
MP

Napsal, že neporušil "zákaz vjezdu autem a kempování". Pokud si to vyložil tak, že vjet autem může, tak je chyba jednoznačně na jeho straně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4001x
Poznáváním světa kolem sebe se snažím poznat smysl našeho života a taky si ten život užít. Život je pro mne nejen divoká voda, skály, koně a cestování. Taky rodina a pohodoví přátelé.

Seznam rubrik