Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

bakules

21. 8. 2012 9:07
ono už ted je to zřejmé

Vyučený zedník jde na trhu práce na dračku.Nezaměstnaní jsou středoškoláci s gymplem a pak vysokoškoláci s nesmyslnými obory/hlavně že tam není matika/ a pak se diví že do fabriky se politolog jaksi nehodí.

3 0
možnosti
TZ

Sulac

21. 8. 2012 14:11
Re: ono už ted je to zřejmé

To jsme se pobavil :-)R^ Ale je to pravda

0 0
možnosti
PK

bakules

21. 8. 2012 9:03
karma

1 0
možnosti
TZ

Sulac

21. 8. 2012 14:10
Re: karma

R^

0 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

20. 8. 2012 18:00
situace ve španělsku

netvrdím,že tam nemají problémy s učnovským školstvím,ale spíše to bude o poptávce.je přece krize....takže zakázky ubývají i v nemanuálních oborech.

0 0
možnosti
TZ

Sulac

20. 8. 2012 21:44
Re: situace ve španělsku

Ne, to není pravda. Nejvíce nezaměstnaných je úředníků a administrativních pracovníků. Největší problém je s tím, že tam chybí dělnické profese.

0 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

20. 8. 2012 17:26
na starých strojích ze 60 a 70 let

se pracuje běžně. Viz jedna fabrika v ostravské zoně,kterou vlastní italové. a třeba v jedné korejské firmě se nedostávají nové stroje,ale ty co jsou za hranicí životnosti. v koreji je jen nalakují,vymění pár dílů,pořádně vyčistí a pošlou je do ČR at si ty krámy tady užijem a at je doděláme úplně.pak se to pořád  kazí a nadřízení korejci se diví proč je vyrobeno tak málo kusů.

0 0
možnosti
TZ

Sulac

20. 8. 2012 21:42
Re: na starých strojích ze 60 a 70 let

Ale ne z 50. let. Minulý týden jsem byl na učilišti, kde měli stroj z roku 1949.

0 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

20. 8. 2012 17:24
pane Zdechovský

vy asi řemeslník  nejste. pokud nepracujete v oboru ve kterém jste se vyučil,tak je Vám výuční list k ničemu. navíc po vyučenínikdo dokonalý není. musí se ještě učit  dál zdokonalovat se v řemesle. Takže hned Vám nikdo tak vysoký plat nedá. Navíc člověk musí v prvé řadě být manuálně zručný a musí mít k oboru trochu vztak jinak nemá cenu chodit na učiliště.k maturitám:výuční list má čím dál menší hodnotu,stejně jako VŠ  a matura a pokud nepracujete v oboru je Vám fakt k ničemu. když pošlete zaměstnavateli životopis i třeba na práci v kanclu a umíte všechno jazyky, práce na PC,tak Váš životopis vyřadí jen proto,že máte vyučnák.není v jeho silách si poslat na osobní pohovor150 lidí. a ve státní správě platí to samé.neboli jinka řečenu u státních zaměstnanců je matura minimum.mnohdy chcou nevím proč VŠ. tedy člověk vyučený v nějaké řemesle jistě nebude dělat práci řemeslníka celý život. může toho nechat ne z lenosti,ale např.ze zdravotních důvodů.s maturou má větší šance na nalezení práce

0 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

20. 8. 2012 17:34
Re: pane Zdechovský

ještě dodám,že výuční list dnes nestačí. člověk dnes potřebuje mít jistý všeobecný rozhled k tomu řemeslu. at může pracovat i v jiných odvětvích při ztrátě práce. pro to by měly být všechny obory 4 leté. fungovalo by to bud ten obor dáš nebo ne. kdysi 3 leté obory bez maturity stačily, nebylo moc možností jak se pracovně realizovat.nebyly tady dnešní technologie, včetně těch informačních atd...prostě jste se mohl jen vyučit a žádný všeobecný přehled jste za totality nepotřeboval. Nejsem jasnovidec ale myslím, že za 15 až 20 let tu sice budou řemeslnické obory,ale už jen jako maturitní. kdysi také nepřipadalo v úvahu,že tu bude možnost nahradit základní vojenskou službu civilkou.no a dnes jsou obě zrušeny.nedovedu si představit co by bylo,kdyby se za těch 20 příštích let nereformovalo učnovské školství...o reformě se tu mluvilo už před 10 lety!pamatuji si tu dobu,ale dodens se skoro nic neudělalo. Můžete přemýšlet jestli v roce 2022 to bude učilištěmi lepší než ted.

0 0
možnosti
K

kOBLICH

20. 8. 2012 17:05
Praxe?

To jako... rukama? Ale fuj, přece se nebudou naši mladí živit rukama jako nějaké socky, když si mohou skočit pro prachy na ouřad.

