Proč tlačí Hilšer, Fischer a Nerudová Babiše na Hrad?

On být prezidentem přece vůbec nechce. Bude mít ovšem asi smůlu. Tahle trojka ho tam spolehlivě dostane a to přesto, že průzkumy říkají něco jiného. Volby budou o emocích .Fakta půjdou stranou. Proč se na ně nepodívat racionálně?

Hned na začátku je si třeba přiznat, že žádný ideální kandidát není, nebyl a nikdy nebude. Celkem nechápu lidi, kteří ho pořád hledají. Dnes se dá na každého vyhrabat cokoliv a je úplně jedno zda to je nebo není pravda. Fakta spousta lidí dnes nezajímají. Důležité jsou emoce o dobře zaměřené hnojomety puštěné na plný výkon.

Nepřipomíná Vám tato prezidentská volba tu minulou? Je to jako přes kopírák. Bude stejný i výsledek? Zeman proti všem vyhrál a stačilo v podstatě málo. Stál proti němu ten nejslabší a nejvíc zranitelný kandidát. Ti lepší se prostě do druhého kola nedostali. Voliči rozdělili mezi ně hlasy rovnoměrně tak, že na druhé kolo nikdo z nich neměl.

Stačí si připomenout kdo minule prohrál. Horáček, Fischer a Hilšer. Postoupil mediální kandidát Drahoš. Ve skutečnosti ten nejslabší soupeř pro Zemana a dopadlo to tak jak to dopadlo...

Je až děsivé jak se historie opakuje. Tedy z pohledu někoho kdo je v táboře voličů, kteří nechtějí za prezidenta Babiše a zvažují racionálně svou volbu.

Jaká je situace? Předvolební průzkumy měsíc před volbami mluví celkem jasně a předpoklad, že se ještě něco změní je skoro nulový. 

Babiš má svých 27 až 30 procent hlasů jistých a může s nimi počítat. Nebudu zde komentovat lidí, kteří ho volí. Ti jsou marní a bylo by to škoda slov. Pro někoho racionálně uvažujícího sice nepochopitelné, ale je to fakt se kterým je třeba počítat.

Pak tu máme dva neúspěšné kandidáty z minulých voleb. Ti mají zatím dlouhodobě společně předpokládaných zatím kolem 10 procent. To jsou důležité hlasy. Budou vyhozené a pomohou pouze k tomu, že se Babiš dostane do druhého kola.

Svou pozici v této volbě přece musí Fischer a Hilšer vidět. Už jsou okoukaní, nenabízí nic nového a jejich šance podle toho vypadají. Proč vůbec kandidují a nikdo z nich neodstoupí? Jejich vyhozené hlasy budou chybět v protibabišovském táboře a neumožní prezidentské finále Pavel - Nerudová. Postoupí Babiš. "Dobrá" práce, poražení pánové a jejich voliči....

Tím se dostávám k dvojici občanských kandidátů. Ti jediní (zatím) dokázali posbírat podpisy a mají tedy podporu přímo od občanů. Ve finále s Babišem, které mu ochotně zajistí druhé kolo všichni ti, kteří jsou ochotni vyhodit hlasy při volbě Fischera a Hilšera, může být pouze jeden z nich.

Jejich šance jsou zatím vyrovnané. Oba mají kolem 25 procent. Pavel ztrácí a Nerudová posiluje. Skoro už to vypadá, že volební stratégové v Babišově štábu mohou bouchat šampus. Pokud Nerudová porazí Pavla je to přesně to co potřebují. Druhého Drahoše a snadný cíl pro hnojomety a mobilizaci voličů. Jejich jediným problémem bude to, že nebudou stačit náboje do hnojometů ládovat. Budou jich mít spoustu. A o tom to je,

Proč je Nerudová tak snadný cíl k poražení? Dá se na ni nalepit spoustu nálepek na které většina voličů v Česku slyší. Nelze přehlédnout, že Nerudová vsadila především na svou záměnu v očích českých voličů za oblíbenou slovenskou prezidentku Čaputovou. Mladá pohledná žena s liberálními a progresivními názory. Tahák pro mladé voliče a městské voliče s liberálními názory. Je takových v Česku většina? Ne. Zdaleka ne a to je největší slabina Nerudové.

Nic proti ní. Za jiných okolností bych ji pravděpodobně volil také ( minule jsem volil v 1.kole Fischera).Nikoliv v této situaci. Budu volit pouze toho kdo má největší a reálný předpoklad porazit Babiše v druhém kole. 

Moje základní podmínky splní. Není to levicový kandidát, je prozápadní, proevropský a podporuje setrvání Česka v EU a NATO. Nehledám ideálního člověka bez jediné skvrny. Podstatné je také to co a v jakých funkcích pro Česku už vykonal a jak ho reprezentoval.

Tyto podmínky splní i Nerudová ( tedy bez prestižních funkcí a reprezentace Česka v zahraničí) V duchu už ovšem vidím druhé kolo. Stačí na ni nalepit nálepky - Bubu neomarxismus, Bubu liberalismus,  Bubu progresivismus, Bubu ekoterorismus, Bubu pražská kavárna, Bubu multikulturalismus a Babiš může zapnout hnojemety. Nábojů má spoustu. Jak snadné a účinné. Viděli jsme to minule.

Mobilizace. Jako posledně proti uprchlíkům. Od piva se zvednou jako minule i voliči, kteří jinak k volbám nechodí a Babiše by nevolili. Nyní ovšem budou cítit potřebu "zachránit národ" a postavit se na stranu "ochránce tradičních hodnot a obyčejných lidí". Tuto roli jim rád zahraje Babiš. Ten "zachrání" národ před progresivismem, liberalismem, homosexualismem, neomarxismem a kdo ví čím ještě....

Hrdina a zachránce národa. Jako minule Zeman. Vítěz.

Je tu ovšem i jiná možnost. Druhé kolo Babiš - Pavel. Čím může útočit Babiš na Pavla. Jeho komunistickou minulosti? Sám je na tom ještě mnohem hůř. Může na něho nalepit stejné nálepky jako na Nerudovou a mobilizovat k "záchraně národa"? Ne. Hnojomety budou bez nábojů. Pavel má i mnohem širší a pestřejší složení voličů. Dokáže oslovit větší okruh lidí, mladé i starší.

Tyto volby jsou pouze o jednom. Porazit Babiše a jeho většinou seniorskou sektu. Kdyby mohli volit pouze naši "nejmoudřejší a nejzkušenější" má výhru jistou už v 1.kole. Naštěstí tomu tak není. Přijdou volit i mladí a záleží na tom kolik jich bude. 

A co čeští voliči? Vzpomenou si na minulé volby a to jak nakonec předhodili pro Zemana toho nejvíce zranitelného a tím nejslabšího soupeře?

Snad....

Nevím jak kdo, ale já mám jasnu. Nehledám nikoho ideálního. Volím racionálně a bez emocí toho nejlepšího soupeře pro Babiše. Kandidáta, který bude mít velkou šanci zvítězit. O tom to je a pokud to dost lidí nepochopí bude to velká chyba. Stejná jako minule.

Do voleb je ještě měsíc a píši tedy s předstihem. Jsem zvědav jak se situace za měsíc změní a co bych na svém textu za tuto dobu změnil.

PS. Omlouvám se, že se kvůli trestu nemohu účastnit diskuze.

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | pondělí 5.12.2022 8:27 | karma článku: 21,56 | přečteno: 925x