Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Perzekuce účastníků odboje je hanba naší historie a krvavá skvrna na KSČ.  Tmavomodrý svět se opravdu osudů letců dotkl okrajově a to ještě v  hollywoodském stylu.  Daleko přesvědčivější je film z šedesátých let Nebeští jezdci. Využívat své popularity pro politické zájmy je bohužel pro člověka kvalit  pana Svěráka poněkud nízké.

4 3
možnosti
Foto

Když věděl, jak nás bude opilec reprazentovat, tak se pokusil, leč kamarádům z "mokré čtvrti" se to nelíbilo:-/

Dnes jsou "světoví" a Moskvani se radují, že tu je druhý Jelcin;-D

1 0
možnosti

No já mám pana Svěráka v podstatě velmi rád jako autora i herce mnoha výborných filmů, divadelních her a textů písniček. Ale Tvamodrý svět tedy rozhodně k nim nepatří.

Přišel mně plytký a možná i dost účelově "oskarový". Myslím, že tak vážná doba si nezaslouží tak prvoplánové zpracování.

A taky si myslím, že jako každý jiný člověk má nárok na svůj názor, ať je jakýkoliv.

Ale takto intenzívně se angažovat před volební kampaní nebylo důstojné a to nejen u něj. Poradil bych mu - Drž se ševče svého kopyta - v tom jsi nejlepší a obdivuhodný.

5 2
možnosti

P63e55t80r 85S43k29á73c87e67l

11. 5. 2013 17:33

Souhlas. Někoho možná zaskočila podpora pana Svěráka kandidátovi, kterému by nikdo nesvěřil klíče od nového auta. Možná si měl vybrat střední věk, i když mezi kandidáty neměl moc na vybranou - jen jednu ženu. A té se asi i on bál....

2 1
možnosti

Poválečné útrapy gen. Fajtla jsou popsány zejména v jeho knize Dva údery pod pás.

http://www.czechspitfireclub.cz/?sekce1=cs_letci&sekce2=knihy

 

Joe, Czech Spitfire Club

2 0
možnosti
Foto

Zlomení charakteru mnoha Čechů je víceméně kontinuální. Za první republiky se dívalo skrze prsty na ty, kdo do konce I.sv. války zůstali a statečně bojovali v rakousko-uherské armádě. Pokračovalo to mnichovem a brutální persekucí za II.sv. války. Poválečné zahledění do "ideálů" stalinizmu už jen dorazilo těch pár přeživších  rovných.

Po 22 letech svobody se začínáme snad i narovnávat - jen nevíme ke komu se máme narovnávat - když kolem je vše křivé.

Díky za bezva článek. R^

2 1
možnosti

Většina národa je bohužel po těch 40 letech komunistické devastace totálně zkřivená.

Pozitivní inspirující vzory tu ale jsou - právě o našich válečných letcích to platí beze zbytku. [>-]

Joe, Czech Spitfire Club

2 0
možnosti

Ostatně třeba takový "Sever proti Jihu" měl o něco vyšší kvality než Harry Truman,dále mě napadá "Někdo to rád horké" vs. JFK. Spousta filmů vs. nějaký president jasně vyhraje na body.No a co že z toho pane mudrlante vyvozujete ?

0 1
možnosti

Ano je to krásný a dojemný film - sice také (jak tu někdo psal)mám radši nebeské jezdce jsou prostě takový víc "opravdoví" . Ale k té diskuzi o morálních kvalitách. Také se mě nelíbilo prakticky pokrytecké jednání Svěráka během volby prezidenta kde kádroval Zemana za to že byl během pražského jara v KSČ i když on tam byl až do roku 89 a ještě podepsal antichartu. Ale musíme začít prostě chápat umělce podle jejich díla a nikoliv podle jejich osobnosti. Když se totiž podíváme do minulosti všech umělců tak tam prostě něco negativního najdeme- často se stávali obětí doby, nebo prostě tím že umělci jsou citlivější osoby které mohou něco vnímat jinak a přepjatěji.

2 2
možnosti
Foto

Ale pak je také za jejich "občanské postoje" nesmíme glorifikovat, protože velmi často to je "Kam vítr, tam plášť".

2 3
možnosti

no pokud uz tady chcete probirat moralni kredit, tak by bylo dobre pripomenout, ze Sverak byl clenem KSC mnohem dele, nez Zeman a navic take signatar anticharty...

9 4
možnosti

J50i26ř39í 38B51o25b86e50k

9. 5. 2013 22:39

To je bohuže ta horší stránka jeho života, na kterou asi moc pyšný není. Na druhou stranu ho chápu, ne každý byl hrdina a dokázal si odepřít to, co by mu strana vzala/zakázala. Nebýt toho, nevznikly by tak skvělé filmy a divadelní hry.

4 3
možnosti

Souhlasím s autorem. Jen bych podotkl, že film Tmavomodrý svět se poválečného osudu pilotů RAF jen tak lehce dotknul, zatímco seriál Zdivočelá země ho podle mne ukázal v celé šíři. Za to, jak se po válce zachovali k  h r d i n ů m , kteří bojovali na té "nesprávné" straně, by se měli komunisté stydět někde v ústraní ještě nejmíň padesát let. :-/

14 3
možnosti

J54i84ř61í 78B94o25b36e81k

9. 5. 2013 22:40

Fakt by mě zajímalo kdo to tu mínusuje... 8-o

4 3
možnosti
Foto

Přijde mi, že diskuse trochu odbíhá od toho, co jsem pochopil jako hlavní poselství článku: totiž od skutečně prasáckého chování, které náš bývalý komunistický establishment uplatnil proti válečným hrdinům jen proto, že bojovali na "nesprávné" světové straně... Věznění, mučení, tresty smrti. Kvůli všem těm, kteří by dnešním komunistům generovali 20% zisk v parlamentních volbách, by se musely takovéto filmy na všech televizních stanicích promítat snad obden.

10 2
možnosti

souhlas. hanba by mela komunisty fackovat, ale i ty, co je stale voli. pro to neni ospravedlneni, ani remcani na korupci neni duvod volit partaj, ktera stoji na popreni vsecho aspon trochu slusneho, co je v lidech. nehlede na to, ze co se tyce korupce, nema komunistycky system pravdepodobne konkurenci.

9 4
možnosti
Foto

Já bych teda rozlišoval dílo pana Svěráka a jeho morální kredit. V závěrečném prezidentském duelu se představil jako docela ubohý tlachal. Pana Svěráka jsem si přestal vážit, když se soudil s Bauhausem myslím, kvůli třem slovům. Předvedl se tehdy jako ubožák. To sice nijak neubírá na kvalitách toho, co vytvořil jako autor, ale jako člověk u mně klesl hodně dolů. Chce to být stejně kritický ke svým oblíbencům jako k těm ostatním.

18 11
možnosti

kvůli čemu že se soudil ??

2 1
možnosti
  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.