Kolik nerozhodných a váhavých voličů přesvědčil PP nebo AB?

Právě jim byla určena včerejší televizní debata určena. Rozhodnuté voliče a je jedno z jaké strany zajímat nemusela. Já jsem ji také znechuceně vypnul  asi v polovině. Kolik vůbec takových voličů je? Je jich jen 10% nebo 30%?

Dva průzkumy veřejného mínění nabízejí dvě celkem dost rozdílná čísla. Oba však mluví o tom, že AB by musel přesvědčit většinu nerozhodnutých voličů a získat nové. Na tahu je tedy on. Podařilo se mu to?

Sám za sebe nechci debatu ani hodnotit. K čemu by to bylo. Nejsem nestranný pozorovatel a hrát si na něho nechci. Dobře si uvědomuji, že každý debatu na ČT mohl vidět úplně jinak. Někdo mohl vidět AB jako nechutnou ulhanou podrazáckou krysu a někdo jiný jako skvělého borce co všemu rozumí, všechny zná, zařídí mír a bude dávat peníze...

Co je celkem jasné je fakt, že drtivou voličů poražených kandidátů ( s výjimkou Bašty) nepřesvědčil AB už před debatou. Voliči především Nerudové, Fischera budou z 80 procent volit jeho protivníka PP. Tady by to byl marný boj.

I v debatě několikrát zaznělo, že AB cílí na voliče stran, které se nedostali do Parlamentu. Bylo jich jeden milion a AB ( nebo spíš jeho tým) si asi myslí, že všichni zůstali v prvním kole sedět doma a nyní se zvednou a vyhrají mu volby. U voličů KSČM má pochopitelně šanci, jistě ho dost z nich volilo už v prvním kole. 

A co ostatní? Nejsilnější ze stran, které jsou mimo Parlament jsou ČSSD a Přísaha Roberta Šlachty. Zachrání AB tito voliči.? ČSSD po váhaní podpořila PP a nějak si nedovedu představit poslední voliče ČSSD jak volí člověka, který jim v podstatě zničil stranu.

Co další nejvíc početně neúspěšní pod 5 procent? Přísaha Roberta Šlachty se někam i se svým velitelem úplně vypařila a kdo ví kam přešli její voliči a co si myslí. Samotný názor Šlachty k volbám jsem nikde nezaznamenal.

Pod hranicí 3 procent jsou zde již uvedení komunisté a Trikolora. Ta kandidovala s podporou Soukromníků a Svobodných. Ti se od ní nedávno distancovali, stejně tak jako od svého předsedy co exhiboval na demonstracích vedle Vrábela. Svobodné už v podstatě nemá cenu řešit, stejně tak jako už zaniklé Soukromníky.

A pak tu máme tu nejmenší skupinu, kde však má AB největší šanci zaujmout jejich voliče. Samotnou Trikoloru nebo různě se prolínající, vznikající a zanikající straničky "vlasteneckých bojovníků". Tedy zdejší ruskou pátou kolonu "užitečných idiotů". Těm se jistě "diplomatický" názor AB o zradě našich spojenců v NATO musel líbit nejvíc....

Pro mě osobně to byla poslední debata a až do volebního pátku se budu snažit být co nejvíc stranou volebního boje. Už mám vybráno a není co řešit.

Volby budou rozhodujícím střetem dvou zcela odlišných světů a pohledů na život. Bude to i generační souboj a to nejen racionálně uvažujících vnuků s vystrašenými babičkami.

Zatím to vypadá z mého pohledu dobře a další vymezování proti tomu co představuje AB nemá smysl.

Rozhodne se u voleb.

Autor: Zdeněk Bárta | pondělí 23.1.2023 7:04 | karma článku: 22,00 | přečteno: 588x