0 0
možnosti
TZ

Sulac

20. 8. 2012 22:11
Re: Praxe?

Jo, ale prosím Tě. To je takový menšinový přístup 8-o

0 0
možnosti
ZK

SID09

20. 8. 2012 16:40
Pane Zdechovský, nevím jak vy

ale my ostatní víme, že učňovské školství dostalo poněkud na frak už za socialismu tím, že byly zavedeny na učňácích povinné maturity. To byl první krok do pekla. Dalším krokem do pekla bylo zrušení učňovských středisek při privatizovaných fabrikách a zavedených samostatných škol. No posledním krokem je současné slučování nejrůznějších středních škol, včetně učňovek pod jednu střechu.

To, že se žáci učí na 60 let starých mašinách naopak nepovažuji za žádnou tragedii, protože takové nové NC musí být využito a škola na něj ani nesmí mít prostředky. Šlo by ale zaplatit fabrice nějakýá menší obolus za pronájem takové mašinky na několik hodin, aby si soustružník toto taky trochu osahal. Problémem ale je, že ani sám učitel kolikrát vůbec neví, jak se tyto stroje programují........ !!!!

1 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

20. 8. 2012 17:38
Re: Pane Zdechovský, nevím jak vy

povinné maturity??asi myslíte 4 leté obory. Důvod byl ten,aby se utvořily nové kádry dělníků nejraději v budoucnu v řídících funkcích.protože kdyby měli jen výuční list nebylo by to asi společensky moc přijatelné. Ale mohu Vás uklidnit,kdysi přece jen tolik řemesel a služeb s tou povinnou maturou nebylo tak mnoho jako ted. příklad z posledních asi 2 let. obor kosmetička už je skoro všude jako 4 letý stejně jako obor fotograf,který býval vždy tříletý. viz. střední škola podnikání v ostravě

0 0
možnosti
PK

repanak

20. 8. 2012 16:08
Sice chválíte Rakušáky a Němce, nic proti tomu,

ale i oni mají značný nedostatek a hlavně výhled - řemeslníků i kvalifikovanějších dělníků - viz současné nabídky třeba mladým Španělákům. Samozřejmě si chtějí vychovat dle jejich drilu. Něco může dělat také jejich nízká natalita, protože s Turky dalších generací asi velkou slávu nenadělají. Z vlastní zkušenosti vím, že sehnat kvalifikovaného německého dělníka zvlášť u malých firem - a těch tam je habaděj - je veliký problém. Např. kvalifikovaného seřizovače záclonových strojů, abych byl konkrétní.

0 0
možnosti
ZK

SID09

20. 8. 2012 16:44
Re: Sice chválíte Rakušáky a Němce, nic proti tomu,

Teď jsme něco vezli do strojírny v německu - většinu osazenstva na soustruzích, včetně NC dělali poláci a zbytek ukrajinci. Německy tam skoro nikdo neuměl - i mistr byl polák. !!;-)

0 0
možnosti
C

certik_bertik

20. 8. 2012 16:07
není

v tom žádná věda, prostě by se měly zrušit všechny státem, nebo obcemi zřizovaná gymnázia a bylo by to

1 0
možnosti
TZ

Sulac

20. 8. 2012 22:12
Re: není

8-o;-)

0 0
možnosti
MB

MacX

20. 8. 2012 15:05
Ano, ale...

"Dobří řemeslníci si dokážou často vydělat až dvojnásobek průměrné mzdy, tedy mnohdy více jak vysokoškoláci"

-

To je sice pravda, ale háček je v tom slůvku "dobrý". Dobrý instalatér nebo zedník si může vydělat slušně. Ale dobří řemeslníci nevycházejí ze škol, ale utvářejí se léty praxe a taky nezbytným nadáním pro takovou práci. Honit na učňáky desetisíce kluků a holek, kteří pak neseženou firmu, která by je zacvičila, povede jen k tomu, že budete mít spousty vyučených nezaměstnaných.

Co hapruje, není ani tak školství, jako systém včleňování mladých (a vlastně i starších) do pracovního života. Na pracáku nebo u pásu se ještě nikdo dobrým pracantem nestal. A trh tohle opravdu sám neřeší, to už bychom po 23 letech mohli zaznamenat.

0 0
možnosti
B

batoh

20. 8. 2012 15:18
Re: Ano, ale...

Včleňuje se opravdu  těžko. Žádná firma dnes neví, co bude za 2-3 roky a tak nemůže a nechce investovat do výchovy dorostu. Jen když přijde potřeba navýšení výroby, narychlo se shání hotoví odborníci. Poptávka se potom sníží a lidi se vyhodí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.