Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FN

Nesouhlasím- stejně jako  si laik může svépomocí postavit barák, aniž by musel být vyučenej zedník, protože má na to tzv."bunky", tak může být výborný učitel i ten bez VŠ.

0 0
možnosti
JD

Jenže postavení baráku svépomocí není oficiální výdělečná činnost, tj. profese s pravidelným výdělkem na rozdíl od profese učitele, která je navíc kvalifikovaná.

A kdo si postaví barák svépomocí, ten za to není placen, ba naopak musí investovat nemalou finanční částku nebo splácet půjčku x let.

0 0
možnosti
PV

Cituji z vašeho článku: Ale chodili by stejní lidé k lékaři, který nemá doktorský diplom? Samozřejmě, že chodili, a chodí. Velmi mnoho našich spoluobčanů vyhledává zdravotní pomoc u léčitelů, kteří zcela jistě nemají potřebný štempl, přesto dovedou pomoct. 

To ostatní v článku je pouhá neznalost, což vás trochu omlouvá.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za Vaší shovívavost ;-) Ale moje kamarádka má 6 let praxe a VŠ. Umí skvěle učit, ale nevezmou jí, protože pan ředitel má 6 důchodkyň, které si chtějí přivydělat...to Vám přijde normální?;-O8-o??

0 0
možnosti
MS

Ještě autorovi: všiml jsem si v nadpisu, že učiteli přisuzujete lejstro s razítkem jako pracovní nástroj. Již v tom mi chybi jakákoliv logika.

Logiku a rozumné uvažování vidím zde:

http://nazoryakomentare.blog.idnes.cz/c/398711/Na-vsetko-je-nam-treba-specialistov-Opravdu.html

A považuji za vhodné posadit Váš názor a názor úplně opačný proti sobě. To je právě konkurence, právo volby a z rozporu plynoucí nutnost přemýšlet a vyvíjet se.

To socialistické školství zabíjí a může za to také člověk, který sedí dnes na židli Ministra školství. Takový ministr je pouze ke škodě našeho školství.

0 0
možnosti
LN

...problém je v tom, že se zaměřujeme poněkud jednostrně pouza ne vzdělání pedagogické....a nejsme ani troch akceptovat že jiné vysokoškolské vzdělání by ono pedagogické mohlo plnohodnotně nahradit....

...a váš příklad s lékařem bez diplomu....??..myslím že se mýlíte obdobným způsobem...jen si vezměte kolika lidem pomohli a pomáhají léčitelé....

0 0
možnosti
Foto

To s tím vzděláním nezpochybňuji, ale to nikdo nevěděl 25 let? Ti už 25 let učící, byť bez vzdělání jsou tam proto, že ti vyškolení tam za nástupní  platy nechtěli. Teď půjde pár tisíc již nevzdělatelných učících gerontů na pracák a nikdo je 5-10 let před důchodem nezaměstná, zatímco na jejich místo přijde kdo? Nejneschopnější z absolventů, kteří se spokojí s platem pokladní z Kauflandu. I absolvent PedF, pokud nemá IQ propisky, totiž chápe, že ho učení neuživí a nastoupí do McDonald´s.

0 0
možnosti
MS

Věc, na kterou se tady zapomíná, je, že to dodatečné a často zbytečné vzdělání něco stojí. Není prostě zadarmo. Je placeno z daní a žádný socialista, který ten předpis vymyslel, určitě byl vždycky jen a pouze ve službách státu, takže příjemcem daní ze soukromého sektoru. Ono se to z cizího pěkně rozdává.

2 2
možnosti
Foto

Lépe se to nedalo napsat. Každá profese má svoje předepsané znalosti. Proč by se v případě povolání učitele toto nemělo respektovat. Naopak tady vidím nápravu zvýšené vzdělannosti žáků. Učitel který svoji práci vykonává bez předepsané vysoké školy, nejen že nemá pedagogické vzdělání, ale navíc se snaží, aby byl u žáků, rodičů a ředitele oblíben, tedy hodnocení studentů je velice mírné. Je si vědom toho, že v případě stížnosti mu bude vytýkáno, že nemá potřebnou kvalifikaci, tedy chyba je ve špatné výuce.

