Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

Milý pane Zdechovský - práci potřebují i neromové. A hlavně Ti, kteří pracovat chtějí, a jako nezaměstnaní a nezaměstnavatelní pro svůj věk, specifickou profesi trpí traumaty. Přiznejte si, že Romové především potřebují nastavit právně-společenská pravidla tak, aby nebyly motivováni zneužívat dávky, aby na nich nemohli bezpracně parazitovat různé organizace tvářící se že jim chtějí pomoci integrovat se do většinové společnosti. Aby byli motivováni (i represivně) posílat děti do škol a ne na čorku, aby se museli postarat o uživení sama sebe poctivou prací, pro níž budou mít vzdělání a morální charakter chtít pracovat. Na integraci měli 600-700let. Je s podivem, že taková komunita Vietnamců nemá problém s integrací a uvědomělým přístupem dětí ke vzdělávání po pár letech života zde a u Cikánů-Rómů to nejde za staletí?!

0 0
možnosti
Foto

Co Romům ve velké míře brání v pracovní příležitosti je vzdělání. Pokud se nebudou Romové vzdělávat, je téměř nemožné chtít je začlenit do společnosti jakou známe my. 

Údajně, dle statistiky je:

50.5% romských dětí se učí ve zvláštních školách z toho,

22% romských dětí propadá v 1. třídě

25% romských dětí ve věku 6-7 let je v pásmu verbální nedostatečnosti. (Neumí se vyjadřovat.)

56% Romů nemá ani základní vzdělání (Dokončenou 8 třídu ZŠ)

32,7% Romů má základní vzdělání

8% Romů se vyučí v oboru

Zdroj: http://www.zvedavec.org/komentare/2012/12/5244-proc-vlada-taji-statistiku-o-romech.htm

Je tedy především nutné přesvědčit jejich zákonné zástupce, aby spolupracovali se školskými odborníky, či alespoň s jejich třídními učiteli. Tam vidím prvopočátek problému v rozvoji Romských dětí pro jejich začlenění do společnosti.

1 0
možnosti
LC

Podle jednoho přísloví "je žák stejně dobrý, jak dobrý je jeho učitel". Možná, když budou romské děti učit romští učitelé nebo učitelé, kteří této komunitě rozumí, nebudou v prvních třídách propadat a dojdou ve vzdělávacím procesu i dál.

0 0
možnosti
Foto

Problém spočívá v tom, že v 99,5 % si nepřizpůsobiví práci sami a) nenajdou a tím pádem ji za b) ani nehledají. Práci jim někdo musí dát, zorganizovat, kontrolovat, popohánět. Zatím si práci představují asi tak, že se 8 hodin opírají o lopatu, pokuřují - a za tohle očekávají náležitý plat a když jej nedostanou, hned se hádají a jdou si stěžovat, jak jsou v přístupu k práci diskriminováni...

0 0
možnosti
Foto

Pane Zdechovský, zdá se, že častý kontakt (díky kauze Michalákových) s panem Machem Vašim názorům prospívá. Seznamte s ním i další stranické kolegy... R^R^

0 0
možnosti
JF(

Práci ano, ale doba je taková, že jest žádána kvalifikovaná práce, ruční výkopy jsou drahé, i ty prováděné preferovanou menšinou. Jde tedy zejména o vzdělání, pokud zde nebude silný tlak na rodiče dětí jisté menšiny a motivační pobídky, aby se jejich děti patřičně vzdělávaly, tak se nedocílí ničeho. Stačí se porozhlédnout všude okolo, Balkánem počínaje, jižní Evropou konče, stále stejný obrázek. A ti ze zámoří, co všemu tak rozumějí a nás neustále peskují, ti mají Indiány v rezervacích, kde maximálně prodávají cetky vyrobené v Číně nebo Korei, významná část černošské populace je také na dávkách a se vzděláním nesrovnatelným ani s naší romskou populací, těch zcela negramotných je totiž u nich výrazně více. Ano, někde to jde, ovšem stojí to peníze a dá to práci jim tu práci v dnešní době nalézt, ale bez motivace ke vzdělání u těch mladých je všechno k ničemu. A mimochodem, u stavebních firem, které zde u nás působí, pracuje mnoho Slováků, Ukrajinců a dalších národů, ale Romové se  jaksi nevyskytují, takže práce je, ale chuť pracovat jaksi chybí. Jakou práci tedy Romové potřebují, pane Zdechovský!? Rv

0 0
možnosti
MO

Nemá smysl si nalhávat, s Romy je obvykle problematické soužití. proto jsem rád když slyším dobré zprávy že to někde jde.

1 0
možnosti
AO

Něco takového čtu poprvé, líbí se mi to a cítím v tom krásný smysl.... oni se totiž ti romové stali důležitými... a na veřejnosti nesklízejí nelibost, ale přesně naopak - jejich zásluhy (ať je to klííííďo za splácení dluhů), jsou viděny... Víc takových! díky! R^

1 0
možnosti
VV

Kolik generací už se bavíme o začleňování cikánů (myslím tím všechny, nejenom tzv. Romy) podle nějakých platných pravidel a zákonů do prostoru, kde se rozhodli žít a který už po staletí obývají. V první řadě musejí chtít oni sami. A měli by začít tím, že přestanou žít ve smečce, která jim nedovoluje vybočit a svazuje je nesmyslnými středověkými kmenovými pravidly. Očekávám také, že daleko víc osvěty budou vyvíjet ti z nich, kterým se podařilo něco dokázat a mohou být pro ně příkladem. Pozitivní diskriminace cikánům rozhodně nepomůže a většinovou společnost jenom popudí. Drtivá většina Čechů a Moravanů není rasistická, ani xenofobní, což dokazuje svou přízní, kterou dokáže zahrnout kohokoli, kdo něco umí, nebo alespoň ukáže snahu. Ale blbce ze sebe dělat nenechá.

3 0
možnosti
DS

Dobrý den, pane Zdechovský! Naprosto s Vámi souhlasím. Ještě zářnějším příkladem je případ romské komunity v UNESCO chráněném Českém Krumlově. Tam se tehdejšímu vajdovi ve spolupráci s tehdejším vedením města podařilo založit funkční uklízecí firmu a zároveň si úspěšně srovnat všechny obyvatele jejich komunity jak po pracovní tak osobní stránce. Takže, ač do centra a k zámku procházíte jimi obývanou částí, nejste nijak pohoršeni ani ohroženi (tedy alespoň dlouho po revoluci to tak bývalo, je pravda, že již 10 let žiji mimo jižní Čechy).

Stejnou, jen o dost smutnější zkušenost mám ze Šluknovského výběžku. Tam znám Romy především pracovité (v jejich domácnostech se dá -doslova- z podlahy jíst) a bez šance získat stálé zaměstnání.

Obecně nemám ráda černobílý pohled na svět a v tomto případě teprve ne.

4 0
možnosti
Foto

Nevěřím tomu, že se naučí žít jako my, mají úplně jinou mentalitu.

V domě, kde bydlí, jim patří byt a sklep. Oni si ale myslí, že společné prostory jsou též jejich pro odkládání nepotřebných věcí. Nevysvětlíte jim, že dveře se zavírají klikou. Před týdnem jsem viděla záběry ze Vsetína, kde je nastěhovali do nových tzv. kontejenerů. Záběr na vchodové dveře v současnosti bez kliky a vše znečištěné  a zašlé ukazuje, jak se integrovali.

1 1
možnosti
Foto

Ale je nutné se o tom s nimi začít bavit. I Romové musí se rozhodnout pro změnu chování a jednání. je třeba jim ukázat ty, co to dokázali.

6 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.