Energetická krize? Opravdu? Šetří se vůbec někde?

Bude plynu a energie skutečně dost? Pokud s ním budeme dobře hospodařit tak ano. O tom to vše je. Tak jednoduché to je. Chápou to skutečně všichni? Nebo se začne šetřit až bude pozdě a už to nepomůže? Zásoby plynu mají své dno.

To dno je nyní v našich zásobnících plynu. Tak jako jsou zásoby uhlí či dřeva ve sklepech domácností. Nikdo neví jak tuhá bude zima a kolik se zásob spotřebuje. Dobrý hospodář šetří už nyní a nečeká na situaci kdy má další měsíce zimy před sebou a sklep už má poloprázdný. Jsou skutečně všude dobří hospodáři? Na co čekají?

Zrovna včera. Zataženo a chladno. To už je potřeba trochu málo zatopit. Nákup v nejmenované "velkohadrárně". Velký obchod u supermarketu a první pocit, který mám při příchodu je celkem jasný. Mají tady přetopeno a prodavačky obsluhující v tričkách s krátkým rukávem mi dávají za pravdu. Přece nebudou v práci "mrznout"....

To samé o chvilku později na poště. Tady už se topí za státní. Opět vedro a obsluha za přepážkou v krátkých rukávech. Nikdo opět nic neřeší. Nikoho nic nezajímá.

Začínám mít pocit, že jediný kdo energetickou krizi bere vážně jsem já a můj zaměstnavatel. Termostaty máme nastaveny stejně. Doma i v práci 20,5. Na to abychom museli "trpět" ve svetru to pochopitelně není, ale není to ani na krátký rukáv. Slabší mikina a teplejší ponožky jsou nutností, aby nikdo "nezmrzl". Pochopitelně žádné drama jen dobrá příprava na ubrání dalšího stupínku. Může být hůř a je třeba s tím počítat.

Pokud máte obavy, že nebude dost plynu na vytápění škol tak to opravdu nemusíte. Někteří jejich zřizovatelé takové starosti asi nemají. Nebo snad ano? Městské bazény jedou na plno a ujištují, že jich se šetření týkat nebude. Voda bude příjemně teplá a i trenýrková teplota v halách bude příjemná. Města to z rozpočtu zadotují a i soukromé akvapaparky natahují ruce pro státní podporu. Koupat se v zimě v bazénu prostě MUS9ME. Je to lidské právo, asi....

Stejně tak se MUSÍ na trenýrkovou teplotu topit v obchodních centrech a megaobchodech. MUSÍ  se uměla zasněžovat svahy pro lyžaře, MUSÍ se topit ve sportovních halách. Na co by se šetřilo. On to vždy "někdo" zaplatí. Z "něčeho". Koho by to zajímalo.

Za pár měsíců mohou dojít díky energetickému hýření zásoby plynu a zase se bude hledat někdo kdo za to může. Co na tom, že může padnout průmysl. Obchody a bazény, luxus a zábavu přece potřebujeme víc.

Nebo ne? 

 

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | pátek 23.9.2022 11:30 | karma článku: 20,31 | přečteno: 664x