Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo si hraje, nezlobí I.

O pravdivosti výroku z nadpisu bude jistě diskutovat každý, kdo hlídal skupinu malých dětí, ale dnes je to vedlejší. Dnes si totiž hrajeme my. A to pěknou vykopávku... Dnes se hraje Civilization: Call To Power!

Začínám tím nejtěžším. Kde ji sehnat. Tahové strategie nejsou zrovna mainstream, v bazarech se cédéček moc nevyskytuje a stahování software je již za hranicí tolerance zákona...

Ale třeba budete mít štěstí.

Nainstalujte si hru, aplikujte záplatu a přes vlastnictví originálky také noCD crack. Stylová hudba je po čaese monotónní až otravná a také, tahovky jsou na celé odpoledne. Točit celou tu dobu CD v mechanice je o zdraví. Jeho i vaše.

Spusťte hru a modlete se. Byla napsána pro starobylá Windows 98SE. Ještě tak bez problémů chodí ve verzi 2000, ale XP jí občas nejdou pod nos. Hlavně systém zamrzlý v čase okolo podzimu 09 jí nedělá dobře. Zajímavá věc, na W7 si zase chrochtá blahem a to i na verzi 64b. Kdo ví, čím to je...

Ale dost techniky, jde se hrát.

Intro je stylové, ve zkratce vás provede dějinami a naznačí budoucnost. pak se objeví základní herní volby.

Vyberete svůj vyvolený národ, velikost mapy a obtížnost. Hra není vysloveně složitá, vítězit se naučíte rychle. Ale jestli doteď nebylo virtuální božství vaším šálkem kávy, bohatě stačí úroveň Princ. (Věřím, že umíte anglicky, proto budu všechno psát česky ;-)) I na tento nižší střed dokáže hra natrhnout začátečníkovi triko. Nebo ... Nechám na vaší představivosti.

 

Aktivujte hru.

Před vámi je tma, uprostřed tmy stojí stylizovaný starověký zemědělec - tulák. Tady doporučím alespoň úplným začátečníkům malý podvod. Pravda, prozkoumat mapu je možné i tím prvním Osadníkem, ale trvá to dlouho a svět je nemilosrdný. Toulají se jím barbarské kmeny a i kdybyste se jim dokázali vyhýbat, dříve či později vás trvale zastaví extatický výkřik soupeřova Otrokáře. Proto raději tohle: V příručním menu přístupém klávesou Esc je na to přímá volba. Odklepnete varování, že nedostanete body a v další tabulce si necháte odkrýt celou mapu. Pokud nejste masochisté, je zbytečné trpět prostřed ledových polí, zatímco se soupeř roztahuje zemí přetékající mlékem a strdím

Ideální kontinent pro začátečníka vypadá nějak takhle.

- jste na něm sami.

- vejde se do něj minimálně 20 městských oblastí - ty si dopředu představte jako široký kříž z jedenadvaceti čtverečků.

- ve vaší těsné blízkosti je řeka nebo pobřeží

- lesy, ostrůvky kopců a hor

- málo bažin, tundry a ledovců

Máte? Dejte restartovat hru, nejste přece úplní podvodníci, starověký svět se objevuje pěšky, ne fotkou z nebes ;-)

Nemáte? Pokud se fakt nechcete trápit, tak Nová hra...

Co nejrychleji, dvěma, třema tahy se přesuňte na své vybrané místo. Na řeku protékající lesem, nebo břeh moře. Cokoliv jiného vám přistřihne křídla. Samotný les vám dá skvělou výrobu, ale město stagnuje trvalým hladem. Širá step vás sice nakrmí, ale s produkcí je to slabé. A finance, na nichž stojí podpora kultury a tedy vědy, jsou mizerné z obojího.