Všichni učitelé kteří naopak dané podmínky splňují, kladou na žáky větší nároky. Je dobře, že se nový ministr začal tímto problémem zabývat, musí však vytrvat a ne jako ti předcházející, pod tlakem odborů a ředitelů škol ustoupit.

Nemyslím si, že bude nedostatek vyučujících. Na místa těch kteří odejdou, se konečně dostanou ti, kteří po pětiletém studiu marně hledají práci a jsou zaměstnáni i na postech, které by mohli vykonávat i bez maturitního vysvědčení.

Říká se, že být učitelem není povolání ale poslání, tak ať ho dělají ti, co svůj zájem podepřeli patřičným vzděláním a ti ostatní, kteří si ho nedoplnili i přes podmínku, která jim byla dána při přijetí do práce, ať tak učiní a mohou v této profesi zůstat.

Jak napsal autor, lékař bez titulu, také nemůže léčit.R^

4 1
možnosti
Foto

Díky moc. Jsem rád, že se Vám článek líbil.

0 0
možnosti
MS

Otázka autorovi: jak "nezávislá autorita" pozná, že někdo umí učit? Vykoná test na třicet otázek a)-d) a ústní zkoušku? Nebo to znamená, že dosud učil pouze na základě oboru, který zná, ale tak nějak učí podle svého talentu a neplní byrokratické metodické pokyny?

Tohle vždycky potřebují socialistické režimy: všechny stejně pochodující, jedna tabulka, kam se všichni vejdou.

Vyzkoušejte posoudit život z jiné stránky. Právě odlišnost umožňuje rozvoj a růst, jelikož odlišnost znamená konkurenci.

Dám Vám podnětný odkaz:

http://technet.idnes.cz/vynalezce-webu-tim-berners-lee-internet-neporadek-fs3-/sw_internet.aspx?c=A140225_152655_sw_internet_pka

I za komunismu jsem měl na VŠ různé kantory s různým přístupem a 99% z nich nesnášelo buzeraci a byrokracii. Naučili mne hodně, jelikož učili podle svého a chtěli nás naučit. Jsem z VŠ už dost let a stále se vzdělávám. Spolupracující firmy mají své školitele, kteří nemají žádné pedagogické vzdělání. A umí učit.

4 3
možnosti
Foto

Dobrý den, pane Svobodníku, chci vzdělávat rakouské firmy a tak mám předepsané státnice z psychologie v Rakousku a neberu to jako buzeraci. Prostě si je jdu udělat a jsem rád, že se mohu kvalifikovat. Možná doporučuji je do ostatních zemí. Tam opravdu není problém

1 1
možnosti
RH

To je opravdu nesmysl. Zapomíná se na to, že vzdělání má být cestou k výkonu nějakého povolání a nikoli, že je vzdělání podmínkou vstupu do nějakého uzavřeného klubu vyvolených, jehož členové mají privilegium učit. Učitel, který dvacet let učí už musel projevit pedagogické schopnosti. Srovnání s chirurgem je dost hloupé a úmyslně dramatizující. Pokud někdo dvacet let spravuje škodovky v servisu nebo vaří v hotelu, tak je idiotské, aby je někdo posílal na odbornou školu. Takový nesmysl může vymyslet jen ouřada pro státní sektor. Společnost potřebuje lidi, kteří něco umí a ne jen lidi, kteří mají papír na to, že by měli něco umět. :-/

9 1
možnosti
Foto

Já jsem zastánce maximální praxe. Ale na druhou stranu i lidé s praxí musí mít základy vzdělání ve svém oboru. Jsem dalek být ouřady pro státní sektor ;-)

1 1
možnosti
JL

Jestli tohle věděli učitelé deset let, tak to lehce kecáte. Uvedu příklad ze svého blízkého okolí. Bývalá reprezentantka v atletice a československá rekordmanka. Má státnice z angličtiny a 1. trenérskou třídu v atletice.  Dnes je jí 57 let. Učí na ZŠ angličtinu a tělocvik, ale magisterský titul nemá. Děti z její venkovské školy se dostávají do republikových finále v několika sportech. Podle všeho je na seznamu.

6 0
možnosti
Foto

Souhlas. A že ten seznam bude pěkně dlouhej.

1 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4369x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.