Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Řezat, řezat tu havěť! Mudroval Bobš na pondělí Velikonoční." ;-D

©Vodňanský&Skoumal

2 0
možnosti
OU
VV

Vsechny tyhle lidove tradice v CR maji jediny zrejme duvod. Aby se chlapi mohli "vozrat".;-D

0 0
možnosti
OU
PB

Hezky jste to otočil. Tak nějak po genderovsku.

Zde: Může to být i jinak? Nebo každý kdo to vnímá jinak je nějaký vlastizrádce, feministka, lesba či nepřítel tradic? Je třeba za co bojovat?

Co jsem mohl číst diskuze o pomlázce, tak tam její zastánci většinou zastávali názor, ať na ni přestanou novodobí revolucionáři útočit, že je to každého věc, jestli chce tradici dodržovat, nebo ne a ať už se lidem přestanou vnucovat cizí "korektní" názory.

Vy jste to otočil tak, že zastánci pomlázky ji všem vnucují a kdo se nepřidá, ten je minimálně slovně napadán. Odporná demagogie.

To vše jste pak ještě pocukroval urážením koledníků a následnou podpásovkou, že to vlastně nikoho už nezajímá.

5 1
možnosti
Foto

Jaký gender? Píši jen, že tradice se mění a na různých místech jsou jinak praktikované a často už pro nezájem mění či úplně mízí. To nemůžu své vnučce koupit čokoládového zajíce jen proto,že je holka a nemá dle tradice "nárok"....? Vy jste dopoledne pobíhal někde s pomlázkou a zachanoval tradice a národ?

0 0
možnosti
Foto

Pane autore, Vy v tom asi nevidíte skrytý erotický podtext. Dr. Freud by Vám vysvětlil, že pomlázka je falický symbol. Ale asi je to pro Vás neznámý pojem. ;-D

0 0
možnosti
VF

Zatím se vyjádřili jen pánové, tak můj osobní babský pohled. Jaké si Velikonoce uděláte, takové je máte.

Naši uličníci (pánové z naší ulice) se sešli na plácku, decentně použili "šlahačku" na zdejší "uličnice". Kdo chtěl si vzal vajíčko, všichni si dali štamprlu, popovídali jsme si a vrátili jsme se domů. Zkrátka spokojenost a utužení kamarádských vztahů.:-) Hezké Velikonoce !

5 0
možnosti
PL

Ten zmiňovaný článek psala Terka V., genderová studentka, která se učí, jak se vlámávat s co největším rachotem do otevřených dveří a ještě za to dostat zaplaceno. ;-)

Mimochodem k té pomlázce: už od rána - jako pokaždé na velikonoční pondělí -se moje manželka (pražanda, já ne :-) kolem mě tak nějak pomotávala, pozastavovala, otáčela a neustala, až jsem ji "musel" trochu pošlehat pomlázkou pro ten účel ve špajzu schovanou. A běda, kdybych některý rok vynechal! Naopak dcera - ta si tento "barbarský přežitek" na sobě aplikovat nenechá ani za nic.

2 0
možnosti
Foto

Tak to jsou ty generační rozdíly....dcera je také gender aktivistka?:-)

0 0
možnosti
OU
Foto

Já píši přímo o pomlázce. O návštěvě rodiny a známých nepadlo ani slovo. Od toho přece volné dny jsou. V českém městě by dospělý koledník působil opravdu trapně....jinde zase ne. Tyto rozdíly chápu a respektuji.

0 0
možnosti
MS

Myslím si, že by ta tradice ani tak nezanikala, kdyby nebyla przněna muži, kteří mají potřebu surově seřezat. Vlastně by surově seřezat potřebovali sami.

1 0
možnosti
PL

Asi před deseti lety jsem se vracel na Velký pátek po rakouských okreskách ze služebky a já coby "socialismem vychovaný městský neznaboh" jsem byl překvapen, kolik se úderem 3. hodiny odpolední všude sešikovalo mládeže k průvodu s trakaři a řehtačkami, až takřka zablokovali dopravu. Pomyslel jsem si, inu Rakousko, konzerva, tradice, pámbuzaplať, u nás to je v menší míře taky - zejména na Moravě, to je fajn. A letos jsem byl na Velký pátek ve středočeském Hlavenci - a tam ve tři odpoledne - rojení ořehtačkované mládeže a némlich to samý! :-)R^

0 0
možnosti
JV

Takovy primitivni zvyk, mlatit zeny, bych ocekaval nekde v Arabii, ale ne v Evrope.

0 4
možnosti
OU
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.