Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chytrakz hospody

5. 8. 2011 10:53
Autore

MLNO ne ale MLUNO, pohánělo též tramwaye ;-D

0 0
možnosti

meteon

5. 8. 2011 10:31
Spisovno, nespisovno

Hezké názory, s mnohým lze zasouhlasit. Nicméně si (laicky) myslím, že mlno versus elektřina jsou dvě různá slova, zatímco abychom vs. abysme jsou jen spisovnou vs. nespisovnou variantou jediného výrazu, nikoliv nahrazení jednoho slova jiným. Z toho důvodu bych "aby jsme" nebo "abysme" do spisovné češtiny nezaváděl a toleroval bych to jen v češtině nespisovné. Pravidla pravopisu jsou přece dohodou syntaxe, abychom si vzájemně rozuměli, ne? Když bude připuštěno více variant syntaxe, vznikne tak trochu chaos, možná i na úkor srozumitelnosti. Hudební noty také mají přesně daná pravidla. Do češtiny bych klidně zaváděl nová slova (hustý, cool, mail), ale ve spisovštině bych ponechal pokud možno jediný výraz a zbytek nechť patří do obecné mluvy.

0 0
možnosti

petrph

5. 8. 2011 10:28
že by se jazykozpytci vzhledli v našich politicích?

Protože pro občana by mělo platit že může všechno co není zákonem přímo zakázáno. Z tohoto pohledu, i "vynutitelnost" gramatických pravidel končí školní docházkou.Potom už si člověk za nespisovnou mluvu uřízne leda ostudu.

0 0
možnosti

í-mejlka

5. 8. 2011 9:55
Vida!

Víte o tom, že paní Magdalena Dobromila ve své báječné kuchařce používá zcela běžně výraz "hňup" pro sušenou tresku? A také bychom měli velmi obezřetně užívat slovo "fešák". Je to odborný termín pro vykastrovaného kocoura. Zdravím. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
K.H. Borovský kdysi napsal: "Mladí chtějí svět změnit, ti starší hlavně zachovat stejný..." Následuji ho.

Seznam rubrik