Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ZNOUZECTNOST: Cimrmani českého punku slaví 30 let

Kdo by neznal nestory českého punku N.V.Ú z Hradce Králové a punkového písničkářství ZNOUZECTNOST z Plzně. Obě kapely jedou společnou šňůru k 29 letům existence N.V.Ú. a 30 letům ZNC. 

Druhé jmenované partě jsem se pokusil podívat na zoubek. Ale jak to u podobných pokusů bývá, odpovědi kytaristy a zpěváka Démy, basáka a zpěváka Goldy a bubeníka a sboristy Caina byly takové jako je ostatně celá tvorba kapely Znouzectnost. Dají a nedají se brát příliš vážně, jako se příliš vážně neberou ani její členové. A není to tak pro všechny nakonec lepší?

„Všichni děláme z nouze ctnost, ale málokdo si to uvědomuje. My se k tomu veřejně přihlašujeme.“ Říkají svorně Déma, Golda a Caine z plzeňské skupiny Znouzectnost, která si za 30 let svého působení na hudební scéně vydobyla pozici originální kultovní kapely s nezaměnitelnou poetikou a humorem. Ne náhodou bývají označováni za Cimrmany českého punku, když své počáteční a trochu hrané „neumětelství“ povýšili na umění. Přes tučná i hubenější léta si stále udržují velmi věrné jádro fanoušků, kteří oceňují i fakt, že se nikdy neupsali velké gramofirmě a nesklouzli do mainstreamu. Naopak razí heslo: „Udělej si sám!“ – sami si vydávají desky a veškeré věci související s kapelou, hrají pro pořadatele za přijatelné honoráře a mají pověst pohodářů, s nimiž se dá vždy a na všem domluvit. Každý rok obrazí cca 120 štací, čím se řadí patrně k nejčastěji vystupujícím kapelám u nás.

Cítili jste se někdy takzvaně angažovanou kapelou?

Golda: To je tak komplexní otázka, že si zasluhuje jednoduchou odpověď. Ne.

Caine: Ano, to jsi přesně vyhmátl! Jednou z nejangažovanějších! Akorát že... moc ne veřejně a společensky.

Déma: Přísně logicky vzato – jakmile začneš dělat cokoliv co má společenský přesah, stáváš se automaticky „angažovaným.“ S tím se pak chtě nechtě musíš naučit žít po celou svoji „kariéru!“

Jak moc se cítíte punkovou kapelou, kam býváte kritiky i posluchači řazeni?

Golda: Také příliš komplexní otázka, vylučující jednoduchou odpověď. Ale zjednodušeně – někdy vůbec a jindy naprosto.

Caine: Vidím, že nás máš prokouknuté i se všemi slabinami. Ano, s tím punkáčstvím je to trochu problém, vždyť kdyby třeba nějaký člověk třicet let i jen seděl v hospodě a nedělal nic jiného, než tlachal, dosáhne v tom jistého mistrovství. Bude to pak ale ještě punk?

Déma: Nebýt punku, hráli jsme jazz. Usoudili jsme, že tento kabát je nám bližší, upřímnější…a to platí i na naše soukromí. Myslím, že Cainův anarcho-křesťanský punk je věcí ojedinělou a v mnoha věcech úžasně inspirující!

Vaše texty často vycházejí z pohádek, legend, bajek, sci-fi či mytologie. Myslíte, že to je pro posluchače srozumitelnější cesta ve sdělení obsahu textu?

Golda: Nemyslím si, že by to bylo až tak často. Člověk se jednou spustí s trpaslíkem a už se ho nikdy nezbaví. Spíš otázka pro posluchače - úmysl vodit někoho za ruku, co se týká smysluplnosti textů, v tom každopádně není. V textu máme třeba i obyčejného mravence a náš současný roadmanager ho dodnes nepochopil a nerozdýchal.

Caine: Chceš-li si  udržet punc angažované... notabene punkové kapely i po letech, musíš se prostě vyjadřovat nadčasovými slovy. Politici pomíjejí, pohádky zůstávají.

Déma: Svět chce být udržován v jakémsi limbu nepravděpodobnosti, tajemství, které je téměř skutečné…pojmenovávat věci konkrétními jmény je zavádějící, krátkodeché a trapné. Je třeba neustále čeřit lidskou fantazii…bez fantazie vymřeme jako dinosauři. 