 

Tak, založit město - B. Pravým klikem na něj si zkontrolujte, kde vaši občané dřou. Moře dává víc obchodu, les víc výroby, učte se balancovat. Teď je důležité, podívat se, kam vaši první mudrcové upřeli svou představivost. Je dost dobré, pokud vynalézáte Bronz. Pokud ne, změňte v menu F3 - věda. Počáteční divošský bojovník je sice skvělý na průzkum (šup s alespoň 3 do pustiny,) ale v boji asi trpí nekázní a má velké ztráty. Proto, vaše město a putující Osadníky bude chránit alespoň Falanga.

Tak, bronz je? Ale že to šlo pomalu... Asi to bude chtít pevnější vládu. Na starověk a kupodivu dost dlouho do novověku je nejlepší Teokracie. Vynalézá se celkem rychle, na dva tři kroky - ne tahy! - a zavádí se buď hned po vynalezení klikem na stavové hlášení, nebo později v menu F2 - interní politika. Zde navíc vidíte i výhody a nevýhody zvoleného řešení. Proti původní Despocii je sice výhodné vše, ale tohle zvlášť. Pod pevnou vládou církve a boha makají dělníci bez odmlouvání a rádi svými desátky sanují rozpočet.

Bojovníci již okolí docela dobře prozkoumali, takže začněte s expanzí. Jak jsem již napsal, Osadník je velmi zranitelný, potřebuje doprovod. Proto vaše město vyplodí dvě nové jednotky falang a dva osadníky. Klikem do skupiny O-F je propojíte a v tomto páru vyšlete na nové stanoviště. Optimální je těsné sousedství na dotek hranic, nejvýše s dvoubodovým překryvem. Dávat města blíž vede jen k tomu, že vám vznikne síť nevýkonných, hladových a drahých vesniček.

Tak. Nové město s utábořenou (F) posádkou vyplodí dvě ochranné jednotky a dva osadníky, vše se opakuje a říše roste.

Jak s tím dál. Dokud nemáte alespoň deset měst, nezvyšujte úroveň veřejných prací (PW) Po této hranici se již vyplatí zdanit výrobu 10 - 20 procenty a začít budovat infrastrukturu. Prosté farmy, rybářské sítě a doly nestojí až tak mnoho a pomohou. Dál už jen vynalézáte a stavíte, jak vás vede cit a nakopává hra. Lidé se bouří? Chtějí vidět, že se o ně staráte. Potřebují Chrámy, Kolosea, Katedrály a veřejné nemocnice. Stagnuje věda? Stavte Akademie, Univerzity a Laboratoře. Jde to všechno pomalu? Bodejť by ne, potřebujete Pily, Továrny, Rafinerie a Elektrárny. A bez Tržišť, Bank a pokročilejších dojítek na penize prostě zkrachujete.

 

Vynálezy a stavby, které by vám neměly uniknout

 

Teokracie - pořádná vláda, to je základ.

Astronomie - Stonehenge vám dá spolehlivou předpověď, kdy začít sít pro nejvyšší úrodu a nasycení vašich lidí. Škoda, že její tajemství se s novověkem ztrácí.

Zemědělská revoluce - lepší farmy a zejména Pila zvyšující výrobu.

Ekonomika - Včas postavená Londýnská burza přináší zázrak moderního finančnictví a s ním jste nadlouho finančne za vodou.

Elektřina - zázračná Edisonova laboratoř. Ty nejlepší mozky světa se sešly, aby vám urychlily nejedno zdlouhavé vynalézání.

Masová média - je to samozřejmě schematické, ale poznáte, že Televize je zlatý důl. Ať vám neunikne Holywood, nebo vám budou televizní pořady draze prodávat cizinci.

Počítače - proč se vůbec zatěžovat vynalézáním, když na Internetu je přece ke stažení úplně všechno

Korporátní republika - nejčistší brutální kapitalismus. Dělníci dřou u pásů, aby pak své peníze vydali za iluzorní požitky. Vás jako vládce potěší skvělá výroba a spousta peněz.

Červí díry - v hlubokém kosmu nalezněte pozůstatek cizí rasy a ze zachovalého genetického materiálu si vypěstujte vlastního mimozemšťana. Je telepat a ovládne pro Vás celý svět. Gratuluji!

 

Tak. Základy by byly, teď nějaké ty perličky.

