2000. Má i nadále stát rozhazovat "stavební" peníze z vrtulníku?

Nad mou hlavou přelétl státní vrtulník. Dvoutisícový ranec mi spadl skoro na hlavu. Jako dobrý hospodář jsem ho zvedl. Přece nenechám válet peníze na cestě. O dost lehčí akce než skok pro pírko přes plot. I já "stavebně" spořím.

Co se dnes dá postavit ze stavebního spoření? Pokud bych chtěl být hodně lidový tak jeden výraz bych našel hned. 

Ze státní podpory za jeden šestiletý cyklus, tedy 12000 toho opravdu moc nepostavíte. Podobnou částku jsem včera zaplatil pouze za výměnu čerpadla v plynovém kotli...

Populistické výkřiky o tom, že odebráním státního "motivačního" příspěvku na stavební spoření neumožní mladým rodinám koupit vlastní bydlení jsou opravdu komické a trapné. Ví ten hlupák, který to vykřikuje kolik stojí dnes vlastní bydlení?

Pokud chce někdo na vlastní bydlení spořit může tak činit i bez státního příspěvku, který je v konečné ceně vlastního bydlení naprosto bezvýznamný. Zakazuje snad někdo spoření či investování? Nebo je opravdu tolik lidí nesamostatných a na budoucnost nemyslících tupců, kteří potřebují od státu pořád někam postrkovat a motivovat?

Stavební spoření je ve skutečnosti už nesmyslný přežitek z minulých dob, kdy při nedostupnosti hypoték měl smysl. Dnes už jde pouze o velmi nevýhodný úvěr maximálně na menší rekonstrukci či výhodné spoření na cokoliv.

Má stát opravdu přispívat lidem v dnešní tak složité době na nový nábytek, nové spotřebiče, auta nebo dovolenou?

Bude mít vláda dost odvahy tento nic neřešící přežitek i přes hysterický řev populistů konečně zrušit? Takto ušetřené peníze budou nyní mnohem víc potřeba jinde.

Autor: Zdeněk Bárta | čtvrtek 18.8.2022 6:55 | karma článku: 22,70 | přečteno: 871x