Když jste byli v 90. letech na vrcholu, měli jste nabídky od velkých gramofirem či agentur na zastupování?

Golda: V 90. letech? To bude mýlka – náš bývalý roadmanager Honza Tráva, jakožto pátý Čech, vynesl znouzí praporek na osmitisícovku K2 tuším předloni a tam žádná gramofirma ani agentura nebyla. Tudíž nemohli ani nic nabízet.

Caine: Ano, některé firmy se pokusily... ale Sisyfos Records nabídla tak lukrativní smlouvu, co se tvůrčí svobody a přitom sociálního zabezpečení týče, že na ní ostatní zkrátka nedosáhly. A my pak na oplátku zůstali věrní i v nultých letech, v době své nejmenší slávy.

Déma: Eva a Vašek company, Mlékárny Kunín, Jitka Molavcová and Jiří Suchý Old songs agenture, Pavel Vrábčehle…jen malý střípek těch, kteří o nás bezúspěšně bojovali. Zůstali jsme u Sisyfos records. Cítili jsme, že by to byla marná práce…a pak, nechtěli jsme přivést tyto nenapravitelné snílky na buben.

Ve vaší tvorbě je cítit osobitý humor i nadhled. Nestojíte s praporem revoluce nad hlavami, ale spíš poukazujete na některé jevy ve společnosti a životě…. je humor pro vás důležitý… a srdce rebela?

Golda: Humor je samozřejmě důležitý - je jako kyslík. Pomáhá lidem žít a přežít. Když člověk ztratí „schopnost humoru“ a dělat si občas srandu i sám ze sebe, otvírá se temnotě.  Nu a s prapory revoluce opatrně. Revoluce požírají své děti a my nikdy nestáli o to, být čímkoliv sežráni. Natož praporem. Taky si nemyslím, že bychom cíleně na cokoliv poukazovali. Když u interpreta, nebo v písničce převáží „poukazování“ většinou je něco špatně a drhne to. Příkladů kolem je zrovna teď celkem dost. A srdce rebela? Opravdového rebela z člověka většinou udělají okolnosti. Rozhodnout se mít srdce rebela je ve výsledku podobná blbost, jako rozhodnout se samovolně otěhotnět.

Caine: Já ti mám kolikrát takovou chuť rebelovat, ale přitom s tak osobitým humorem, že i kluci se nakonec ptají, jestli si vážně myslím, že je taková vzpoura ještě vůbec vtipná...

Déma: Bez humoru nejde žít. Vždycky si vzpomenu na návštěvu Terezína asi před 30 lety. V jedné místnosti se sešlo náhodně několik bývalých věznů. Zatímco na mě padala hrůza, oni vzpomínali na veselé věci z dob věznění. To je to pravé srdce rebela – nenechat se stáhnout, nepřiposrat se.

Je vaše cesta tzv. „udělej si sám“ pro vás přijatelnější a svobodnější?

Golda: Je to prostě z nouze ctnost. Svobodnější určitě - ale někdy k smrti únavná.

Caine: Ne. To určitě není. Přijatelnější a svobodnější by rozhodně bylo, kdyby nám to udělal někdo jiný. Žel, některé věci za nás nikdo neudělá.

Déma: Doby, kdy to, co bychom měli dělat za ná,s vymýšleli jiní, jsou naštěstí nenávratně pryč! Tvůrčí svoboda musí být svobodná a výsostně originální.

Co vás na živém hraní nejvíce baví a nabíjí?

Golda: Živé hraní an sich. Se všemi negativy a pozitivy kolem. V podstatě je to legální droga.

Caine: Myslím, že's to všechno už vyjmenoval: Angažovanost, punkáčství, humor, pohádky, udělej si sám... a to vše ještě tzv. v přímém přenosu. Mohu-li parafrázovat největšího českého génia: Nejvíc nás na živém hraní baví, že v tu chvíli je to opravdu... jako ze života!

Déma: Ten okamžik, náhodná improvizace kdy se všichni zasmějí blbosti, zodpovědnost…mínusem je vítr v dlaních, který po nás po koncertě zůstane. Pocity jsou prevít a těžko zpětně přesvědčit, že to či to je skvělé nebo naopak. Mnoho lidí si kupříkladu na tomto staví svůj život…nikdy nic nepochopí!

Plánujete nějaké nové nahrávky?