 

Výrobní fronty

Jestli se nechcete při správě říše uklikat, založte si je co nejdřív. V menu (F1) vytvořit frontu, naskládat do ní logicky související stavby, nebo celý seznam a uložte. Pak ji jedním rázem načítáte třeba pro celou říši naráz a hned je to jednodušší.

 

Armády

Svolejte na jedno místo dvě až devět jednotek. Klikem na vrchní se vám objeví pole Armáda. Naklikejte jednotky do červeného pouta, pak chodí a bojují spolu. Obránci nesou úder soupeře, střelci je zezadu podporují. Falangy, Legiony a (Jízdní) Lukostřelci ve starověku, Kanóny a Mušketýři v novověku, Dělostřelectvo a kulometčíci v současnosti a obrovští kráčející roboti si v budoucnosti vystačí sami. Pozor, na jednom poli může být jen devět jednotek, každá další je míjí oklikou.

 

Obchod

V krajině se vyskytují obchodní artikly. Zvířata, drahokamy v horách. Pokud leží u města a pracuje na nich dělník, dávají nějaké ty penízky. Ale jinde za ně zaplatí víc. Objevte Obchod a postavte Karavanu. V menu (F5) pak obchodníky vyšlete. Pokud se vám podaří soustředit více tras s jednou komoditou, vzniká monopol a dramaticky zvyšuje výnosy. Pozor, před vysláním karavany propojte města alespoň silnicí. Jinak jdou cestou nejmenšího dalšího odporu, většinou po moři pirátům napospas. Ani se silnicí to není žádný med, kolikrát budete nad inteligencí návrhu trasy nadávat, se železnicí je to už lepší.

 

Diplomacie

(F6) vám nabídne setkání s cizími panovníky, jejichž vyslance jste již potkali. Bez ambasády založené Diplomatem, nebo Kamenem mudrců můžete diskutovat jen o mapách, s ní se přidají i vynálezy. Nebojte se cizímu panovníkovi nabídnout dárek, je pak vstřícnější.

Tak tedy, Vzhůru do pole. Šetřete body a peníze, investujte je s rozvahou a vítězství je Vaše.

Autor: Zbyněk Čáp | pátek 25.6.2010 23:46 | karma článku: 6,11 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Zbyněk Čáp

Chybí základní léky?

Mému pozorovateli se nějak pletou časoprostorové roviny. Stalo se to tehdy a tam, nebo dnes a tady? Kdo ví...

23.8.2023 v 7:21 | Karma: 14,03 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ekonomika

Zbyněk Čáp

Svět v křivém zrcadle 11: Proč je důležité mít Filipa a gender

V magazínu Ona dnes vyšel článek, který problematiku široce rozebíral. Ale i když se tvářil umírněně, přesto mám dojem, že toto téma mělo zůstat v pracovnách psychologů. Ledaže...

18.7.2022 v 0:40 | Karma: 9,03 | Přečteno: 345x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Čáp

Flastr jako směrovka k lepším zítřkům?

Kolega dostal pokutu za parkování. Navenek oprávněně. Odstavil svůj vůz na pozemku soukromého vlastníka, který následně požádal městskou policii o ochranu svých práv...

24.7.2021 v 19:46 | Karma: 16,11 | Přečteno: 804x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zbyněk Čáp

Co vy na to, senátore Palpatine?

Co by tento filmový padouch, popkulturní prototyp intrikánského tyrana, řekl na biologicky nepředurčenou sexualitu?

19.7.2021 v 9:19 | Karma: 8,44 | Přečteno: 261x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Čáp

Inovované vzdělání. Co se nevejde do nového dějepisu?

Ve jménu vzdělávání ve finanční a informační oblasti se mají ořezávat jiné, zbytné předměty. Například hudební a výtvarná výchova a dějepis...

9.6.2021 v 23:19 | Karma: 8,74 | Přečteno: 135x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
K.H. Borovský kdysi napsal: "Mladí chtějí svět změnit, ti starší hlavně zachovat stejný..." Následuji ho.

Seznam rubrik