Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

M83i40l40a86n 52R66a86d93e43k

5. 12. 2013 18:02

tezko chapu ze nekdo nechape ze Mikulas je Santa Claus (Nicklaus) jedna a ta sama postavicka;-D

0 1
možnosti
ML

Náš Ježíšek je z Německa, výdobytkem reformace,tedy Luthera, kdy bylo třeba osvobodit vánoční svátky od katolického světce Mikuláše,(protestanti svaté neuznávají) který tedy před Ježíškem nosil dárky i u nás na štědrý den. Tak si vyberte Tradici německou, americkou nebo ruskou, a nehovořte o té "naši" ;-) Na každý pád oslavujte narození Ježíše, který není kluk v kulichu ale syn Boží :-* a nebo slunovrat. Česká tradice jinak nemá žádné zaklady bez víry nebo oslavy astronomických zákonitostí...( btw. co budeme slavit až se budo naši potomci učit povinně čínsky?:)

5 0
možnosti
ZH

Přece čínskej novej rok, ne? Draka, opici a tak.;-D

1 0
možnosti
ZB

Ježíšek a Miluláš...nemají snad něco společného s tou " nenažranou a nenáviděnou" křesťanskou církví, ze kterou údajná většina nechce mít nic společného?Na Vánoce je najednou křesťan každý, to by byl také nesmysl kdyby ateista oslavoval křesťanský náboženský svátek;-)

5 1
možnosti
ZH

Bárto, Vy nevíte co je to soužití? To prostě mi atheisti slavíme ježíška, protože to je hezká tradice, ! S kámoškou slavíme konec ramadánu, a s jejím mužem včera chanuku. To jsou zase jejich tradice. A to jsme vlastně všichi atheisti. Není nad to posedět a pokecat, jak to jen jde.:-)

3 1
možnosti
RW

Každé Vánoce se řeší to stejné - fuj Santa! Ježíšek a Mikuláš jsou nejlepší! Mně osobně je celkem jedno, kdo se na mě kouká z reklam, protože k nám domů vždycky chodí Ježíšek... ale když se někomu víc líbí Santa, tak proč ne? Řešit to každé Vánoce mi připadá zbytečné.

2 0
možnosti
Foto

To je přeci hezké, že je z toho 6ti letá tradice :-)

0 0
možnosti

5. 12. 2013 11:55

On Ježíšek je taky marketingová postava, sice trochu staršího data, ale je.

4 3
možnosti
MS

Ježíšek nemůže být marketingová postava, protože nikdo pořádně neví, jak ho vyobrazovat. Ještě jsem neviděl postávat někde u supermarketu někoho v úboru Ježíška (na rozdíl od Santa Clause).:-P

1 2
možnosti

Nezlobte se, ale to je podobné téma jako ponožky v sandálech, vždy jej pár lidí musí jednou za rok vytáhnout. Na Santa Klause jsem navíc letos třeba ještě nikde ani náhodou nenarazil, je ale fakt, že americké vánoční filmy tolik nesleduju;-D

3 0
možnosti
ZH

Moc hezkej článek o Mikuláši v Holandsku se dnes objevil i tady na blogu.

http://vansoestjarocka.blog.idnes.cz/c/382200/Svatek-Mikulase-v-Holandsku.html

Docela by mě zajímalo, proč mi máme čerta a né mouřenína, jako holanďani. Ví to někdo?:-)

0 0
možnosti
JT

Ja to vim uplne presne. Protoze my nejsme holandani.

2 0
možnosti
VS

Mimo křesťanské vánoce zůstávají jen nesmyslné primitivní oslavy jako je slunovrat. Také by si někteří méně inteligentní lidé měli uvědomit, že "Ježíšek" je lidový výraz pro malého Ježíše Krista a ne nějakou pohádkovou bytost.

5 0
možnosti
JT

Me treba ten slunovrat prijde daleko dulezitejsi, nez fakt, ze se kdysi davno narodil nejakej chlap. Ale jeziska beru.

2 1
možnosti
LN

...ono je to asi o tom...že náš Ježíšek...prakticky nikdy neměl nějakou podobu....nejblíž k tomu jsou asi nejrůznější betlémy....ale červený kabát, bílý fousy  a čepice s bambulí se dají sehnat snadněji.....bohužel

4 0
možnosti
Foto

Tradiční postavou českých Vánoc je jen Ježíšek. Vánoční stromeček který také představuje jeden z hlavních symbolů Vánoc, přišel z Německa. Ano,  boj za záchranu českých tradic má smysl. Vanoce asi budou bez stromku.

1 0
možnosti
ML

Ježíšek je taky němec, resp. německá tradice, jinak byl samozřejmě z Nazareta, Západního břehu Jordánu, narozený v provincii Judea, dnešní Palestině ;-)

1 1
možnosti