Golda: K tomu vždycky spíš nějak došlo, než že by se plánovalo. Třeba ještě někdy k něčemu dojde. Jak stárnem, intervaly mezi nahráváním se prodlužují, byť máme pořád (neskromně řečeno) dar psát písničky, za které se nemusíme stydět. Snad ještě k něčemu, v nám vyměřeném čas, dojde.

Caine: Zákony dialektického materialismu jsou neúprosné: Nové nahrávky je poznaná nutnost. Člověk totiž strašně rychle zapomíná a mnoho našich kdysi nových nepoznaných písní už to má za sebou.

Déma: Petr Janda kdysi prohlásil: „Kapela, která nedovede složit žádnou písničku, nemá v gramofonovém průmyslu co pohledávat.“ To je krédo, se kterým se denně probouzím.

Jaké budou oslavy 30. výročí od prvního koncertu? Kde se uskuteční oslava?

Golda: Nejsme moc slavící typy. Výročí skončí pravděpodobně někde pod stolem, stejně jako jiná naše výročí, křesty desek a tak nějak všechno... věc naší povahy. Možná si zahrajeme na den přesně po třiceti letech ve stejném klubu, kde jsme měli první koncert. Byl jsem se tam na jaře podívat a zůstal zakonzervován v čase a prostoru mimo obsluhy komplet. Až srdce zaplesalo a slza nostalgie z koutku oka stekla. Jenže během prázdnin probíhá rekonstrukce, tudíž to echt retro dostalo povážlivé trhliny. Prostě uvidíme.

Caine: Původně jsme mysleli, že by bylo hezké poprosit některého z církevních otců, aby v katedrále celebroval mši za odpuštění všech hudebních prohřešků, co jsme za těch 30 let napáchali, ale nakonec si zřejmě podle Ježíšovy rady zase zalezeme každý zvlášť do své komůrky a tam budeme zpytovat svědomí osobně. Vždyť konec hudebního světa se neodvratně blíží!

Déma: Asi jako 30. výročí Slovenského národního povstání – velkolepé, monumentální, nezapomenutelné! A to prosím ve stísněných prostorách klubu Oko v Plzni, Kollárova ulice 1239/19.

Více info: ZNC

Autor: Zbyněk Konvička | neděle 11.9.2016 15:58 | karma článku: 17,97 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Zbyněk Konvička

Cesta ze schizofrenie - praktický průvodce z bludiště vlastního nevědomí

Před časem jsem narazil na crowdfundingovou kampaň na webu Startovač, která hledala dostatek podporovatelů na vydání knihy Cesta ze schizofrenie.

30.1.2019 v 22:13 | Karma: 12,36 | Přečteno: 657x | Diskuse| Poezie a próza

Zbyněk Konvička

Jihočeským lídrem Pirátů se stal Lukáš Kolářík

V internetové volbě si jihočeští Piráti zvolili za svého lídra Lukáše Koláříka (33). Jaký předvolební program budou Piráti na jihu prosazovat, co je pro ně důležité a s čím chtějí uspět?

1.4.2017 v 19:15 | Karma: 11,96 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Zbyněk Konvička

Obyčejné zápisky pro neobyčejného syna - 1. část

Na první jarní den 21. března 2017 se ze mě stal otec. Ve věku skoro dožitých 42 let, neb mám narozeniny 25. března, to bylo sice skoro na hraně, ale podařilo se. Ufff.

27.3.2017 v 20:52 | Karma: 7,62 | Přečteno: 164x | Diskuse| Miniblogy

Zbyněk Konvička

Předseda Pirátů Ivan Bartoš besedoval o autorských právech a ochraně osobních dat.

Ve čtvrtek 23. února zavítal na besedu do Strakonic Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany. Do komorního prostředí čajovny Na půdě si našly cestu dvě desítky posluchačů.

26.2.2017 v 23:15 | Karma: 20,24 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Zbyněk Konvička

Nepřestávejme žasnout…

K napsání této glosy mě přivedla úvodní esej z knihy Roberta Fulghuma – Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce. Četl jsem ji už před mnoha lety a asi ne náhodou se ke mně tato kniha dostala podruhé.

11.2.2017 v 20:45 | Karma: 15,21 | Přečteno: 313x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 913x
Redaktor internetového portálu PROPAMÁTKY, externí dopisovatel regionálních médií. Zajímám se o kulturu a veřejný život. 

Seznam rubrik