Superželvy, záhadný vizionář a detektivka

Znáte ten vtip o chlapíkovi tak pomalém, že mu i želvy utekly? Tak ten vám opakovat nebudu. Raděj něco jiného.

Tady na obrázku nejsou ruiny Vlčího doupěte, natož záhadné stavby jistě mimozemského původu. Jsou to prachobyčejné trosky čerpací stanice. Takhle vypadaly ještě v roce 2009, našli byste je u křižovatky Olomouc - Přerov / Velký Týnec - Grygov. Dlouhá léta zarůstaly křovím a plevelem a v bezpečnostních vanách nádrží se v klidu a míru množili obojživelníci. Roky jsem kolem nich jezdíval a pokud jsem na něco myslel, tak to znělo zhruba; Hm, proč?

Až někdy předloni mi v hlavě začal klíčit nápad. Napíšu thriller o vrahovi stopařek, který své oběti skladuje pod vypáčeným víkem opuštěného benzínového tanku. Nijak jsem nespěchal. Stálo to tu dvacet let, tak proč bych se honil. Dál jsem jezdil kolem, vymýšlel epizodní detaily - hlavně ty mládeži nepřístupné - a příběh pomalu zrál.

A zrál...

A zrááááál...

A pak někdo otevřel ohradu a ty zatracené žaby ve skořápce (údajně jihočeský výraz z poloviny 17. století) udělaly frnk a byly pryč...

Do křoví a lebedy se zakously kosy a pily, nádrže, očištěné a zrevidované zmizely pod zemí a na místě začala růst benzinová pumpa. Tahle zrada mnohaletých jistot mne tak ranila, že jsem povídku opustil.

Zůstaly mi jen staronové otázky, na něž jsem vymudroval (Zdravím, Falme) zhruba tři odpovědi.

  • Původní majitel ruiny dvacet let utrhoval od úst sobě či jiným, aby si po letech splnil sen. Ať to stojí, co to stojí...
  • Tahle prošla autocenzurou. Měl jsem představu, že konkurence je blíž, pravdu prozradilo měření vzdálenosti v mapě. Takže představa fake pumpy na praní peněz je jen do počtu.
  • A do třetice, investor má dobré konexe a zjistil, že stát sehnal prachy na severní část R55, kterážto bude tažena právě tudy a nejinak.

Třetí volba by nebyla úplně špatná, obchvat věčně ucpaného Přerova by bodl, tranzitní obce na staré 55 by si také oddechly. No, uvidíme. Zatím je svět hezčí o jednu nenapsanou mizernou detektivku. Na hrůzy mu musí stačit Al Kajda, stále silnější Čína a Vládcové legend.

Autor: Zbyněk Čáp | čtvrtek 15.4.2010 14:43 | karma článku: 6,08 | přečteno: 804x