Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenoste květiny na rozloučení s Karlem Gottem....

Na takovou výzvu je už sice pozdě, můj blog také žádnou výzvou není. Takové právo má pouze rodina, která chce splnit přání zemřelého, nebo toto přaní může vyslovit před svou smrtí ten, kterému mají být květinové dary určeny.

Nic takového se nestalo. Nechci vyvolávat žádný hlas ze záhrobí, jen bych rád připomenul, že byli i lidé kteří před svou smrtí mysleli na jiné a i prostřednictvím svého pohřbu pomáhali ostatním. Čest jejich památce.

Už dnes v noci a především skoro po celý den budou davy především kdysi mladých fanynek stát frontu na rozloučení s populárním zpěvákem a pohřbí spolu s ním i své mládí. Jistě nepřijdou s prázdnýma rukama. Pohřební davová hysterie kolem pohřbu Karla Gotta bude vrcholit. Své sousto si už urvaly populistické politické hyeny a ze smutečního aktu se stala místy nedůstojná a trapná fraška .Bohužel. 

Shodou okolností se ve stejný den potká v Praze truchlící dav zpěvákových "pozůstalých" fanoušků s jinými fanoušky. Ti potáhnou jinam uctít svým křikem zase své, v tomto případě živé idoly a modly kopající do míče.Rozhodně se zde nechci pouštět do diskuze kdo je víc, zda zpěvák či fotbalista.Nebo snad dokonce vědec? Tyto dva fanouškovské tábory zde mám jen proto abych napsal, že davové šílenství ani jednoho z nich nechápu a je mi zcela cizí.Přesto proti těmto lidem nic nemám.

Pokud chce někdo řvát až do ochraptění a přitom mlátit do bubnu je to jen jeho volba. Stejně tak úplně jinak fanatický fanoušek může jít na pohřeb člověka, kterého osobně ani nezná a dokonce nemá problém kvůli tomu stát celou noc v dešti a zimě ve frontě v nedůstojných podmínkách před smuteční síni. Lidé jsou různí a dělají navzájem nepochopitelné věci. Každý to prostě máme jinak....

Jak už jsem psal oba projevy obou fanouškovských táborů jsou mi cizí. Jen mi připomněly dobu, kdy jsem i já svoje idoly hledal mezi fotbalisty, herci a hrdiny ze stříbrného plátna. Pak jsem z tohoto fanouškovského třeštění nějak vyrostl.Asi jsem dospěl. Nebo je to jinak? Pohřeb Karla Gotta a celé to bizardní třeštění kolem něho my připomněl i mého dětského hrdinu a mou reakci v dospělosti na jeho smrt.To již byl úctyhodným 86 letým starcem a já na něj už skoro zapomněl....

Není to nikdo jiný než klukovský idol mé generace.Vlastně ne ani herec,ale postava kterou hrál. Ano je to on.Statečný, čestný a ušlechtilý náčelník Apačů Vinnetou.

Pochopitelně jsme znali jméno herce, který se svou postavou úplně splynul. Pierre - Louis baron de Bris. Pierre Brice. Jsou už to čtyři roky co zemřel a já tehdy měl pocit,že spolu sním jsou pohřbeny i mé klukovské roky. Byl jsem velmi rád, když jsem se při četbě k úmrtí u nás slavného herce dočetl,že za svého života byl přesně takový jako jeho nejznámější filmová postava, kterou ani nemusel hrát. Prostě takový byl. Statečný, čestný a ušlechtilý. Měl jsem dobrý pocit, že jsem v dětství fandil někomu tak lidsky správnému. Teprve ted jsem se dozvěděl, že v devadesátých letech organizoval charitativní sbírku na pomoc lidem v oblasti, kde byly natáčeny jeho slavné filmy. V bývalé Jugoslávii zničené nacionalistickou válkou. Sám tam léky a potřebné věci zakoupené za 40 milionů které vybral zavezl.

Ne, to nemá být nějaký odrazový můstek k morálnímu odsouzení Karla Gotta. Každý by měl soudit pouze sám sebe a i zdejší Mistr Kája se často účastnil charitativních akcí a koncertů.Za to mu jistě patří velké uznání a dík. Rozdal mnoho radosti.

Teprve ted na konci blogu jsem se dopracoval k vysvětlení nadpisu a srovnání obou pohřbů. Něco je jinak.

Moc se mi líbilo šlechetné gesto kdy Pierre Brice před svou smrtí požádal své fanoušky, aby i při uctění jeho památky pomohli těm co to potřebují. Požádal je, aby místo květinových darů přispěli penězi na dalajlámovu nadaci vybírající peníze pro chudé děti. Zase jsem před sebou viděl můj klukovský idol - ušlechtilého a čestného Vinnetua.

Je moc velká škoda, že Karel Gott nemyslel na podobné gesto. Mohlo se vybrat spoustu peněz pro lidi,kteří je potřebují více než mrtvý květinové dary a celé to místy nedůstojné třeštění by mělo aspoň nějaký smysl a důstojnou tečku.

Škoda promarněné příležitosti.....

Autor: Zdeněk Bárta | pátek 11.10.2019 6:46 | karma článku: 14,71 | přečteno: 654x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Je útok na symbol naší pomoci Ukrajině bojem proti chudobě?

Dav dezolátních chcimírů zaútočil na budovu Národního muzea s úmyslem sundat ukrajinskou vlajku. Zákony platí pro všechny a policie konala dobře svou práci. 18 "bojovníků proti chudobě" bylo zatčeno. Co vůbec chtějí ti lidé?

12.3.2023 v 6:49 | Karma: 42,05 | Přečteno: 3897x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

" Už mám těch starostí o důchodce plný zuby"

"Pořád jsem to nějak bral, ale toto už je moc. Nedělejte z nich chudinky. Růst důchodů je rychlejší než růst mezd. Důchodci nemají hypotéky, nemají malé děti, které se školní výbavou a oblečením stojí plno peněz..."

4.3.2023 v 7:17 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Stávka za důchody! Ochromí zem stávka koblihových důchodců?

Dostanou přece přidáno jen 760 korun. To je okrádání důchodců! I důchodci jsou rozděleni a to i přesto, že si je Babiš a spol. bere do huby všechny. Na bezohledné sobce - to jsou ti koblihoví a na ty normální. Slušné a chápající.

3.3.2023 v 6:57 | Karma: 44,25 | Přečteno: 10297x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Projedí dnešní důchodci dětem budoucnost?

A pochopitelně i nám ostatním. Mají zbýt na nás kdo jdeme do důchodu za 10, 20 či více let jen dluhy a problémy s financováním našich důchodů? Pořád čtu jak si důchodci své důchody zaslouží. Jak celý život dřeli. A co my? My ne?

28.2.2023 v 12:32 | Karma: 42,46 | Přečteno: 7071x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Jiří Rusnok podpořil Pavla - Babiš je chaos.

Různé osobnosti či "osobnosti" se vyjadřují k prezidentské volbě a je celkem zajímavé či spíše smutné jak málo výrazných osobností máme. Bývalý premiér "zemanovské" úřednické vlády a guvernér ČNB Jiří Rusnok je jednou z nich.

26.1.2023 v 7:11 | Karma: 0 | Přečteno: 250x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Ukrajina má právo použít naše zbraně v Rusku, řekl britský ministr zahraničí

3. května 2024  10:26

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.