Chlapec Čermáček - Rychlošípák č.6

V hrdé světlovlasé hlavě Mirka Dušína, jindy plné čestných a ušlechtilých myšlenek byl zmatek. A ten zrodil myšlenku "ten blbeček musí pryč". Mirek se začervenal, taková sprostá myšlenka. Skoro ji řekl nahlas a to by byl konec...

Konec jeho pověsti chlapce, který nikdy neřekl sprosté slovo. Myšlenku tedy rychle opravil "ten plantážník musí pryč" a zneklidněně se podíval na nového, šestého člena Rychlých šípů, který se činil u nástěnky.

Ano, byla to chyba, povzdechl si Mirek.Neměli ho přijímat. Tak dlouho dolézal, vnucoval se a prosil. Měl to být ušlechtilý skutek, splnit velké přání tohoto chlapce. No, chlapce. On to chlapec vlastně ani nebyl. Podle věku to byl dospělý muž, který uvnitř zůstal hloupým chlapcem. To byl první problém.

Jistě, něco šlo přehlédnout, třeba to obdivné civění na jejich opálená chlapecká lýtka. Ovšem ten zbytek. Další Mirkův povzdech patřil neustálým nesmyslným blábolům nového chlapce.Pokládal se totiž za záhadologa a ostatní chlapce neustále obtěžoval řečmi o záhadách, tajemných civilizací, ufonech a kruzích v obilí.Bylo to unavující, ostatní chlapci byli na rozdíl od nadšeného vypravěče inteligentní. A co bylo ještě horší, při svých blábolech odmítal jakoukoliv diskuzi a zbaběle se jí vyhýbal.

Mirek se už rozčilením přestal ovládat.Jeho čestná a ušlechtilá mysl se přímo bouřila proti tomu co nový chlapec zatáhl do jejich klubovny .Adoraci a propagaci zlého alkoholika, pomstychtivého ulhaného starce.Přímo špatný vzor nečestnosti, ulhanosti a podlosti.Mirek se znechuceně podíval k nástěnce, kam nový chlapec s fanatickou oddaností špendlil portrét Miloše Zemana.

Mirek zatnul pěsti a jeho myšlenky se rychle rojily.To si ten blbeček vůbec neuvědomuje, že se nám na nástěnku mohl rovnou vymočit a všem nám naplivat do obličeje? Takhle urazit Rychlé šípy a pošpinit jejich klubovnu!. Mirek na sobě cítil zoufalé pohledy svých kamarádů. Musí něco udělat i za cenu obětování své pověsti slušného chlapce. Za několik okamžiků už bylo všechno jinak.

Už nikdo neřekne. Podívej, to je ten Mirek Dušín, chlapec co nikdy neřekl sprosté slova a nikdy nikomu nerozbil hubu….

Já se ovšem na Mirka nezlobím, v mých očích neklesl. Kdoví co by chlapce Čermáčka napadlo příště. Ten by byl schopen přišpendlit na rychlošípáckou nástěnku i obrázek nového šéfa Bratrstva Mačacie labky, zloděje a podvodníka Andyho a ještě by ho uctíval jako svatý. Na čistý svět klukovských ideálů, kde se pro obhajobu cti a potrestání lháře a zloděje nejde pro ránu pěstí daleko už mnozí zapomněli. Jejich svět je nyní jiný a je třeba i říci, že ve světě dospělých by se neměly řešit názorové rozdíly násilím. A pokud jde o podvodníky a zloděje, na ty zde máme zákony a tresty vězení. Tedy aspoň pro některé....

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | čtvrtek 6.6.2019 13:06 | karma článku: 21,90 | přečteno: 667x